Συνεχίζοντας να μαθαίνουμε για τους αστεροειδείς και την σημασία που έχουν στην αστρολογία θα περάσουμε να γνωρίσουμε την Παλλάδα Αθηνά, έναν από τους τέσσερεις μεγάλους στην ζώνη των αστεροειδών!


ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Αθηνά ήταν η θεά της Σοφίας αλλά και του πολέμου. Ως θεά της Σοφίας είχε σαν έμβλημα την κουκουβάγια. Ως θεά του Πολέμου είχε σαν εμβλήματα την περικεφαλαία και την αιγίδα, ενώ την συντρόφευε η Νίκη. Η διαφορά της Αθηνάς με τον Άρη έγκειται στο γεγονός ότι επικροτούσε τα τεχνάσματα και την στρατηγική, ενώ ο Άρης την σφαγή.

Η μητέρα της ήταν η Μήτις και πατέρας της ο Δίας. Η Γαία κάποτε προειδοποίησε τον Δία ότι η Μήτις θα κάνει δύο παιδιά, την Αθηνά που θα ήταν υπάκουη και έναν γιο που θα ήταν τόσο δυνατός, που ο ίδιος ο Δίας θα είχε την μοίρα του πατέρα του Κρόνου και του παππού του Ουρανού! Τρομοκρατημένος από τα νέα ο Δίας κάλεσε την Μήτιδα στο κρεβάτι του χωρίς όμως να της πει κάτι. Όταν αυτή αποκοιμήθηκε έκλεισε την θεά μέσα στο σώμα του και την απορρόφησε. Από τότε ο Δίας είχε το χάρισμα να γνωρίζει το καλό και το κακό. Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Κάποια στιγμή ο Ζευς ένιωσε σφοδρούς πονοκεφάλους. Δεν άντεξε άλλο τον πόνο και πρόσταξε τον Ήφαιστο να του ανοίξει το κεφάλι. Διστακτικά ο Ήφαιστος χτύπησε με την βαριά του τον Δία στο μέτωπο και με το άνοιγμα βγήκε από μέσα η πάνοπλη και πλήρως ωριμασμένη Αθηνά! Με έναν αέρα νίκης πήδηξε από το κεφάλι του πατέρας της και πάτησε στο έδαφος. Όλη η πλάση συνταράχθηκε. Οι θεοί μαζεύτηκαν να υποδεχτούν την Αθηνά, ζητωκραυγάζοντας. Χαρούμενη η Αθηνά από την υποδοχή γύρισε προς το μέρος του Δία και αναγνώρισε πως τα άρματα που φορούσε της ήταν αχρείαστα και τα πέταξε στα πόδια του πατέρα της. Ο Δίας συγκινημένος την πήρε τρυφερά αγκαλιά και από εκείνη την στιγμή και έκτοτε η Αθηνά έγινε η αγαπημένη του κόρη!

Για το προσωνύμιο Παλλάδα, υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία λέει πως το πήρε από την νίκη της επί του γίγαντα Πάλλαντα κατά την διάρκεια της Γιγαντομαχίας. Η δεύτερη λέει πως το πήρε επειδή σκότωσε κατά λάθος την θνητή της φίλη Παλλάδα. Για να την τιμήσει πρόσαψε το όνομά της στο δικό της. Επίσης έφτιαξε ένα ξύλινο ξόανο, το παλλάδιο, το οποίο το εκσφενδόνισε στην γη για να το λατρεύουν οι άνθρωποι.

Η Αθηνά ήταν παρθένα και ποτέ δεν είχε σεξουαλικές επαφές. Μία φορά ο Ήφαιστος προσπάθησε να την κάνει δική του αλλά δεν τα κατάφερε. Το σπέρμα του έπεσε στον μηρό της θεάς η οποία αηδιασμένη το μάζεψε και το πέταξε στην γη. Με την βοήθεια της Γαίας και αυτού του σπέρματος γεννήθηκε ο Εριχθόνιος.

Επειδή ακριβώς η Αθηνά συμβόλιζε την αιώνια παρθενία, οι Χριστιανοί την αντικατέστησαν με την Παναγία. Για αυτό και ο Παρθενών έγινε εκκλησία της Παναγίας.

Pallus images

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Παλλάς ανακαλύφθηκε στις 28 Μαρτίου 1802 από τον Χάινριχ Βίλχελμ Όλμπερς (Heinrich Wilhelm Olbers). Η αστρονομική της ονομασία είναι 2 Pallas. Ο όγκος του αστεροειδούς είναι περίπου το 0,3% εκείνου της Σελήνης. Απέχει από τον Ήλιο μέσο όρο περίπου 2,77 A.U. ή περίπου 415 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η τροχιά της Παλλάδος είναι αρκετά έκκεντρη, για αυτό και οι αποστάσεις από τον Ήλιο μεγαλώνουν ή μικραίνουν σημαντικά. Η ημέρα (περιστροφή στον άξονά της) στην Παλλάδα διαρκεί 7 ώρες και 49 λεπτά. Το έτος της διαρκεί 1686 ημέρες και 8 ώρες.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Παλλάδα συμβολίζει την ικανότητά μας να διακρίνουμε σχέδια, διατάξεις, μοτίβα, σχήματα, να τακτοποιούμε, να ταξινομούμε, να κατατάσσουμε αλλά και να διευθετούμε, να αναδιοργανώνουμε, και να αναδιαρρυθμίζουμε.

Σύμβολοpallas

Λέξεις-Κλειδιά:

Κατανομή, καταμερισμός, ανταλλαγή, διατήρηση, συντήρηση, συμβουλή, πονηριά, πραγματική ειλικρίνεια, φιλοτιμία, μαθηματικά, σχέδια, σοφία, γυναικεία δικαιώματα.

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΖΩΔΙΑ

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΡΙΟ: Όπου υπάρχει πρόβλημα ορμάς αμέσως για να το λύσεις! Αν κάτι χρειάζεται γρήγορη και άμεση λύση, εσύ είσαι το ιδανικό άτομο για να το καταφέρεις. Ως άνθρωπος είσαι καινοτόμος, σου αρέσει να τρέχεις με τις εξελίξεις και να κατέχεις της τελευταίας λέξης ηλεκτρονικά αντικείμενα! Είναι πολύ καλή θέση για αθλητές, βελονιστές, πρωτότυπους δημιουργούς και πρωτοπόρους καλλιτέχνες. Είναι επίσης καλή θέση όπου υπάρχει ανταγωνισμός (ή ακόμη καλύτερα, μάχη) και πάλη για δικαιοσύνη.

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ: Αν κάτι χρειάζεται χρόνο για να λυθεί, είσαι ο ιδανικός άνθρωπος για αυτό. Η σοφία σου προέρχεται από την κοινή λογική. Σου αρέσει να δημιουργείς καλλιτεχνικά και το ταλέντο σου βρίσκεται στην παραγωγή όμορφων αντικείμενων ή μορφών. Επίσης, έχεις την τάση να λύνεις προβλήματα, να αντιλαμβάνεσαι μοτίβα και να σκέφτεσαι καλύτερα, κατά την διάρκεια του φαγητού!

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ: Έχεις την ικανότητα να ασχολείσαι με δύο και παραπάνω προβλήματα, ταυτόχρονα! Η αλήθεια είναι πως εάν δεν το έκανες αυτό, θα έπληττες! Έχεις την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι λέξεις, προτάσεις, σχέδια ή μοτίβα στον λόγο, να τα πλάθεις όπως θες ή να τα αναδιαμορφώνεις δημιουργώντας τον δικό σου, προσωπικό, τρόπο έκφρασης.

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ: Μπορείς να αναγνωρίσεις και να λύσεις προβλήματα που αφορούν συναισθηματικά ζητήματα ή θέματα που αφορούν το σπίτι ή την οικογένεια. Είναι πολύ καλή θέση για θεραπευτές ή για άτομα που εργάζονται στον τομέα της φροντίδας. Δίνεις έμφαση στην φροντίδα της υγείας, στην διατροφή και την άσκηση, καθώς και στην αποστείρωση.

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ: Η ικανότητά σου να αντιλαμβάνεσαι σχέδια και μοτίβα σε κάνει ειδικό σε θέματα τέχνης. Διαθέτεις απίστευτα εξεζητημένη αίσθηση της αισθητικής, και μπορεί να είσαι κι εσύ δημιουργός πολύ όμορφων αισθητικά αντικειμένων τέχνης. Όταν λύνεις προβλήματα, το κάνεις με έναν δραματικό τρόπο ώστε να προκαλείς την προσοχή των άλλων.

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟ: Έχεις την ικανότητα να διακρίνεις, ακόμη και με μέγεθος χιλιοστού, σχέδια, μοτίβα, πονηρές κινήσεις. Η δε ικανότητά σου να λύνεις προβλήματα είναι στο χιλιαπλάσιο από ότι των άλλων. Δίνεις έμφαση στην φροντίδα της υγείας, στην διατροφή και την άσκηση, καθώς και στην αποστείρωση.

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΖΥΓΟ: Μπορείς και διακρίνεις σχέδια, ισορροπίες, μοτίβα μέσα σε κοινωνικές καταστάσεις. Σαφώς και δεν υπάρχει καλύτερο άτομο από εσένα στο να αναλαμβάνει ως διαμεσολαβητής και να λύνει προβλήματα. Έχεις επίσης την ικανότητα να ξέρεις τί χρειάζεται να φορέσεις για να συμπληρώσεις ή να αναδείξεις αυτό που φοράς.

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΡΠΙΟ:  Εάν υπάρχει ένας υπόγειος, κρυφός τρόπος για να λυθεί ένα πρόβλημα, θα το κάνεις. Το να ανακαλύπτεις λύσεις σε προβλήματα, γρίφους, μυστικά, μοτίβα, σχέδια είναι εμμονή και πάθος για σένα. Μπορείς επίσης να βοηθήσεις εκείνους που χρειάζονται ιατρική βοήθεια, ή να βοηθήσεις στο πώς και πού να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΤΟΞΟΤΗ: Καλό είναι να μην μπεις στην διαδικασία να ψάχνεις τα μικρά σχέδια. Ασχολήσου με το να δεις την μεγάλη εικόνα του κόσμου, να καταλάβεις τα μεγάλα σχέδια, και μόλις το κάνεις αυτό, δίδαξε αυτά που θα ανακαλύψεις!

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΩ: Έχεις την ικανότητα να οργανώνεις τα πάντα και να τα κάνεις αποδοτικότερα. Σου αρέσει να λύνεις προβλήματα που αφορούν πρακτικά ζητήματα. Προστατεύεις τον νόμο και την τάξη, για αυτό θέλεις να βρίσκεσαι σε θέση εξουσίας. 

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΧΟΟ: Χάρη σε αυτήν την θέση της Παλλάδος μπορεί να λύνεις τα πιο δύσκολα προβλήματα με τους πιο περίεργους και ανορθόδοξους τρόπους. Ό, τι κι αν σχεδιάζεις συνήθως έχει μία χροιά παρανοϊκού ή ιδιοφυίας! Ακόμη και αν οι υπόλοιποι έχουν συμφωνήσει σε μία συγκεκριμένη διαρρύθμιση ή σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να λυθεί ένα πρόβλημα, εσείς θα βρεις πάντα κάτι εναλλακτικό να προτείνεις. 

Η ΠΑΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΙΧΘΥΕΣ: Μπορείς να αναγνωρίζεις και τα πιο αφηρημένα σχέδια, πράγμα που μπορεί να σε κάνει έναν υπέροχο καλλιτέχνη, σχεδιαστή, ή οποιοδήποτε επάγγελμα απαιτεί φαντασία. Δείχνεις συμπόνοια και έχεις καλή διαίσθηση, πράγμα που σε βοηθά να τις χρησιμοποιήσεις τόσο για θεραπεία όσο και για καλλιτεχνία. Το κακό είναι ότι περισσότερο ονειρεύεσαι και λιγότερο πράττεις. Ως καλλιτέχνης, εστιάζεις στο αιθερικό, στο ποιητικό, και στην έμπνευση σου.

Διάσημα άτομα

Άλμπερτ Αϊνστάιν (Παλλάδα στον Κριό), Εμίλια Έρχαρτ, Οδυσσέας Ελύτης (Παλλάδα στον Ταύρο), Νικόλ Κιντμαν (Παλλάδα στους Δίδυμους),  Κάσιους Κλέυ (Παλλάδα στον Αιγόκερω), Ντάνυ ντε Βίτο (Παλλάδα στην Παρθένο), Έρνεστ Χεμινγούει (Παλλάδα στον Ζυγό), Μέριλυν Μονρό (Παλλάδα στον Λέοντα), Στηβ Τζομπς (Παλλάδα στον Τοξότη)

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΛΑΔΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1950 ΚΑΙ ΜΕΤΑ 


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan