Συχνά ακούτε στην αστρολογική διάλεκτο τις λέξεις «αντισκιά» και «κόντρα-αντισκιά», οι οποίες ως δια μαγείας εμφανίζουν όψεις στα ωροσκόπια από εκεί που δεν υπάρχουν. Πώς μπορεί όμως να γίνεται κάτι τέτοιο;

Η βάση της θεωρίας βρίσκεται στην Πυθαγόρεια φιλοσοφία όπου στο Σύμπαν κάθε τι έχει ένα αντίθετο σημείο το οποίο προκαλεί την ισορροπία. Στην Αστρολογία ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με τις ενέργειες των πλανητών και κυρίως με την βασικότερη κοσμική ενέργεια, το Φως.

Η αντισκιά λειτουργεί σαν ένας φακός που κατευθύνουμε το φως του υπό κλίση και γύρω από δύο πασσάλους ο ένας ακριβώς απέναντι από τον άλλον. Αυτό το φως δημιουργεί ουσιαστικά μία «σκιά».

Η αντισκιά βασίζεται πάνω στο φως του Ηλίου και την δύναμη αυτού, δηλαδή τον άξονα των Ηλιοστασίων και των Ισημεριών. Οι δύο σταθερές του φωτός είναι η μηδενική (0) μοίρα του Καρκίνου και η μηδενική μοίρα του Αιγόκερω. Είναι οι στιγμές του Θερινού και Χειμερινού Ηλιοστασίου, ή η μεγαλύτερη ποσότητα φωτός και αντιστοίχως η μικρότερη. Τα όρια του φωτός είναι η μηδενική μοίρα του Κριού και η μηδενική του Ζυγού, δηλαδή οι στιγμές των Ισημεριών όπου η μέρα είναι ίση με την νύκτα.

North season

Η αντισκιά λειτουργεί πάρα πολύ απλά. Όλα έχουν την αρχή τους στην βάση του άξονος Καρκίνου/Αιγόκερω. Εάν ένας πλανήτης που βρίσκεται στην 29η μοίρα των Διδύμων παράγει μία «αντισκιά» στην 1η μοίρα του Καρκίνου. Όσο απομακρυνόμαστε από την μηδενική μοίρα του Καρκίνου τόσο μεγαλώνει και η απόσταση της αντανακλάσεως του φωτός.

 

Τα ζώδια που ενώνονται με «αντισκιά» είναι (πδγ. 1):
Κριός-Παρθένος
Ταύρος-Λέων
Δίδυμος-Καρκίνος
Ζυγός-Ιχθύες
Σκορπιός-Υδροχόος
Τοξότης-Αιγόκερως

 

Παράδειγμα 1
Ο Ήλιος στον Ταύρο κάνει αντισκιά στον Λέοντα. Η Σελήνη στους Ιχθύες κάνει αντισκιά στον Ζυγό

Επίσης, στην αρχή της ισορροπίας ένα σώμα και η αντισκιά του θα πρέπει να κάνουν συνολικό άθροισμα τριάντα (30) (πδγ. 2). Για να βρούμε την αντισκιά ενός σώματος αφαιρούμε από το τριάντα την κανονική μοίρα του (πδγ. 3). Μην ξεχνάμε ότι κάθε μοίρα έχει εξήντα (60) λεπτά.

 

Παράδειγμα 2
Ήλιος 15η Μοίρα Ταύρου- αντισκιά 15η Μοίρα Λέοντος (15+15=30). Σελήνη 3η Μοίρα Ιχθύων- αντισκιά 27η Μοίρα Ζυγού (3+27=30)

 

Παράδειγμα 3
Ήλιος 20.22’ Λέοντος. Η αντισκιά του Ηλίου βρίσκεται στον Ταύρο και στην 9.38’ μοίρα του. (30.00’-20.22=9.38’)

Η αντισκιά δημιουργεί συνόδους, όχι όμως με την ίδια ένταση όταν υπάρχει πραγματική σύνοδος. Μην ξεχνάμε πως η αντισκιά είναι η αντανάκλαση του φωτός ενός σώματος, όχι το ίδιο το σώμα.

 

Παράδειγμα 4
Ο Πέτρος επιχειρηματολογεί πάνω σε λογική βάση (Ερμής Παρθένου, 10η μοίρα) αλλά δεν μένει μόνο εκεί και προσπαθεί να τα επιβάλλει (Άρης στον Κριό, 20η μοίρα). Πολλές φορές χάνει το δίκιο του αλλά ο χάρτης του δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Όμως ο Άρης του από αντισκία πέφτει ακριβώς πάνω στον Ερμή του.

Την αντισκιά την χρησιμοποιούμε στους γενέθλιους χάρτες για να βρούμε κρυμμένες συμπεριφορές. Στις διελεύσεις και στις προόδους η αντισκιά φέρνει κάτι το οποίο το άτομο δεν αντιλαμβάνεται άμεσα. Την μεγαλύτερη χρήση της αντισκιάς/κόντρα-αντισκίας, την κάνουμε για να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα Ωριαίας Αστρολογίας.

Η κόντρα-αντισκιά
Η κόντρα-αντισκία είναι το ακριβώς απέναντι σημείο από την σκιά. Λειτουργεί σαν αντίθεση της αντισκιάς.

 

Παράδειγμα
Ήλιος 20.22’ Λέοντος. Αντισκιά 9.38’ Ταύρου. Κόντρα-αντισκιά 9.38’ Σκορπιού.

Η αντισκιά και η κόντρα-αντισκιά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ στην ερμηνεία οποιουδήποτε χάρτη, εκτός βεβαίως από την Ωριαία. Η συμβουλή μου είναι να χρησιμοποιείται με ανοχή  της τάξεως της μισής (0.30’) μοίρας.


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan