ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Δήμητρα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες θεές της ελληνικής εθνικής θρησκείας. Ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας, αδελφή του Διός, του Ποσειδώνος, του Πλούτωνος, της Ήρας και της Εστίας. Υπήρξε κι εκείνη θύμα του πατέρα της Κρόνου, αφού κατάπιε κι εκείνη από τον φόβο του να μην χάσει τον θρόνο του.

Η Δήμητρα ήταν η προστάτιδα, όπως λέει και το όνομά της (Δη ή Δα =Γη και μήτηρ= μητέρα), της Γεωργίας, των καλλιεργιών, της γονιμότητας και της βλάστησης. Ήταν πολύ όμορφη, έξυπνη, συνεσταλμένη, συμπαθητική, διακριτική, και απόμακρη. Οι Θεοί την συμπαθούσαν και είχε την εύνοιά τους. Παρ’ ότι ήταν από τις πρώτες θεές του Ολύμπου, απαρνήθηκε την κατοικία της στο όρος των Θεών. Αντ’ αυτού επέλεξε να μένει κοντά στους ναούς που ήταν αφιερωμένοι σε εκείνην. Σύμβολά της ήταν οι γερανοί, το στάχυ, ο νάρκισσος, ο κρόκος, η μυρτιά και τα ιερά ζώα της θεάς ήταν οι μέλισσες.

 demeter 574x1024

Αν και πολύ ελκυστική η θεά Δήμητρα είχε ελάχιστες ερωτικές ιστορίες. Δύο από αυτές ήταν με θεούς και μία με έναν θνητό. Η πρώτη ερωτική επαφή της θεάς ήταν με τον αδελφό της Δία, ο οποίος μεταμορφωμένος σε ταύρο έκαμψε της αντιστάσεις της θεάς. Από την ένωσή τους γεννήθηκε η μονάκριβη και πολυαγαπημένη της κόρη, η Περσεφόνη. Ο δεύτερος θεός που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα κάλλη της Δήμητρας ήταν ο Ποσειδών. Για να γλιτώσει την ερωτική πολιορκία του Ποσειδώνος, η θεά μεταμορφώθηκε σε φοράδα και κρύφτηκε στα κοπάδια του υιού του Απόλλωνος, Όκνιου. Ο Ποσειδών κατάλαβε το τέχνασμα της Δήμητρος και μεταμορφώθηκε σε επιβήτωρα. Έτσι κατάφερε να έλθει σε συνουσία με την θεά. Ο καρπός αυτού του σμιξίματος ήταν μία κόρη, η Δέσποινα, της οποίας το όνομα δεν έπρεπε να προφέρεται ποτέ, και ένας ιπτάμενος ίππος με μαύρη χαίτη, ο Αρίων. Η μόνη φορά που η Δήμητρα ερωτεύθηκε παράφορα ήταν με έναν θνητό, τον Ιάσονα. Τον γνώρισε στον γάμο του Κάδμου και της Αρμονίας, και χωρίς δεύτερη σκέψη και αναστολές, έφυγαν από τον γάμο και ήλθαν σε συνουσία σε ένα καλά οργωμένο χωράφι. Μετά το τέλος της πράξεως επέστρεψαν στο γλέντι του γάμου. Όμως είχαν εμφανή τα σημάδια της ενώσεώς τους από τις λάσπες στα πόδια και στους αγκώνες τους. Ο Ζευς θύμωσε και κεραυνοβόλησε τον νεαρό θνητό. Καρπός αυτής της ενώσεως ήταν ο Πλούτος.

Δύο ήταν οι σημαντικότεροι μύθοι που περιελάμβαναν την Δήμητρα. Ο ένας ήταν η αρπαγή της Περσεφόνης, ο οποίος εξηγούσε μεταφορικά την αλλαγή των εποχών, και ο δεύτερος ο μύθος του Τριπτολέμου, ο οποίος εξηγούσε την διάδοση της καλλιέργειας της γης.

Η Περσεφόνη ήταν ο καρπός της ενώσεως του Διός με την Δήμητρα. Η Δήμητρα έθρεφε μεγάλη αγάπη και αδυναμία στην κόρη της. Η ομορφιά της Περσεφόνης όμως ήταν και η κατάρα της. Την ερωτεύθηκε ο άρχοντας του Κάτω Κόσμου, Άδης (Πλούτων), ο οποίος ζήτησε από τον Δία να την πάρει για γυναίκα του. Ο Δίας δεν αρνήθηκε την αίτηση του αδελφού του. Ο Άδης ήξερε πως η Δήμητρα δεν θα του την έδινε ποτέ για αυτό κι εκείνος βρήκε την ευκαιρία να την κλέψει, όταν η Δήμητρα απουσίαζε στην χώρα των Αιθιόπων. Η αρπαγή έγινε ως εξής: Η Περσεφόνη μαζί με τις Ωκεανίδες νύμφες βγήκε στους αγρούς να μαζέψει λουλούδια. Την στιγμή που ήταν έτοιμη να κόψει ένα νάρκισσο, η γη άνοιξε και από μέσα της ξεπρόβαλε ο Άδης με το άρμα του και άρπαξε την κόρη. Οι μόνοι που άκουσαν τις κραυγές της ήταν η Εκάτη και ο Ήλιος. Η Δήμητρα έψαξε να βρει την κόρη της, αλλά εκείνη ήταν άφαντη. Ο Ήλιος τελικά της είπε τι έγινε. Θυμωμένη αποφάσισε να μην επιστρέψει στον Όλυμπο και να μην αφήσει ξανά να βλαστήσει η γη έως ότου επιστραφεί η Περσεφόνη. Άρχισε να περιπλανάται και από τα βάσανά και τον πόνο της άρχισε να φαίνεται στους ανθρώπους ως γριά. Ο λοιμός ανάγκασε τον Δία να ζητήσει από το Πλούτωνα να επιστρέψει την Περσεφόνη στην Δήμητρα. Ο Πλούτωνας συμφώνησε, όμως έδωσε στην Περσεφόνη να φάει ρόδι, την τροφή του Κάτω Κόσμου. Έτσι η Περσεφόνη ήταν αναγκασμένη να μείνει στον Κάτω Κόσμο. Για αυτό και η Δήμητρα ήλθε σε συμβιβασμό με τον Πλούτωνα, έξι μήνες θα είναι με τον άνδρα της στον Κάτω Κόσμο και έξι μήνες θα είναι με την μητέρα της!

Ο μύθος του Τριπτόλεμου λέει το εξής: Η Θεά, θέλοντας να μοιραστεί τα μυστικά της καλλιέργειας, ανέθεσε στον Τριπτόλεμο, υιό του Κελέου, του βασιλιά της Ελευσίνας, τον άνθρωπο που δέχθηκε και φιλοξένησε την θεά, όταν γύριζε στην γη θλιμμένη από την αρπαγή της κόρης της,  να αναλάβει αυτό το έργο. Του έδωσε ένα άρμα, το οποίο το οδηγούσαν δύο δράκοντες και μία μεγάλη ποσότητα σπόρων σιταριού, για να τους σπείρει στην οικομένη. Όσοι προσπάθησαν να κάνουν κακό στον Τριπτόλεμο αντιμετώπισαν την μήνη της Θεάς.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

lQnbTTq

Η Δήμητρα (Λατ. Ceres) είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής στην ζώνη των αστεροειδών και για αυτό πλέον θεωρείται ως πλανήτης-νάνος, όπως ο Πλούτων. Έχει την τιμή να είναι από τους πρώτους αστεροειδείς που ανεκαλύφθησαν, για αυτό και η επίσημη ονομασία είναι 1 Δήμητρα. Ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Τζιουζέπε Πιάτζι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 1801.  Η απόσταση της από τον Ήλιο περίπου 2.8 A.U. Το έτος της διαρκεί περίπου 4,60 έτη.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΣΥΜΒΟΛΟ:2000px Ceres symbol.svg

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Λιτότητα, ανεπιφύλακτη αγάπη, καλλιέργεια, δημητριακά, προστασία, γαλούχηση, τροφή, φροντίδα, συμβιβασμός, διαπραγμάτευση, σχέσεις μεταξύ γονέων-παιδιών.

Demeter Ceres Greek Goddess Art 05 by JinxMim

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑ ΖΩΔΙΑ

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΡΙΟ: Νιώθεις πληρότητα από την δράση, τις νέες εμπειρίες και τις σωματικές δραστηριότητες. Φροντίζεις τον εαυτό σου, διατηρώντας τον σε συνεχή κίνηση. Με αυτήν την θέση δύσκολα φροντίζεις τους άλλους με χάδια, αγκαλίτσες και φιλιά. Το πιθανότερο είναι να τους έχεις υπό καθεστώς συνεχούς δραστηριότητας. Ζητάς διαρκώς από τους άλλους να σε φροντίζουν.

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ: Αν θέλεις να φροντίζεις τους άλλους, απλά τάισε τους, και μάλιστα αρκετά! Επίσης, είσαι από τα άτομα που παρέχουν ασφάλεια και σταθερότητα στους άλλους, τους ακουμπούν τους χαϊδεύουν, τους παρηγορούν, όταν έχουν ανάγκη. Θέλεις η οικία σου να είναι γεμάτη όμορφα αντικείμενα και να αποπνέει τον αέρα της αφθονίας.

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ: Οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας -γραπτή ή προφορική- θα σε κάνει να νιώσεις πληρότητα. Ο τρόπος που φροντίζεις τους άλλους είναι πολύ διακριτικός. Αναλαμβάνεις συγχρόνως όλες εκείνες τις μικρές εργασίες που χρειάζονται, ώστε οι υπόλοιποι να ασχοληθούν με αυτά που πιστεύεις ότι θα ανατραφούν σωστά. Ως γονεύς, προτεραιότητά σου είναι η παροχή μόρφωσης στα παιδιά σου.

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ: Θέλεις να φροντίζεις το σπίτι σου, τους δικούς σου ανθρώπους, να τους μαγειρεύεις, να τους αγκαλιάζεις, να τους αγαπάς. Το φαγητό για εσένα είναι ο τρόπος με τον οποίον εκφράζεις την αγάπη στους αγαπημένους σου. Το αρνητικό σε αυτήν την θέση είναι πως πιστεύεις ότι, ενώ εσύ φροντίζεις για τα πάντα, αισθάνεσαι πως δεν σε αγαπούν.

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ: Για να νιώθεις καλά, χρειάζεσαι να απολαμβάνεις τον σεβασμό, τον  θαυμασμό και την προσοχή των άλλων. Είσαι άτομο που θέλεις η χαρά να υπάρχει στην καθημερινότητά σου! Αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες των άλλων για αναγνώριση των καλλιτεχνικών τους ικανοτήτων επειδή η καλλιτεχνική έκφραση ενισχύει την αυτοέκφρασή και την αυτοπεποίθησή σου, και αυτό είναι κάτι που θέλεις να εμφυσήσεις και στους άλλους.

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟ:  Τα θέματα της διατροφής και της υγείας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή σου. Ο τρόπος με τον οποίον δείχνεις την αγάπη και την φροντίδα σου στους άλλους είναι με το να τους διδάσκεις τεχνικές και δεξιότητες, και βέβαια να τους αναγνωρίζεις τις διακρίσεις τους. Οι υπόλοιποι, αλλά κι εσύ, έχουν την τάση να γαλουχείτε με το να σου ασκούν ή να ασκείς κριτική. 

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΖΥΓΟ: Ο τρόπος φροντίδας των άλλων γίνεται με καλούς τρόπους, την σωστή και περιποιημένη εμφάνισή τους, την ανάδειξη της ομορφιάς τους. Την αγάπη σου την δείχνεις με μικρά, αλλά όμορφα αντικείμενα και με μικρά αγγίγματα. Σου αρέσει επίσης να αναδεικνύεις την  ομορφιά των άλλων με κάποιες καλόγουστες πινελιές. Οι συνεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή σου.

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΡΠΙΟ: Είσαι από τα άτομα που φροντίζουν την οικογένειά τους, παρέχοντάς τους τα πάντα! Η οικειότητα, η εγγύτητα με το άλλο πρόσωπο, όπως επίσης και το βάθος, χαρακτηρίζουν τις σχέσεις σου. Φροντίζεις επίσης να καλύπτεις τόσο τις δικές σου ανάγκες όσο και του συντροφικού σου προσώπου μέσα από το σεξ. Το σεξ για εσένα είναι το παν αφού μέσα από αυτό νιώθεις πληρότητα.

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΞΟΤΗ: Αν μπορούσες να φροντίσεις τις ανάγκες όλου του κόσμου, θα το έκανες! Θρέφεις το μυαλό σου και την ψυχή σου με ιδέες, ιδεολογίες, φιλοσοφίες και εμπειρίες που αποκτάς είτε ταξιδεύοντας είτε ερχόμενος ή ερχόμενη σε επαφή με άτομα από άλλα μέρη και πολιτισμούς. Η δίψα σου για φιλοσοφικές θεωρίες είναι μεγάλη. Μόνο μέσα από την μελέτη μπορείς να νιώσεις πλήρης. 

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΩ: Η φροντίδα, ακόμη και η τροφή που έλαβες, ήταν περιορισμένη. Μπορεί επίσης να μεγάλωσες με γονείς που ήταν απόμακροι, συντηρητικοί, και που πίστευαν στην πειθαρχία ώστε να μην γίνεις κακομαθημένος. Λαχταράς περισσότερη αγάπη και φροντίδα, όμως έμαθες ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, αν δεν είσαι οργανωμένος και τακτοποιημένος. Χρειάζεται με κάποιον τρόπο να μάθεις να χαλαρώνεις.

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΧΟΟ: Αισθάνεσαι άνετα και προστατευμένος μέσα από την συμμετοχή σου σε ομάδες. Αυτές σου δίνουν την δύναμη, και μέσα από αυτές θέλεις να φροντίζεις τον κόσμο ή τα άλλα μέλη της ομάδας. Επίσης, φροντίζεις τους φίλους σου ή απολαμβάνεις την φροντίδα εκείνων. Επιθυμείς να είσαι μέρος μίας ομάδας παρά να λειτουργείς μόνος σου. Μόνο τότε μπορείς να διεκδικήσεις με ζήλο αυτό που θέλεις. 

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΙΧΘΥΕΣ: Οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει να νιώσεις άνετα, καθώς αισθάνεσαι πλήρης από κάθε άποψη, χάρη στην γόνιμη και ζωρή φαντασία σου. Χάνεσαι μέσα σε προσδοκίες οι οποίες δεν έχουν ρεαλιστική βάση. Φροντίζεις τους άλλους με το να τους γαλουχείς τις αξίες της κατανόησης, της συμπόνοιας, του οίκτου, της πίστεως και της εμπιστοσύνης.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1950 ΚΑΙ ΜΕΤΑ


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan