Ο Χείρων είναι ένας νέος «πλανήτης» ο οποίος προσφάτως έγινε αποδεκτός από την αστρολογική κοινότητα και πλέον παίζει σημαντικό ρόλο στο ωροσκόπιο ενός ατόμου.

Έχει την τιμή να έχουν εργαστεί επάνω του τόσο αστρολόγοι όσο και αστρονόμοι ώστε να του αποδοθούν όνομα και ιδιότητες.

Μυθολογία

Ο Χείρων ήταν ένας Κένταυρος, μισός άνθρωπος μισός ίππος, υιός του Κρόνου και της Φιλύρας. Ο ίδιος ήταν ημίθεος και για αυτό ήταν αθάνατος. Ζούσε στο Πήλιο και δίδασκε μουσική, ιατρική, και θεραπευτική. Υπήρξε διδάσκαλος πολλών μεγάλων ηρώων, μεταξύ των οποίων ο Αχιλλεύς, ο Ιάσων, ο Ηρακλής, μαθαίνοντάς τους ιππασία, κυνήγι, πως να είναι γενναίοι και τολμηροί.

Ο ίδιος ήταν πλακατζής, βέβηλος και κάπως ασεβής. Το τέλος του προήλθε όταν ο Ηρακλής τον τόξευσε με βέλος που ήταν εμποτισμένο στο δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Ο ίδιος επειδή ήταν αθάνατος, υπέφερε βαθύτατα από τους πόνους, αλλά αναγκαστικά ζούσε με αυτούς. Όμως, ο πόνος του στάθηκε αφορμή να γίνει ειδικός στην τέχνη της ίασης. Παρ’ όλη την γνώση που απέκτησε ο Χείρων, ο πόνος ούτε  μειωνόταν ούτε τον άντεχε.

Ο Ηρακλής όταν πήγε στον Καύκασο για να γλιτώσει τον Προμηθέα, ζήτησε την επιείκεια του Διός για αυτόν. Ο Ζεύς συμφώνησε με την προϋπόθεση ότι ένας άλλος αθάνατος θα παραιτείτο της αθανασίας του. Ο Χείρων συμφώνησε να είναι εκείνος που θα την παραχωρούσε στον Προμηθέα. Έτσι ο Προμηθεύς επέστρεψε ξανά στον Όλυμπο ενώ ο χείρων πήγε στον Κάτω Κόσμο. Ο Ζεύς όμως τον πήρε από εκεί και τον τοποθέτησε στον Ουρανό, δημιουργώντας τον αστερισμό του Κενταύρου, ο οποίος είναι ορατός στο Νότιο Ημισφαίριο.

chiron trajectory

 Αστρονομικά Χαρακτηριστικά

Ο Χείρων είναι μισός αστεροειδής, μισός κομήτης. Τοποθετείται ανάμεσα στους Κρόνο και Ουρανό. Είναι γνωστός στην αστρονομική κοινότητα ως Κομήτης 95/Χείρων, δευτερεύων πλανήτης (2060). Ανακαλύφθηκε την 1/11/1977 από τον αστρονόμο Τσαρλς Κόγουολ (Charles Kowal). Έχει διάμετρο γύρω στα 233 χλμ. Η περίοδος περιστροφής του είναι περίπου 5,9 ώρες. Η τροχιά του είναι ιδιαιτέρως ασταθής καθώς στο περιήλιον του ακουμπά την τροχιά του Κρόνου ενώ στο αφήλιο εκείνη του Ουρανό, πράγμα που τον κάνει να μην έχει σταθερή τροχιακή περίοδο. Η τροχιακή περίοδός του είναι κατά μέσον όρο 50,7 έτη, αλλά κυμαίνεται μεταξύ 49 και 51 ετών. Λόγω του μικρού μεγέθους του, είναι ορατός μόνο με τηλεσκόπιο. 

Λέξεις-Κλειδιά

Θράσος, ανδρεία, βία, θεραπεία, πρωταρχικό τραύμα, αποκατάσταση, ολοκλήρωση, ολιστική ιατρική, μουσική, διδασκαλία.

Σύμβολο: Chiron2

Το σύμβολο του Χείρωνα είναι το κλειδί. Ο Zane Stein έλεγε πως «αυτό το κλειδί ανοίγει την πόρτα στο απομονωμένο Κρόνιο τείχος συνδέοντάς τον με τον κόσμο του Ουρανού». Με άλλα λόγια ο Χείρων λειτουργεί ως ένα είδους μεσίτη, ενώνοντας την συντηρητική φύση του Κρόνου με την αντιδραστική φύση του Ουρανού.

Αστρολογική Προσέγγιση

Στα χρόνια που ακολούθησαν την ανακάλυψη του Χείρωνος, πολλοί λίγοι αστρολόγοι τον χρησιμοποιούσαν στα γενέθλια ωροσκόπια. Θεωρήθηκε ότι ήταν πολύ νωρίς καθώς δεν είχαν πολλά στοιχεία για αυτόν. Αυτό όμως άλλαξε. Σήμερα, ο Χείρων αναφέρεται ως ο Πληγωμένος Θεραπευτής, και συχνά τον αναφέρουν στην ερμηνεία των ωροσκοπίων. Οι αστρολόγοι βλέπουν τον Χείρωνα τόσο ως το σημείο που υπάρχει πόνος όσο και την πηγή της θεραπείας. Είναι εκεί που υποφέραμε ή απογοητευτήκαμε, και εκεί που πρέπει να βρούμε την αποφασιστικότητά μας. Επίσης, οι αστρολόγοι συνέδεσαν τον Χείρωνα με το κίνημα της ολιστικής ιατρικής. 

Η περίεργη τροχιά που έχει ο Χείρων, τον κρατά περισσότερο καιρό σε ορισμένα ζώδια (Ιχθύες, Κριός, Ταύρος) και λιγότερο σε άλλα (Παρθένος, Ζυγός, Σκορπιός). Σημειώστε πως ο αστρολογικός Χείρων, όμως και ο μυθολογικός, είναι κάτι περισσότερο από θύμα και θεραπευτής. Ως δάσκαλος, ο Χείρων ήταν γνωστός για την σοφία και τις διδασκαλική του δεινότητα. Η αστρολόγος Ζιπόρα Πότενγκερ-Ντόμπινς (Zipporah Dobyns, PhD) συνέδεσε τον Χείρωνα με τον Τοξότη και θεώρησε πως μαζί υποδηλώνουν όχι μόνο την αναζήτηση για γνώση αλλά και την διάθεση να την μοιραστούν με άλλους. Μετά από πολλές συζητήσεις, οι περισσότεροι αστρολόγοι συμφωνούν ότι ο Χείρων έχει θέση στην Παρθένο και έξαρση στον Τοξότη. Ειδικά, κατά τον Καρέλλι (Carelli), η 23η μοίρα του Τοξότη είναι απόλυτη έξαρσή του.

Ο Χείρων συμβολίζει τις πληγές του παρελθόντος και την μελλοντική θεραπεία. Ως θεραπευτής, μας δείχνει το τραύμα που μας πλήγωσε, τα λάθη που επαναλαμβάνουμε να κάνουμε εξ αιτίας του και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θεραπεύεται.

Ο Χείρων σαν δάσκαλος του πολέμου μας μαθαίνει να είμαστε γενναίοι, δυνατοί, τολμηροί και διεκδικητικοί.

Είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να «διδάξουμε» τους άλλους να κάνουν καλύτερα από αυτό που κάνουμε εμείς.

Είναι η αποξένωση μας από την κοινωνία και τους κανόνες της, αναγνωρίζοντας την ανάγκη μας για ανεξάρτητη σκέψη και πορεία.   

Ένα άτομο έχει ισχυρή επιρροή από τον Χείρωνα εάν:

α’) εάν είναι γωνιακός, 

β’) σχηματίζει στενή όψη με τον Ήλιο, την Σελήνη και τον πλανήτη πο κυβερνά τον Ωροσκόπο.

γ') Η θέση του Χείρωνα στα ζώδια της Παρθένου (θέση) και του Τοξότη (έξαρση). 

images 12

Διαβάστε για τον Χείρωνα στα Ζώδια ΕΔΩ!

Διαβάστε για τον Χείρωνα στους Οίκους ΕΔΩ!

Βρείτε την θέση του Χείρωνα στον γενέθλιο χάρτη σας ΕΔΩ


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan