ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Εστία ήταν η προστάτιδα Θεά της οικογένειας, της οικογενειακής ζωής, της σταθερότητας του οικογενειακού βίου, της αρμονικής συμβίωσης, της οικίας, της αρμονίας και της ευτυχίας, της εντιμότητος, και της εκπλήρωσης των καθηκόντων των ανθρώπων!

Λατρευόταν διότι προσέφερε την αφθονία, την παρασκευή της τροφής, τα τρόφιμα, την στέγη, τις κοινωνικές επαφές, την φιλοξενία. Σε μεταφυσικό επίπεδο λατρευόταν διότι παρείχε αγάπη, αγνότητα, κάλλος, σκέψη, συνείδηση, τροφή για το μυαλό και το πνεύμα, αυτοσυγκέντρωση! Σύμβολό της, το «Αιώνιο Πυρ». Το χρώμα της είναι το Λευκό.

Η Εστία ήταν το πρώτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας και αδελφή του Διός, της Ήρας, της Δήμητρος, του Ποσειδώνος και του Πλούτωνος. Ως παιδί του Κρόνου είχε και αυτή την ίδια μοίρα που είχαν και τα άλλα αδέλφια της, εκτός από τον Δία, δηλαδή την είχε καταπιεί. Ο Ζευς μετά την απελευθέρωση των αδελφών του από τον Κρόνο δέχθηκε την ουσιαστική βοήθεια της Εστίας στην επικράτησή του ως βασιλεύς των Θεών μετά την Γιγαντομαχία. Ο Ζευς έδειξε την ευγνωμοσύνη του προς την αδελφή του, δίνοντάς της το προνόμιο να αποκτά οτιδήποτε επιθυμεί χωρίς να έχει απαραιτήτως την έγκρισή του και να τιμάται σε όλους τους ναούς των Θεών. Παράλληλα, κι εκείνη τάχθηκε στον πλευρό του δίνοντάς του όρκο αιώνιας παρθενίας.  

Ως ιδιοσυγκρασία η θεά Εστία ήταν πράα, γαλήνια, ήρεμη, καλοσυνάτη, ευγενική, δίκαιη, φιλάνθρωπη, απλή, ηθική, ντροπαλή και συνεσταλμένη. Αν και και το παρουσιαστικό της ήταν αυστηρό, δεν είχε κακία μέσα της. Είναι η μόνη από τους Θεούς που δεν πήρε ποτέ μέρος σε διαμάχες θεών ή πολέμους θνητών.

Η στάση της θεάς ως προς τον έρωτα και τον γάμο ήταν άτεγκτη. Από την στιγμή που έλαβε τους όρκους παρθενίας και αγαμίας αρνήθηκε κάθε είδους πρόταση τόσο από τον Απόλλωνα όσο και από τον Ποσειδώνα. Η μία και μοναδική φορά που πλησίασε να χάσει την παρθενία της ήταν όταν ο Πρίαπος προσπάθησε να την βιάσει. Ευτυχώς για την Εστία, ένας όνος ογκάνισε εκείνη την στιγμή και αντελήφθηκε την προσπάθεια του Πρίαπου!

Οι Έλληνες την τιμούσαν τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Ιδιωτικά, κάθε οικία είχε τον βωμό της. Σε αυτήν οδηγούσαν κάθε νεογέννητο όταν γινόταν η ονοματοδοσία του. Το περιέφεραν γύρω από την εστία κι έτσι γινόταν αποδεκτό από την οικογένειά του. Το ίδιο ίσχυε αν η οικογένεια υιοθετούσε παιδί, αν αγόραζε σκλάβο, ή δεχόταν ικέτη-ξένο στην οικία της. Δημόσια, η κάθε πόλη διατηρούσε ιερό το οποίο το υπηρετούσαν ιέρειες, οι λεγόμενες Εστιάδες. Αυτές προστάτευαν και διατηρούσαν ζωντανό το Ιερό Πυρ. Ως ιέρειες της Εστίας ήταν και εκείνες παρθένες. Επιλεγόντουσαν από την τρυφερή ηλικία των έξι ετών και για τριάντα έτη διατηρούσαν τους όρκους παρθενίας και αγαμίας.  Οι Έλληνες επίσης διατηρούσαν βωμό της Εστίας στους Δελφούς. Από εκείνη την φλόγα άναβαν όλες οι φωτιές των ναών, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι όλοι οι Έλληνες είναι μέλη της ιδίας οικογενείας.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Viewing the South Pole of Vesta

Η Εστία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος και ο δεύτερος πιο φωτεινός αστεροειδής της ζώνης των αστεροειδών, για αυτό και είναι ορατός με γυμνό μάτι. Ανακαλύφθηκε στις 29 Μαρτίου 1809 από τον Γερμανό αστρονόμο Heinrich Wilhelm Olbers, ο οποίος την ονόμασε Vesta 4. Η μέση απόσταση από τον Ήλιο είναι 2,36 αστρονομικές μονάδες. Ένα έτος της Εστίας διαρκεί περίπου 1.325 ημέρες και μία ημέρα της διαρκεί 5 ώρες και 21 περίπου λεπτά. Η διάμετρός της είναι 526 χιλιόμετρα, το 15% της Σελήνης. Η βαρύτητά της είναι στα 0,025g. Η μέγιστη θερμοκρασία στην Εστία είναι -3 βαθμοί Κελσίου και η ελάχιστη -188 βαθμούς Κελσίου. Αν και ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών, στην πραγματικότητα είναι πρωτοπλανήτης, διαθέτει δηλαδή ρευστό πυρήνα και εξωτερικό φλοιό. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι δύο τεράστιοι κρατήρες. Ο πρώτος κρατήρας ονομάζεται Rheasilvia, από την μητέρα των Ρέμου και Ρωμύλου, κι έχει διάμετρο 500 χιλιομέτρων. Ο δεύτερος κρατήρας ονομάζεται Veneneia και έχει διάμετρο 400 χιλιομέτρων. Το σύμβολο της Εστίας το σχεδίασε ο Γερμανός μαθηματικός Carl Friedrich Gauss!

ΣΥΜΒΟΛΟ:1024px Vesta symbol.svg

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ:

Φλόγα, ζεστασιά, οικογενειακή εστία, οικία, βωμός, θυσία, παράδοση, πολιτιστική κληρονομιά, αφοσίωση, δέσμευση, σταθερότητα, αγνότητα, καθαρμός, ανεξαρτησία, σεξουαλικότητα, αναστολές, άσυλο, ασφάλεια, περίοδοι υπηρεσίας.

 Sacrifice to Vesta

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Εστία στην Αστρολογία συμβολίζει την ικανότητά μας, την ευκολία ή δυσκολία, να δεσμευθούμε στην κατάκτηση ενός προσωπικού ή κοινωνικού στόχου ή επαγγελματικού στόχου. Είναι η ικανότητά μας να αφοσιωθούμε και να προστατεύσουμε την οικογένειά μας. Η Εστία θα μας δείξει αν έχουμε ώριμη σκέψη, αυτοσεβασμό, καλούς τρόπους και αξιοπρέπεια. Συμβολίζει επίσης την σεξουαλικότητά μας. Όχι τόσο την ζωώδη τάση μας όσο την ικανότητά μας να την τιθασσεύουμε, αν δηλαδή μπορούμε να είμαστε σεξουαλικά ελεύθεροι ή αν καταπιέζουμε αυτή την πλευρά του εαυτού μας. Είναι η λογική επιλογή που εναρμονίζεται με τις ανάγκες μας. Η Εστία επίσης συμβολίζει την ανεξαρτησία της γυναικείας φύσης, εκείνης που δεν θέλει να είναι κτήμα κανενός ανδρός. Κυβερνά το ζώδιο της Παρθένου και του Σκορπιού.        

Οι διελεύσεις της Εστίας σηματοδοτούν περιόδους που χρειαζόμαστε να συγκεντρώσουμε το δυναμικό μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αποσυρθούμε από τον έξω κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που οι διελεύσεις της Εστίας συχνά προκαλούν χωρισμούς ή να θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας.  

VestaApollo

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΑ ΖΩΔΙΑ

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΡΙΟ: Το πάθος σου για ανεξαρτησία και η αντίστασή σου στο να είσαι εξαρτημένος/η ή κυριαρχούμενος/η, κάνει πολύ δύσκολη την παραμονή σου σε μία μακροχρόνια σχέση. Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με κάτι, πολύ δύσκολα θα σου αποσπάσουν την προσοχή ή θα σε αναγκάσουν να το εγκαταλείψεις. Θέλεις να αφήνεις την σφραγίδα σου σε ό,τι κάνεις για αυτό δεν θα ανεχθείς άλλα άτομα να σου υποδεικνύουν τί πρέπει να κάνεις.

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ: Επιζητάς την ασφάλεια μέσα από τις σχέσεις για αυτό και δεν θα διστάσεις να κάνεις οικογένεια ώστε να την αποκτήσεις. Πολύ δύσκολα θα εγκαταλείψεις την ασφάλεια που σου παρέχει η ρουτίνα. Αν ο εργασιακός σου χώρος είναι άνετος και η εργασία σου είναι σταθερή, τότε κι εσύ εργάζεσαι ακούραστα! Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με κάτι, πολύ δύσκολα θα σου αποσπάσουν την προσοχή ή θα σε αναγκάσουν να το εγκαταλείψεις. 

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ: Δίνεις μεγάλη σημασία στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους. Τα λόγια σου μπορούν να εμπνεύσουν στους άλλους την θέρμη και την αφοσίωση, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τα χρησιμοποιείς, για να αποφύγεις το συναίσθημα και την οικειότητα. Για σένα το μυαλό κυριαρχεί έναντι του συναισθήματος. Η Εστία στους Διδύμους σε προικίζει με ιδιαίτερη εξυπνάδα, καθώς δίνει έμφαση στην διανόηση και στην ανάγκη να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου.

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ: Η αφοσίωση και οι υπηρεσίες σου πηγαίνουν πολύ εύκολα, ειδικά σε εκείνους που έχουν ανάγκη φροντίδος. Είσαι ένας/μία φυσικός/ή «φροντιστής», που ζεις, για να σε έχουν ανάγκη, να σε αγαπούν και να σε λατρεύουν. Όταν όμως αισθάνεσαι ότι δεν σε εκτιμούν, απομακρύνεσαι και συνήθως αρνείσαι να μιλήσεις. Έχεις την τάση να παραβλέπεις τα αρνητικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αγαπάς.

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ: Είσαι ικανός να εκφράζεσαι με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό. Θα είσαι για πάντα ρομαντικός και γενναίος στον έρωτα. Συναισθηματικά είσαι απίστευτα γενναιόδωρος. Μπορεί να γίνεις εγωιστικός ή εγωκεντρικός, αν η αγάπη σου δεν έχει ανταπόκριση ή δεν την σέβονται. Για σένα η διασκέδαση είναι απαραίτητη. Το πιο σημαντικό πράγμα για εσένα, ακόμα και στον επαγγελματικό τομέα, είναι να εκφράζεις την δημιουργική πλευρά του εαυτού σου.

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟ: Νιώθεις πραγματικά ευτιχισμένος/η όταν μπορείς να προσφέρεις με τις υπηρεσίες σου σε εκείνους που σε έχουν ανάγκη. Θέλεις να τους φροντίζεις, να τους βοηθάς, να τους θεραπεύεις. Έχεις την τάση να καταπιέζεις την σεξουαλικότητά σου, επειδή έχεις υψηλές προσδοκίες από τα συντροφικά σου πρόσωπα. Είσαι αρκετά σταθερός/ή στα θέλω και στις επιδιώξεις σου. 

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΖΥΓΟ: Έχεις πραγματικά ανάγκη να εργάζεσαι με άλλους παρέα παρά μόνος σου. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εργασθείς καλύτερα και αποτελεσματικά. Θέλεις να βοηθάς τους συνανθρώπους σου, αλλά δεν το κάνεις παρά μόνο με την προϋπόθεση στην ζωή σου να επικρατεί η αρμονία και η ισορροπία. Είσαι αφοσιωμένος στις κοινωνικές σχέσεις σου, και αυτό σε καθιστά πολύ αγαπητό και εξαιρετικά δημοφιλή στον κύκλο σου. Η ομορφιά και η καλή εμφάνιση είναι σημαντικά για εσένα.

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΡΠΙΟ: Θέλεις να ζεις την κάθε μέρα της ζωής σου με πάθος, έντονα και δραματικά. Έχεις την τάση να αγνοείς τις απαγορεύσεις στην εξερεύνηση της σεξουαλικότητάς σου, όμως μετά νιώθεις ντροπή και ενοχές, με αποτέλεσμα να παλεύεις να την καταπνίξεις. Δεν θα αγωνιστείς ποτέ για κάτι ή κάποιο άτομο που δεν σου κρατά την προσοχή. Η εργασία είναι πολύ σημαντική για εσένα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να δεθείς σε βάθος με την επαγγελματική σταδιοδρομία που έχεις επιλέξει.          

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΞΟΤΗ: Η αφοσίωσή σου βρίσκεται σε ένα σύστημα αξιών ή στην αναζήτηση μίας παγκόσμιας Αλήθειας, κάτι στο οποίο θα αφιερωθείς και θα εργασθείς για αυτό. Το σεξ για εσένα είναι παιγνίδι που σου αρέσει να παίζεις, για αυτό και δεν θα μείνεις στους τύπους, ούτε θα κρατήσεις τα προσχήματα, ούτε θα περιμένεις για να βρεθείς με το άτομο που επιθυμείς. Η συναισθηματική αστάθεια και η έλλειψη τιμιότητας μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στις σταθερές σχέσεις σου.

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΩ: Είσαι βαθύτατα αφοσιωμένος από της ευθύνες που απορρέουν από το καθήκον προς την Ιστορία ή το πολιτισμικό υπόβαθρο από όπου προέρχεσαι. Η ανασφάλειά σου είναι έντονη μέχρι να φέρεις εις πέρας το έργο ή το καθήκον που έχεις αναλάβει ως προς την εργασία ή ως προς τις υποχρεώσεις σου. Είσαι γεννημένος ηγέτης. Σε ενδιαφέρει η αναγνώριση μέσα από τα έργα σου. 

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΧΟΟ: Καλλιεργείς την μοναδικότητα και την ατομικότητα, τον αυτοπροσδιορισμό και τον ιδεαλισμό. Ως άτομο δεν σου αρέσει να είσαι εξαρτημένος/ή και δεσμευμένος/η. Πιστεύεις και προωθείς την ισότητα, την αξία της πρωτοτυπίας και την αποδοχή των ατομικών διαφορών. Η προσωπική επαφή για εσένα έχει την φύση της μη-υποχρέωσης, μη-δέσμευσης, της ισότητας και της φιλίας.

Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΧΘΥΕΣ: Είσαι αποφασισμένος/η να υπηρετήσεις όσους σε έχουν ανάγκη, βρίσκονται σε σύγχυση ή περιορισμό, ακόμη και να θυσιάζεις τον εαυτό σου στην υπηρεσία των απανταχού αναξιοπαθούντων. Μπορείς να γίνεις το μέσον ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο. Θέλεις να λειτουργείς θεραπευτικά στους οικείους σου. Η σεξουαλικότητά σου είναι κυρίως πνευματική και δύσκολα μπορεί να δοθεί μόνο σε ένα άτομο. 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1950 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan