Οι αστρολόγοι αντλούν την κατανόηση των πλανητών από πολλές πηγές, όπως η επιστήμη, η μυθολογία και η αστρολογική παράδοση. 

Στην αστρονομία, ο μικρός Ερμής είναι γνωστός για την ταχύτητά του, καθώς περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο μόλις σε 88 ημέρες, και για το πόσο κοντά είναι στον Ήλιο. 

Το ίδιο και στην Μυθολογία, καθώς ο Θεός Ερμής φημιζόταν για την ταχύτητά του. Με τα φτερωτά σανδάλια και καπέλο ήταν ο αγγελιαφόρος των Θεών, όπως και κλέφτης, μουσικός, ταραχοποιός, και ικανότατος ψεύτης, καθώς με τον λόγο του μπορούσε να ξεφύγει από κάθε δύσκολη θέση. Ήταν επίσης ψυχοπομπός, καθώς οδηγούσε τις ψυχές των νεκρών στον Κάτω Κόσμο. Οι αρχαίοι τον τιμούσαν ως τον θεό των ταξειδίων, του λόγου των δρόμων, των ορίων, του ύπνου, των ονείρων, και τα ακατανόμαστα μέρη που βρίσκονται μεταξύ του Εδώ και του Εκεί. Δύο μεσοδιαστήματα αυτού του τύπου είναι οι γκρίζες περιοχές ανάμεσα τον ύπνο και τον ξύπνο, και την μετάβαση από την ζωή στον θάνατο. Για τους Χαλδαίους ο Ερμής ήταν ο Νεβώ.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ο Ερμής είναι ο μικρότερος από τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Η τροχιά του γύρω από τον ήλιο διαρκεί 87.97 ημέρες, η μικρότερη από όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος 

Όπως η Αφροδίτη, η περιφορά του Ερμή γύρω από τον Ήλιο γίνεται εντός της τροχιάς της Γης ως κατώτερος πλανήτης, και η φαινομενική του απόσταση από τον Ήλιο φαίνεται από την Γη να μην ξεπερνά ποτέ τις 28°. Η εγγύτητα του πλανήτη στον Ήλιο σημαίνει πως γίνεται ορατός μετά την δύση κοντά στον δυτικό ορίζοντα ή στον ανατολικό ορίζοντα πριν την ανατολή, συνήθως στο λυκόφως. Καθώς ο πλανήτης περιφέρεται στην σχετική εσωτερική τροχιά της Γης, παρουσιάζει μία σειρά από φάσεις, παρόμοιες με την Αφροδίτη και την Σελήνη, οι οποίες επαναλαμβάνονται σε μία συνοδική περίοδο περίπου 116 ημερών. 

Ο Ερμής περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του με έναν τρόπο που είναι μοναδικός στο Ηλιακό Σύστημα. Είναι παλιρροϊκά κλειδωμένος με τον Ήλιο σε έναν συντονισμό περιστροφής-τροχιάς 3:2, το οποίο σημαίνει ότι σχετικά με τους απλανείς αστέρες περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του ακριβώς τρεις φορές για κάθε δύο περιφορές γύρω από τον Ήλιο. Αν κάποιος ήταν στον Ηλιο και έβλεπε τον Ερμή, θα τον έβλεπε να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του κάθε δύο χρόνια του Ερμή, ενώ αν ήταν κάποιος επάνω στον Ερμή θα έβλεπε το φως της ημέρες κάθε δύο χρόνια του Ερμή. 

Το σύμβολο του Ερμή: Mercury symbol S

Το σύμβολο του Ερμή έχει τρία μεταφυσικά στοιχεία; τον σταυρό της γης ή της ύλης, τον κύκλο του πνεύματος, και στην κορυφή, το ημικύκλιο της προσωπικότητας. 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Αναλυτικότητα, Ανταλλαγή, Ασυναρτησία, Εξαπάτηση, Εξυπνάδα, Εκφραστικότητα, Επιδεξιότητα, Επικοινωνία, επιπολαιότητα, Κινητικότητα, Λογική, Νευρικότητα, Νοημοσύνη, Πονηριά, Πρακτικότητα, Ρηχότητα, Σύνδεση, Φλυαρία, Ψεύδος, Ψυχρότητα,¨Ψυχρή Λογική. 

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΜΗ

Ο Ερμής συμβολίζει τον τρόπο της επικοινωνίας μας, την συλλογιστική μας ικανότητα, τον λόγο, την γραφή, την γνώση, την νοημοσύνη, την εξυπνάδα, και την μάθηση. Η θέση του στο γενέθλιο ωροσκόπιο δείχνει τον τρόπο που σκεπτόμαστε, την ταχύτητα απόκτησης και κατανόησης πληροφοριών που δεχόμαστε από το περιβάλλον, τον τρόπο με τον οποίον εκφραζόμαστε, την ικανότητα να πούμε μία ιστορία (αληθινή ή ψεύτικη), να βγάλουμε λόγο, και την χρήση της γλώσσης.  

Ο Ερμής είναι γνωστός ως «μεταλλασσόμενος» πλανήτης, το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι ούτε αρνητικός ούτε θετικός, αλλά και τα δύο. 

Στην αρχή της ζωής συμβολίζει ο Εγώ στην φυσική του εκδήλωση ενώ στο κλείσιμο αυτής συμβολίζει την γνώση που έχει κερδιθεί ως μνήμη, και στην υψηλή της εκδήλωση αντιπροσωπεύει την Σοφία.   

Επειδή η τροχιά του Ερμή είναι τόσο κοντά στον Ήλιο, ο πλανήτες θα είναι στο Ηλιοζώδιο ή σε ένα από τα διπλανά ζώδια. Και εννοείται πως δεν θα είναι ποτέ πάνω από 28° μακρυά από τον Ήλιο. Αν για κάποιον λόγο είναι κάπου αλλού, τότε είτε διαβάζετε την εφημερίδα των πλανητών λάθος είτε το ωροσκόπιο είναι εσφαλμένο.    

Ο Ερμής συμβολίζει οτιδήποτε σχετίζεται με τις παρακάτω έννοιες:

α’) την σύνδεση των ζωτικών ενεργειών με το σώμα (Νευρικό Σύστημα)

β’) την οργανική σύνθεση που κάνει την σκέψη εφικτή 

γ’) τους νευρώνες του εγκεφάλου

δ’) την οργανική σύνθεση που κάνει την ομιλία εφικτή

ε’) την επικοινωνία σε ανθρώπινο επίπεδο

στ‘) την ανταλλαγή σκέψεων ως αποτέλεσμα της επικοινωνίας

ζ’) ως αποτέλεσμα της διάδρασης με το περιβάλλον, το οποίο μας επιτρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό

η’) την Διάνοια, την Αντίληψη, την Ευφυΐα και την Συνειδητή Σκέψη.

θ’) το Εμπόριο, τα κοντινά ταξείδια, τις μεταφορές, την απάτη.

ι’) τα νήπια και τα παιδιά.  

ια’) Συμβολίζει τον προφορικό και τον γραπτό Λόγο. Κατ' επέκταση είναι όλα εκείνα που επιτρέπουν την επικοινωνία, όπως το τηλέφωνο, τα ταχυδρομεία, το διαδίκτυο, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση κ.ο.κ.  

Όπως είδατε στον κατάλογο, η «επικοινωνία» δεν είναι η πρώτιστη ερμηνεία του Ερμή (όπως συνήθως γράφεται), αλλά η «σύνδεση», αν και η ρηματική μορφή του είναι καλύτερη, «συνδέω», διότι μην ξεχνάμε πως ο Ερμής, όπως και οι άλλοι πλανήτες, αντιπροσωπεύουν μία ενεργητική αρχή. 

Ο Ερμής κυβερνά το ζώδιο των Διδύμων και της Παρθένου.

Ο Ερμής στα Ζώδια

Η θέση του Ερμή στα γενέθλια ωροσκόπια καθορίζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε, την ταχύτητα που επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, τον τρόπο ομιλίας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Ο Ερμής στους Οίκους

Ο Ερμής είναι ο πλανήτης της επικοινωνίας. Η θέση του στου Οίκους υποδηλώνει τους τομείς της ζωής που απορροφούν το μυαλό και δίνουν το έναυσμα για σκέψεις. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan