Από την εποχή του Ηράκλειτου μέχρι την σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι αναρωτώντουσαν πώς και με ποίο τρόπο το Σύμπαν μας επηρεάζει. Ο Ηράκλειτος (544-484 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που μίλησε για τα τέσσερα στοιχεία (Πυρ, Γαία, Ύδωρ, Αήρ) και την εναλλαγή των πάντων.

Στην συνέχεια ο Ιπποκράτης (406 π.Χ.) κατέταξε τους ανθρώπους σε τέσσερεις ιδιοσυγκρασίες, την αιματώδη, την χολερική, την μελαγχολική και την φλεγματική. Με την πάροδο των εποχών ήλθε η σειρά του Καρλ Γκούσταβ Γιούνγκ να μιλήσει για τα τέσσερα στοιχεία, προσδίδοντάς τους αρχετυπική ερμηνεία και ψυχολογική ποοπτική. Πλέον έχουμε τέσσερις ψυχολογικές λειτουργίες, την διαίσθηση, την αντίληψη, την σκέψη και το συναίσθημα. Με βάση αυτήν την κατηγοριοποίηση ένωσε τις τέσσερεις ψυχολογικές με τα τέσσερα στοιχεία, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αστρολογίας. Η ψυχολογική λειτουργία αντιπροσωπεύει μία νοητική στάση. Επί της ουσίας είναι μία ψυχική μορφής δραστηριότητα καθορισμένη μορφής που όμως δεν αλλάζει στον πυρήνα της. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να εντάξει τον εαυτό του σε μία από τις τέσσερεις κατηγορίες:

α') Αντίληψη: Μέσα από αυτήν μπορούμε να εξακριβώσουμε την παρουσία ενός πράγματος. Ως εκ τούτου δίνουμε έμφαση στις ατομικές παρατηρήσεις που έγιναν μέσω των αισθήσεων.

β') Σκέψη: Μέσα από αυτήν μπορούμε να καθορίσουμε τί είναι αυτό που αντιληφθήκαμε και να το συγκρίνουμε βάσει της δικής μας έννοιας της ππραγματικότητας.

γ') Συναίσθηση: Η συναίσθηση μας βοηθά να επιλέξουμε ή να απορρίψουμε κάτι ανάλογα με το εάν έχουμε δεχθεί συναισθήματα χαράς ή δυσφορίας.

δ') Διαίσθηση: Η διαίσθηση μας βοηθά να βλέπουμε που μας πηγαίνει κάτι ή από πού προέρχεται αυτό το κάτι χωρίς αιτιατές συνδέσεις, απλά «γνωρίζουμε» διασθητικά. Η διαίσθηση έχει την έννοια ότι μπορείς να βλέπεις πίσω από την εξωτερική εμφάνιση ανθρώπων, κατστάστεων, γεγονότων, φαινομένων. 

Heraclitus 2

Ηράκλειτος

Τα τέσσερα στοιχεία ενώνονται με τις εξής ψυχικολογικές λειτουργίες: 

Α’ Το στοιχείο της Φωτιάς με την διαισθητική λειτουργία (Πύρινος τύπος),

Β’ Το στοιχείο της Γης με την αισθαντική λειτουργία (Γήινος τύπος),

Γ’ Το στοιχείο του Αέρα με την νοητική λειτουργία (Αέρινος τύπος),

Δ’ Το στοιχείο του Νερού με την συναισθηματική λειτουργία (Υδάτινος τύπος).

Ippokratis 1728x800 c

Ιπποκράτης

Ο Πύρινος τύπος συγκροτείται από τα ζώδια της Φωτιάς, τα οποία είναι ο Κριός, ο Λέοντας και ο Τοξότης. Χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, αυτοπεποίθηση, ενεργητικότητα, ενθουσιασμό, πάθος, γενναιοδωρία, διάθεση να πρωτεύσει και να αντιμετωπίσει κάθε είδους προκλήσεις. Διαμορφώνει προσωπική άποψη για τα πάντα, την οποία υποστηρίζει με σθένος κι επιμονή. Το γεγονός αυτό κάνει τον πύρινο τύπο κακό ακροατή. Ο ενθουσιώδης χαρακτήρας τους ενισχύεται από τον αυθορμητισμό, την δημιουργική έκφραση και την ανεξάντλητη ενέργεια. Η δύναμη της θελήσεως του πύρινου τύπου είναι μεγάλη, όπως και η γενναιότητα και η καρτερία. Αν όμως δεν έχει έλεγχο επάνω στον εαυτό του ή νιώθει πνιγμένος από την ρουτίνα, τότε η καρτερία του εξαφανίζεται, ακολουθώντας επίμονα την τελευταία του μανία. Είναι ανυπόμονος και δεν αντέχει τους περιορισμούς. Παρ’ όλα αυτά, εάν έχει ένα στόχο να κατακτήσει θα παραμείνει σταθερός. Ο συγκεκριμένος τύπος ατόμου νιώθει ευτυχισμένος όταν αναζητά ανεφάρμοστες ιδέες, όταν ζει με ιδεώδη, και όταν κυνηγά τις φαντασιώσεις του. Ως θετικό στοιχείο, αυτή η πλευρά της προσωπικότητάς του, του χαρίζει αψεγάδιαστο κι αυθεντικό νου. Και βέβαια εσωτερικά νιώθει έντονα ότι έχει ένα Πεπρωμένο το οποίο πρέπει να ακολουθήσει. Η ενέργεια της Φωτιάς μπορεί να εκδηλωθεί και με αρνητικό τρόπο, δηλαδή, να γίνει ενοχλητικός, να προκαλεί καυγάδες, να είναι υπερβολικός και βέβαια, απότομος στην συμπεριφορά του! Ο κόσμος των συναισθημάτων είναι ξένος για εκείνον. Θέλει να επιβληθεί σε αυτόν επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη έλλειψη λεπτότητας. Είναι σε θέση να προκαλέσει χάος και να πληγώσει τα συναισθήματα των άλλων χωρίς καν να το καταλάβει. Το παρελθόν για την φωτιά έχει μικρή σημασία καθώς όλη του η ύπαρξη είναι εστιασμένη στο μέλλον, το οποίο προσδοκά να συναντήσει. Ο κίνδυνος υπολογίζεται ελάχιστα. Συνήθως παραβλέπεται ή εξετάζεται εκ των υστέρων. Έχει την αφελή πεποίθηση ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο. Αυτήν την άποψη την ακολουθεί η υποτίμηση των υλικών αγαθών, το οποίο δείχνει ότι δεν εκτιμά την πραγματική τους αξία. 

 

Ο Γήινος τύπος συγκροτείται από τα ζώδια της Γης, τα οποία είναι ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως. Το πρωταρχικό για αυτόν τον τύπο είναι το εδώ και τώρα. Χαρακτηρίζεται από την ανάγκη του να πατάει γερά στα πόδια του. Δίνει έμφαση στην πρακτικότητα και στην ύλη. Είναι εργατικός, διαθέτει οργανωτικότητα, ρεαλιστική σκέψη και τετράγωνη λογική. Είναι σκεπτικιστής και τίποτα δεν το δέχεται ως πραγματικό παρά μόνο εάν δει κάποιο «σχήμα» ή κάτι χειροπιαστό. Για αυτόν είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί αφηρημένες ή θεωρητικές έννοιες. Λόγω της φύσης του, του είναι αδύνατο να συνδέσει καταστάσεις, γεγονότα, έννοιες, με αποτέλεσμα να χάνει το βαθύτερό τους νόημα. Διαθέτει μεγάλη ικανότητα αυτοελέγχου και γενικά αποφεύγει τις αλλαγές. Επειδή τα ζώδια της Γης είναι παθητικά, ο Γήινος τύπος περιμένει από τους άλλους να τον εμπνεύσει, να τον δραστηριοποιήσει, και να τον βοηθήσει να αφομοιώσει τις εντυπώσεις του. Διαθέτει υπομονή, επιμονή, σταθερότητα και αξιοπιστία. Έχει την τάση να ορίζει τον εαυτό του μέσα από τα υλικά αποκτήματα, με τα οποία συχνά ταυτίζεται. Επίσης, ταυτίζεται με αυτό που περιμένει ο κόσμος από εκείνον ή με το καθήκον που του έχει ανατεθεί να εκπληρώσει. Οι μεγαλύτερες αδυναμίες του είναι, η έλλειψη φαντασίας, η προκατάληψη, η αποδοχή συγκεκριμένων προτύπων συμπεριφοράς λόγω επιφυλακτικότητας, και η ισχυρογνωμοσύνη. Από την άλλη, είναι ικανός για σκληρή εργασία και βολεύεται με την ρουτίνα. Η ύπαρξη ενός σταθερού σημείου και η απόκτηση αγαθών που του δίνουν την δυνατότητα να ελέγχει την ροή των γεγονότων, αποτελούν πυλώνες για την αίσθηση της ασφάλειας. 

carl gustav jung 2

Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ 

Ο Αέρινος τύπος συγκροτείται από τα ζώδια του Αέρα, τα οποία είναι οι Δίδυμοι, ο Ζυγός και ο Υδροχόος, τα οποία είναι κυρίως εγκεφαλικά. Ο Αέρινος τύπος προσεγγίζει τα γεγονότα πάντα υπό το πρίσμα της λογικής. Δίνει έμφαση στην σκέψη, στις θεωρίες, στις αφηρημένες έννοιες, στις ιδέες, στις θεωρίες, πάντα αντικειμενικά. Διαρκώς αναζητά την ευτυχία με οποιοδήποτε τίμημα κι αυτό οφείλεται στην έντονη επιθυμία του για κοινωνικότητα. Μπορεί να λειτουργήσει ως μεσολαβητής, αλλά, επειδή του λείπει η σταθερότητα, να πτοηθεί και να τα παρατήσει. Επιθυμεί την αλλαγή, όμως κατηγορείται για αυτήν του την στάση ως ασταθής ή ασυνεπής. Έχει ανάγκη να επικοινωνεί και να ανταλλάσει απόψεις. Ο χαρακτήρας του μεταβάλλεται εύκολα και προσαρμόζεται άνετα στις καταστάσεις. Είναι εκλεκτικός, διπλωματικός, πολύστροφος αλλά και επιπόλαιος, αναποφάσιστος και αντιμετωπίζει με ελαφρότητα τα προσωπικά του θέματα. Αδιαφορεί για τα πρακτικά και συναισθηματικά ζητήματα. Είναι δραστήριος, ζωηρός, ομιλητικός, κοινωνικός, και κάνει πολλές χειρονομίες. Δίνει την εντύπωση του ψυχρού συναισθηματικά ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτό που ζει και αισθάνεται. Ο Αέρινος τύπος προσπαθεί να δημιουργήσει πλαίσια αναφοράς στα οποία ταιριάζουν οι εμπειρίες του, ακόμη και οι συναισθηματικές, οι οποίες εκ φύσεως δεν υπόκεινται στην λογική. Αφιερώνεται στα ιδανικά του, με αποτέλεσμα να αμελεί την οικογένεια του, την υγεία του ή τις κοινωνικές του επαφές. Η σκέψη και οι πράξεις του κρύβουν κάποια ανασφάλεια λόγω της απροσωπίας του χαρακτήρα του αλλά και της γρήγορης αντιγραφής των σκέψεων των άλλων και της άμεσης προσαρμογής του σε αυτές. Έτσι δείχνει στον κόσμο ως άτομο που πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος.  

Ο Υδάτινος Τύπος συγκροτείται από τα ζώδια του Νερού, τα οποία είναι ο Καρκίνος, ο Σκορπιός και οι Ιχθύες. Χαρακτηρίζεται κυρίως από ευαισθησία και συναισθηματισμό. Ο μεγάλος συναισθηματισμός και η εμπάθεια που χαρακτηρίζουν τον Υδάτινο τύπο, συμβαδίζουν με την συναισθηματική του ανασφάλεια και αστάθεια. Αυτό που έχει όμως έντονη ανάγκη είναι να προστατεύει αλλά και να είναι προστατευμένος. Έχει έντονη φαντασία, έμπνευση και ικανότητα ταύτισης. Το άτομο που ανήκει στον Υδάτινο τύπο επηρεάζεται πολύ εύκολα από το περιβάλλον του. Η ικανότητά του να βάζει τον εαυτό τους στην θέση του άλλου είναι τόσο μεγάλη, που ακόμη και αν δεν το αντιληφθεί ότι το κάνει, αποδέχεται ταχύτατα τις ιδέες και τις συμπεριφοράς άλλων. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι επίσης η μεγάλη διαίσθηση που διαθέτει. Αυτή είναι υπεύθυνη για παράλογες φοβίες, υπερευαισθησία και οι έντονες αντιδράσεις. Αγαπά την ηρεμία, την ησυχία, την μοναξιά παρ' όλο που οι σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή του. Επειδή σκέπτεται κυρίως με το συναίσθημα, άρα υποκειμενικά, δυσκολεύεται να εξαγάγει λογικά συμπεράσματα και να αντιμετωπίζει με αντικειμενικότητα τις προκλήσεις της ζωής. Θρέφει μεγάλη συμπόνια και συμπάθεια σε όσους υποφέρουν. Έχει υποσυνείδητη σοφία και ενόραση, γεγονός που του επιτρέπει να μεταλλάξει τον μεγαλόκαρδο συναισθηματισμό του σε μία αγάπη που περικλείει όλην την Δημιουργία. Η αγάπη του για τον συνάνθρωπο, και ιδιαιτέρως για αυτούς που απαρτίζουν τον στενό του κύκλο, είναι μεγάλη. Όμως, στους λιγότερο ανεπτυγμένους Υδάτινους τύπους, αυτή η αγάπη μπορεί να γίνει κτητική, και ο αποδέκτης της να νιώσει καταπιεσμένος ακόμη και αν έχει όλη την καλή διάθεση και τον συμπαθεί.


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan