Ο Χείρων είναι ένας νέος «πλανήτης» ο οποίος προσφάτως έγινε αποδεκτός από την αστρολογική κοινότητα και πλέον παίζει σημαντικό ρόλο στο χάρτη ενός ατόμου.

Έχει την τιμή να έχουν εργαστεί επάνω του τόσο αστρολόγοι όσο και αστρονόμοι ώστε να του αποδοθούν όνομα και ιδιότητες.

Μυθολογία

Ο Χείρων ήταν ένας Κένταυρος, μισός άνθρωπος μισός ίππος, υιός του Κρόνου και της Φιλύρας. Ο ίδιος ήταν ημίθεος και για αυτό ήταν αθάνατος. Ζούσε στο Πήλιο και δίδασκε μουσική, ιατρική, και θεραπευτική. Υπήρξε διδάσκαλος πολλών μεγάλων ηρώων, μαθαίνοντάς τους ιππασία, κυνήγι, πως να είναι γενναίοι και τολμηροί.

Ο ίδιος ήταν πλακατζής, βέβηλος και κάπως ασεβής. Το τέλος του προήλθε όταν ο Ηρακλής τον τόξευσε με βέλος που ήταν εμποτισμένο στο δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Ο ίδιος επειδή ήταν αθάνατος δεν μπορούσε να πεθάνει και υπέφερε βαθύτατα από τους πόνους. Ο Ηρακλής όταν πήγε στον Καύκασο για να γλιτώσει τον Προμηθέα, ζήτησε την επιείκεια του Διός για αυτόν.

Ο Ζεύς συμφώνησε με την προϋπόθεση ότι ένας άλλος αθάνατος θα παραιτείτο της αθανασίας του. Ο Χείρων συμφώνησε, πήγε στον Κάτω Κόσμο αλλά σύντομα ο Ζεύς τον πήρε από εκεί και τον τοποθέτησε στον Ουρανό.

Αστρονομικά Χαρακτηριστικά

chiron2

Ο Χείρων είναι μισός αστεροειδής, μισός κομήτης. Τοποθετείται ανάμεσα στους Κρόνο και Ουρανό. Είναι γνωστός στην αστρονομική κοινότητα ως Κομήτης 95/Χείρων, δευτερεύων πλανήτης (2060). Ανακαλύφθηκε την 1/11/1977 από τον αστρονόμο Τσάρλς Κόγουολ (Charles Kowal). Έχει διάμετρο γύρω στα 233χλμ. Η περίοδος περιστροφής του είναι περίπου 5,9 ώρες. Η τροχιά του είναι ιδιαιτέρως ασταθής καθώς στο περιήλιό του ακουμπά την τροχιά του Κρόνου ενώ στο αφήλιο εκείνη του Ουρανό, πράγμα που τον κάνει να μην έχει σταθερή τροχιακή περίοδο. Η τροχιακή περίοδός του είναι κατά μέσον όρο 50,7 έτη, αλλά κυμαίνεται μεταξύ 49 και 51 ετών.

Λέξεις-Κλειδιά

Θράσος, ανδρεία, βία, θεραπεία, πρωταρχικό τραύμα, αποκατάσταση, ολοκλήρωση, ολιστική ιατρική, μουσική, διδασκαλία.

Αστρολογική Προσέγγιση

Ο Χείρων σαν δάσκαλος του πολέμου μας μαθαίνει να είμαστε γενναίοι, δυνατοί, τολμηροί και διεκδικητικοί.

Ως θεραπευτής, μας δείχνει το τραύμα που μας πλήγωσε, τα λάθη που επαναλαμβάνουμε να κάνουμε εξ αιτίας του και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θεραπεύεται.

Είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να “διδάξουμε” τους άλλους να κάνουν καλύτερα από αυτό που κάνουμε εμείς.

Είναι η αποξένωση μας από την κοινωνία και τους κανόνες της, αναγνωρίζοντας την ανάγκη μας για ανεξάρτητη σκέψη και πορεία.   

Μετά από πολλές συζητήσεις, οι περισσότεροι αστρολόγοι συμφωνούν ότι ο Χείρων έχει θέση στην Παρθένο και έξαρση στον Τοξότη. Ειδικά, κατά τον Καρέλλι (Carelli), η 23η μοίρα του Τοξότη είναι απόλυτη έξαρσή του.

ΣύμβολοChiron2

Το σύμβολο του Χείρωνα είναι το κλειδί. Ο Zane Stein έλεγε πως «αυτό το κλειδί ανοίγει την πόρτα στο απομονωμένο Κρόνιο τείχος συνδέοντάς τον με τον κόσμο του Ουρανού». 

images 12

Ο ΧΕΙΡΩΝ ΣΤΑ ΖΩΔΙΑ

ΚΡΙΟΣ: Όλες οι προσπάθεις να εκφράσεις την προσωπικότητά σου ακυρωνόντουσαν. Για αυτό χρειάζεται να μάθεις να βγάζεις όλη την δυναμική του εαυτού σου. Ίσως να αισθάνεσαι έλλειψη αυτοπεποιθήσεως ή υπέρμετρη αυτοπεποίθηση. Η λύση θα έλθει όταν αναγνωρίσεις το πρόβλημα και κάνεις κάτι ενεργά για αυτό.

ΤΑΥΡΟΣ: Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι έννοιες ζωτικής σημασίας για εσένα. Χρειάζεται να μάθεις να ελέγχεις την έννοια της «κατοχής», είτε είναι πρόσωπα είτε είναι αντικείμενα. Η λύση θα προέλθει όταν ασχοληθείς με το πρόβλημά σου με προσεκτικό και συνετό τρόπο.

ΔΙΔΥΜΟΙ: Το πρόβλημά σου είναι η μεταβλητή σου στάση στην επικοινωνία και στις σχέσεις. Η πληγή ξεκίνησε όταν ήσουν μικρός ή μικρή, που ένιωσες πως κανείς δεν πρόσεχε αυτά που έλεγες ή που δεν σου έδιναν την απαραίτητη σημασία. Η λύση θα προέλθει όταν ανακαλύψεις το άλλο μισό που σου λείπει. Π.χ εάν είσαι πολύ χαλαρός να μάθεις την πειθαρχία, εάν είσαι πολύ σφιγμένος να μάθεις να χαλαρώνεις. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Θα πρέπει να εκμεταλλεύεσαι πλήρως το ένστικτο και την προστατευτικότητα που διαθέτεις ως προς την οικία σου, ή οτιδήποτε θεωρείς ως βάση. Θα πρέπει επίσης να εκφράζεις τα συναισθήματά σου παρά να τα κρύβεις. Ο πόνος των άλλων δεν σε αφήνει αδιάφορο και για αυτό δίνεις την βοήθειά σου απλόχερα, ίσως περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. 

ΛΕΩΝ: Θες πάντα να τραβάς την προσοχή! Αυτό συμβαίνει επειδή ως παιδί δεν έλαβες την απαραίτητη προσοχή. Πρέπει να μάθεις να αφήνεσαι και να διασκεδάζεις περισσότερο! Αυτή η χαλάρωση θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις την αισιοδοξία που σου λείπει.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Ως παιδί μεγάλωσες μέσα σε αυστηρούς κανόνες και ίσως να δέχθηκες αρκετή κριτική, τα οποία σημάδεψαν την ψυχοσύνθεσή σουΈχεις την τάση να σαμποτάρεις εσύ ο ίδιος το έργο σου και για αυτό πρέπει να μάθεις να το εκτιμάς περισσότερο. Πρέπει επίσης να μάθεις την πρακτική λογική. Επειδή είσαι ευάλωτος στο άγχος, θες η ζωή σου να έχει ρουτίνα. 

ΖΥΓΟΣ: Έχεις την αίσθηση ότι σου λείπει η ισορροπία και κατ’ επέκταση δεν είσαι διπλωματικός, ούτε δίκαιος. Η λύση θα προέλθει αν έλθεις σε επαφή με κόσμο, αν συσχετιστείς με κάποιο άλλο άτομο, αν επικοινωνήσεις. Οι σχέσεις είναι απαραίτητες για την ευημερία σου, δυστυχώς όμως είναι και πεδίο που σου προκαλεί απογοήτευση. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Θέλεις τον έρωτα, το πάθος, την αγάπη και το σεξ όσο τίποτα! Όμως η κρυψίνοια και ο βαθιά ριζωμένος φόβος, για το τι θα συμβεί εάν αποκαλύψεις ποίος ή ποία πραγματικά είσαι, σε εμποδίζουν να κυνηγήσεις τις επιθυμίες σου

ΤΟΞΟΤΗΣ: Έχεις αδυναμία στο να ακούς και να μαθαίνεις και για αυτό είσαι στενόμυαλος. Θεωρήσεις ότι εσύ τα γνωρίζεις όλα, για αυτό και δεν δέχεσαι από κανέναν συμβουλές. Πρέπει να μάθεις να είσαι ενθουσιώδης και αισιόδοξος ώστε να αποκτήσεις και πάλι την αποφασιστικότητά σου.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Πρέπει να μάθεις την σύνεση διότι είσαι των άκρων. Είτε θα θέλεις την δύναμη είτε θα σου λείπει. Στο χέρι σου είναι να πάρεις αυτό που θέλεις με σοβαρότητα και σύνεση. Μπορείς να γίνεις εκείνο το άτομο το οποίο μπορεί να μεταδώσει στους υπόλοιπους αυτοπεποίθηση. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Θα πρέπει να μάθεις να μην είσαι σε όλα αντιδραστικός. Αυτό που χρειάζεσαι είναι καινούργια πράγματα, φρέσκες ιδέες, επικοινωνία και προπάντων λογική. Θα πρέπει επίσης να καταλάβεις ότι η παρέα με άλλους ανθρώπους δεν είναι κάτι κακό ούτε ότι πρέπει να αποφεύγεται.

ΙΧΘΥΕΣ: Πολλές φορές, παρουσιάζεις τον εαυτό σου ως θύμα της ζωής, και αναζητάς την βοήθεια των άλλων για προβλήματα που είτε είναι στο μυαλό σου είτε τα έχεις προκαλέσει εσύ ο/η ίδιος/α. Πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι το πώς χαρίζεις την αγάπη σου, το πού σε κατευθύνει η εσωτερική σου φωνή, το τί πιστεύεις. Μόνο τότε θα πάψεις να γίνεσαι όλων το θύμα.   

Ο ΧΕΙΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ

ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Αν στρέψεις την προσοχή σου στον εαυτό σου και τον δεις σαν κάποιο άτομο που χρειάζεται την βοήθειά σου, τότε μπορείς να κάνεις χρήση όλων των δυνατοτήτων σου και έτσι να βρεις τις ισορροπίες.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΣ: Στη πραγματικότητα αυτό που σου λείπει, και πρέπει να αποκτήσεις, είναι η αυτοεκτίμηση. Αν καταφέρεις να ξεπεράσεις τις ανασφάλειές σου και πιστέψεις στον εαυτό σου, τότε μπορείς να βοηθήσεις και άλλους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με εσένα.  

ΤΡΙΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ενώ έχεις δυνατό νου, αμφιβάλλεις για τις ικανότητές σου. Για να λύσεις το πρόβλημα της επικοινωνίας σου και να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, θα πρέπει να ενθαρρυνθείς και να εκφράσεις λεκτικά αυτά που σκέφτεσαι αλλά και τις ιδέες σου! 

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Εμφανίζεις χαρακτηριστικά όπως υπερευαισθησία, μελαγχολία, ένταση, εκνευρισμό και νευρικότητα, ως απόρροια των σχέσεών σου με την οικογένειά σου.

ΠΕΜΠΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Ερχόμενος σε επαφή με το παιδί μέσα σου, θα μπορέσεις να ξαναβρείς την δημιουργική σου ικανότητα, να χαρείς την ζωή και να διασκεδάσεις. Έχεις την μοναδική ευκαιρία να μεγαλώσεις παιδιά πιο ευτυχισμένα και πιο επιτυχημένα, αρκεί να μην τα ωθήσεις να επιτύχουν εκεί που εσύ θέλεις, εν ολίγοις να μην τους επιβάλλεις να πραγματοποιήσουν τα δικά σου όνειρα. 

ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Για να γλιτώσεις το άγχος και τους προβληματισμούς, προσπάθησε να έχεις ορθολογιστική σκέψη, η οποία να χρησιμοποιείται θετικά! Προσπάθησε επίσης να έχεις ισορροπία τόσο στην εργασία σου όσο και με τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζεσαι μαζί. 

ΕΒΔΟΜΟΣ ΟΙΚΟΣ: Έχεις την τάση να προσκολλάσαι τόσο πολύ πάνω στον/στην σύντροφό σου που σύντομα χάνεις την ατομικότητά σου. Συνήθως καταλήγεις να εμπλέκεσαι σε πολλές σχέσεις οι οποίες λήγουν άδοξα.

ΟΓΔΟΟΣ ΟΙΚΟΣ: Έχεις πάθος για σεξ, δύναμη και υλική πρόοδο. Προκειμένου να καλύψεις τις ανάγκες σου δεν αφήνεις κανέναν να σου μπει εμπόδιο. Έχεις την δύναμη να βοηθάς τους άλλους με το να τους μεταφορφώνεις ή να τους αναμορφώνεις την ζωή, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. 

ΕΝΑΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Στην προσπάθεια σου να διερευνήσεις τους ορίζοντές σου θα έρθεις σε σύγκρουση ως παιδί, αλλά και αργότερα σαν γονέας, σε θέματα θρησκευτικά ή φιλοσοφικά.

ΔΕΚΑΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Αν καταφέρεις να πάρεις να πάρεις στα χέρια σου τον έλεγχο της ζωής σου, τότε θα έχεις μόνιμα στραμμένο το βλέμμα σου στο μέλλον και δεν θα φοβάσαι να δοκιμάζεις τρόπους ώστε να εκφράζεις την αυθεντικότητά σου. 

ΕΝΔΕΚΑΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Έχεις πρόβλημα στην διατήρηση φιλιών, μία άρνηση συμμετοχής σε ομάδες, ίσως ακόμη και να μην αισθάνεσαι άνετα ανάμεσα στον κόσμο.

ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Η αναγνώριση της «πληγής» σου είναι το πρώτο βήμα στην πορεία της ιάσεώς της. Μπορείς επίσης να βοηθήσεις τους άλλους, μοιραζόμενος με εκείνους, τα βιώματά σου. Αισθάνεσαι μονίμως κουρασμένος και για αυτό χρειάζεσαι ξεκούραση. 

Βρείτε την θέση του Χείρωνα στον γενέθλιο χάρτη σας εδώ


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan