Πολλοί γνωρίζουν το ηλιακό τους ζώδιο (Κριός, Ταύρος κλπ. κλπ.), κάποιοι γνωρίζουν τον Ωροσκόπο τους και κάποιοι έχουν ακούσει για Άρη, Αφροδίτη, Ερμή. Λίγοι όμως κατανοούν την δυναμική που δίνουν σε έναν προσωπικό Χάρτη και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν το τί πραγματικά είναι και τί συμβολίζουν. 

Αν επιθυμείτε, μπορείτε να δείτε το βίντεο μας στο You-tube

Οι Πλανήτες είναι φορείς ενέργειας και έχουν συγκεκριμένο εννοιολογικό πλαίσιο. Ένας πλανήτης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλός ή κακός διότι η υποκειμενικότητα που μας διακατέχει δεν μας αφήνει πάντα να αξιολογήσουμε σωστά τις εμπειρίες που μας δίνει. Έτσι θα δούμε να παραπονούμαστε π.χ. για τα δεινά που φέρνει ο Κρόνος ενώ στην πραγματικότητα μας χαλυβδώνει και μας προετοιμάζει να αντιμετωπίζουμε καλύτερα αντίστοιχες καταστάσεις όταν αυτές συμβούν ξανά. 

Οι Πλανήτες λειτουργούν σε Οίκο και σε ζώδιο μέχρι και τον Κρόνο. Οι έξω-Κρόνιοι πλανήτες (Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας), λόγω της αργής τους περιφοράς στο ηλιακό σύστημα, λειτουργούν μόνο στον οίκο που βρίσκονται, εκτός και αν βρίσκονται σε Γωνιακό Οίκο (1ος, 4ος, 7ος, 10ος), όπου τότε λαμβάνουμε υπόψιν και το ζώδιο της ακμής. Καλούνται δε και πλανήτες Γενεάς.

Οι πλανήτες στα ζώδια δείχνουν ΠΩΣ θα λειτουργήσουν μέσα στον χάρτη. Οι πλανήτες στα ζώδια είναι η ενδυμασία που θα φορέσουν, ο τρόπος που προσεγγίζουν τα πράγματα, ο τρόπος με τον οποίον εκφέρονται. Επίσης είναι τα αρχέτυπα, τα οποία αναζητούν για να νιώθουν άνετα. Π.χ. Αν το άτομο έχει Άρη στον Λέοντα εκφράζεται πιο εύκολα με άτομα που ανήκουν στο ζώδιο του Λέοντα. 

Ξεκινάμε σιγά σιγά να κατανοήσουμε τους αρχετυπικούς συμβολισμούς των Πλανητών (στην Αστρολογία ακόμη και ο Ήλιος θεωρείται Πλανήτης).

 

 

sun 2

Ήλιος

Ο Ήλιος είναι η ατομικότητά μας. Είμαστε εμείς οι ίδιοι! Είναι η ιδιοσυγκρασία, η αυτοέκφραση μας, η διάθεση να αποκτήσουμε δύναμη. Η θέση του Ηλίου σε ζώδιο και Οίκο, μας δείχνει πως και σε ποίους τομείς της ζωής μας μπορούμε να εκφράσουμε τις πραγματικές δυνατότητές μας. Ο Ήλιος συμβολίζει τον βαθμό υγείας και ζωτικότητος που μπορεί να έχουμε. Είναι δείκτης θελήσεως, σθένους, δραστηριότητας, δημιουργικής δυνάμεως, αυτοπεποιθήσεως και φιλοδοξιών. Είναι ο Πατέρας. Δείχνει την τάση για επαγγελματική αποκατάσταση και πως λειτουργούμε ως επαγγελματίες. Είναι το κύρος που επιζητούμε στην κοινωνία. Τέλος δε, σε γυναικεία ωροσκόπια συμβολίζει, τον σύζυγο ή ιδιότητες που μπορεί να έχει, τόσο σε φαντασιακό όσο και σε πραγματικό επίπεδο.

Ο Ήλιος κυβερνά το ζώδιο του Λέοντα.

moon

Σελήνη

Η Σελήνη είναι η προσωπικότητά μας. Είναι η πλευρά που δεν δείχνουμε εύκολα στον κόσμο. Η Σελήνη περιγράφει την σχέση με την μητέρα μας. Στα ανδρικά ωροσκόπια συμβολίζει την σχέση τους με το γυναικείο φύλο, τί γυναίκες έλκουν και έλκονται, και κατ' επέκταση τις ιδιότητες που μπορεί να έχει η σύζυγος για να τους καλύψει. Είναι το συναίσθημά μας, πόσο βαθύ είναι, την ποιότητα αυτού, καθώς και πόσο είμαστε ικανοί να το εκφράσουμε. Είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να είμαστε συναισθηματικά ασφαλείς. Κατ' επέκταση, συμβολίζει την οικογένεια. Δείχνει επίσης, το πόσο ήρεμος είναι ο ψυχισμός μας, την ποιότητα αυτού, τις ευαισθησίες αλλά και τις φοβίες και τις ανησυχίες μας. Είναι η ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε όλα όσα γίνονται στο περιβάλλον που βρισκόμαστε. Η Σελήνη αντιπροσωπεύει το ένστικτο, το υποσυνείδητο, τις συνήθειες και την μνήμη. Τέλος, είναι η σχέση μας με το Κοινό.

Η Σελήνη κυβερνά το ζώδιο του Καρκίνου.

mercury

Ερμής

Ο Ερμής είναι η Επικοινωνία μας. Μελετώντας τον Ερμή σε ένα προσωπικό ωροσκόπιο μαθαίνουμε τον τρόπο σκέψεως και ομιλίας του ατόμου, την ταχύτητητα απόκτησης και κατανόησης πληροφοριών που δέχεται από το περιβάλλον. Επίσης συμβολίζει την Διάνοια, την Αντίληψη, την Ευφυΐα και την Συνειδητή Σκέψη. Είναι αυτός που μας συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο. Συμβολίζει τον προφορικό και τον γραπτό Λόγο. Κατ' επέκταση είναι όλα εκείνα που επιτρέπουν την επικοινωνία, όπως το τηλέφωνο, τα ταχυδρομεία, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση κ.ο.κ. Ο Ερμής είναι αυτός που μας επιτρέπει να συναλλασόμαστε και να ανταλλάσουμε. Για αυτό είναι ο κατεξοχήν δείκτης της πρακτικής Γνώσης, του εμπορίου, των μικρών ταξειδίων, των μέσων μεταφοράς αλλά και της απάτης. Συμβολίζει επίσης τα μικρά παιδιά.

Ο Ερμής κυβερνά το ζώδιο των Διδύμων και της Παρθένου.

venus planet

 Αφροδίτη

Η Αφροδίτη συμβολίζει την Ένωση, την Αρμονία, την Ισορροπία, τις Αξίες, το Σύστημα Αξιών του καθενός, και την Ομορφιά. Δείχνει την ικανότητα του ατόμου να ενώνεται με άλλους ανθρώπους. Με την μελέτη της Αφροδίτης στο ωροσκόπιο ενός ατόμου μπορούμε να μάθουμε πώς ερωτεύεται, πώς αγαπά, αν είναι τρυφερό και ρομαντικό. Μας δείχνει επίσης πόσο έχει κάποιος έφεση στην Καλλιτεχνία και τα όμορφα πράγματα. Είναι επίσης η Αξιολόγηση. Χάρη σε αυτήν μπορούμε, υποκειμενικά πάντα, να πούμε ότι κάτι μας αρέσει και κάτι όχι. Επί της ουσίας είναι εκείνη η κινητήριος δύναμη που μας επιτρέπει να ενσωματώνουμε οτιδήποτε γνωρίζουμε στον έξω κόσμο, όπως ανθρώπους, φαγητό, εμπειρίες. Και βέβαια σαν "θηλυκός" πλανήτης, αρέσκεται στον αισθησιασμό, στην καλοπέραση, τα αποκτήματα και τα οικονομικά.

 Η Αφροδίτη κυβερνά τα ζώδια του Ταύρου και του Ζυγού.

Mars

Άρης 

Εδώ έχουμε να κάνουμε με το «αρσενικό» κομμάτι του εαυτού μας, και κατ'επέκταση τις «αρσενικές αρετές» μας. Ο Άρης είναι η φυγόκεντρος δύναμη. Συμβολίζει την ενέργεια του ατόμου και την διάθεσή του να δράσει. Είναι η ενέργεια που θέλει να απεγκλωβιστεί από μέσα μας και να εκφραστεί. Βλέπουμε δηλαδή την ικανότητα κάποιου να παλεύει, να δείχνει το κουράγιο του έναντι των δυσκολιών, να προσπαθεί να επιβιώσει, να δείξει υπεροχή έναντι των άλλων, να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Επί της ουσίας ο Άρης μας βοηθά να διαφύγουμε από την θεώρηση ότι εμείς είμαστε το κέντρο του σύμπαντος και να αντιληφθούμε συνειδητή την διαφορά του «Εγώ» από το «Εσύ». Είναι η βία και η σεξουαλικότητα που απορρέει. Είναι ο κατ' εξοχήν δείκτης της ποιότητος και εντάσεως της σεξουαλικότητος του ατόμου. Είναι η ορμή, η πρωτοβουλία και ο ατομισμός. Είναι επίσης η επιθυμία μας για κατάκτηση. 

Ο Άρης κυβερνά το ζώδιο του Κριού.

jupiter

Δίας

Ο Δίας συμβολίζει την επέκταση, την ανάπτυξη, την τύχη, την αισιοδοξία, την ευεργεσία, την ευημερία και την προστασία που μπορούμε να έχουμε. Η ενέργεια του Δίος μπορεί να περιγραφεί ως "πολύ". Αυτό έχει και θετική και αρνητική εφαρμογή επάνω μας. Η "πολύ ανάπτυξη" μπορεί να μας φέρει κέρδη αλλά και η "πολύ ανάπτυξη" μπορεί να μας φέρει πολλά κιλά στο σώμα μας. Ο Δίας είναι εκείνος που δείχνει πόσο γενναιόδωροι είμαστε με τους άλλους. Μας δείχνει επίσης πόσο φιλομαθής είναι κάποιος, και κατ' επέκταση την διδασκαλία. Συμβολίζει επίσης την Σοφία, τον Νόμο και την Θρησκεία. Ο Δίας είναι επίσης η διεύρυνση των οριζόντων μας. Χάρη σε αυτόν μπορούμε να απορροφούμε και να ενσωματώνουμε ερεθίσματα ξένα προς εμάς. Κατ' επέκταση αυτού είναι το Εξωτερικό και τα μεγάλα ταξείδια. Ο Δίας μας βοηθά να ανοικτούμε, να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να γνωρίσουμε όλα αυτά που προσφέρει η ζωή!  

Ο Δίας κυβερνά το ζώδιο του Τοξότου.

Saturn

Κρόνος 

Ο Κρόνος συμβολίζει τους περιορισμούς που μπορεί να βιώνει ένα άτομο. Είναι η Εξουσία και τα πρόσωπα που την αντιπροσωπεύουν (γονείς, σύζυγοι, προϊστάμενοι, διευθυντές και γενικά άτομα κύρους). Είναι η Δικαιοσύνη και στον χάρτη μας δείχνει από που θα προέλθουν οι δοκιμασίες μας. Είναι επίσης η αυτοκυριαρχία, η οργάνωση και η υπευθυνότητα. Δείχνει την σοβαρότητα και την ωριμότητα του ατόμου. Συμβολίζει επίσης τις αρετές της εγκράτειας, της τιμιότητος και της υπομονής. Μπορεί να δείχνει την έλλειψη χαράς στην ζωή ή την έλλειψη αυθορμητισμού. Συνήθως τα άτομα που δέχονται την επιρροή του παρουσιάζουν το φαινόμενο της κατάθλιψης επειδή δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την ζωή τους. Παρ' όλα αυτά, ο Κρόνος δεν είναι ο απόλυτος κακός επειδή μας περιορίζει. Χάρη στην πειθαρχία και στην γνώση των ορίων, μας μαθαίνει πώς μπορούμε να αναπτυχθούμε μέσα στο σύνολο. Ο Κρόνος πρεσβεύει το δόγμα "η ελευθερία σου σταματά στην ελευθερία του άλλου".   

Ο Κρόνος κυβερνά το ζώδιο του Αιγόκερω. 

Uranus

Ουρανός

Ο Ουρανός είναι ο πλανήτης που μας μαθαίνει πως να γίνουμε πραγματικά Άτομα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε ελεύθεροι από τους κανόνες που μας έχουν επιβληθεί. Είναι η διάθεσή μας να διαφέρουμε από όλους τους άλλους, για αυτό συμβολίζει την εκκεντρικότητα και την αντισυμβατικότητα.Είναι η τάση μας να πειραματιζόμαστε για να προκαλέσουμε. Είναι ο επαναστάτης, ο ριζοσπάστης. Βέβαια, μπορεί να περάσει και στην απέναντι όχθη, δηλαδή του ολοκληρωτισμού, καθώς πιστεύει πως η αλήθεια που πρεσβεύει είναι και η μόνη αλήθεια. Ο Ουρανός έχει την έννοια του ξαφνικού και του απρόβλεπτου. Συμβολίζει την πρωτοπορία και την πρωτότυπη σκέψη. Είναι η τρέλλα, το ξεσάλωμα, ο παράφρων. Υπάρχουν περιπτώσεις που η επιρροή του Ουρανού προκαλεί συγκρούσεις μόνο και μόνο επειδή κάποιος θέλει να αισθάνεται «μοναδικός». Είναι η επιστήμη, ο επιστήμων, η τεχνολογία. Είναι επίσης η διορατικότητα. Ο Ουρανός συμβολίζει την Αστρολογία και τους αστρολόγους.

Ο Ουρανός κυβερνά το ζώδιο του Υδροχόου.

neptune

Ποσειδών

pluto

Πλούτων

Ο Πλούτων συμβολίζει την μεταμόρφωση, είτε είναι η προσωπική μας είτε η μεταμόρφωση των άλλων κατά τα δικά μας πρότυπα. Συμβολίζει επίσης το πιο σκοτεινό σημείο της ψυχής μας, εκείνο που τρέμουμε να ακουμπήσουμε. Η ενέργεια του Πλούτωνα μας βοηθά να καταστρέψουμε οτιδήποτε δεν χρειάζεται στην εξέλιξή μας ως προσωπικότητες. Μας βοηθά να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές ώστε τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε στις ζωές μας να έχουν κάποιο ουσιαστικό νόημα. Είναι η προσπάθειά μας να προκαλέσουμε τον εθισμό των άλλων με εμάς. Είναι η δίψα για εξουσία, χρήμα, συνουσία. Συμβολίζει τις δομές, το σύστημα. Η τάση για κυριαρχία με υπόγειους και σκοτεινούς τρόπους. Είναι η αλλοίωση, ο θάνατος και η αναγέννηση. Είναι επίσης η ικανότητά μας να αναρρώνουμε από τις ασθένειες. 

Ο Πλούτων κυβερνά το ζώδιο του Σκορπιού. 


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan