Στην παραδοσιακή αστρολογία η παρουσία των πλανητικών αποκλίσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η σύγχρονη αστρολογία αρχίζει σταδιακά να τις χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά, όχι μόνο στην ερμηνεία γενέθλιων ωροσκοπίων αλλά και οπουδήποτε αλλού. 

Η θέση των πλανητών σε σχέση με το Γεωγραφικό Μήκος είναι αυτό που ονομάζουμε την Αστρολογία «Όψεις». Η θέση όμως των πλανητών σε σχέση με το Γεωγραφικό Πλάτος (Βόρειο ή Νότιο) ονομάζονται Παραλληλίες και Αντιπαραλληλίες. Παραλληλία έχουμε όταν δύο πλανήτες έχουν και οι δύο Βόρειο ή Νότιο Πλάτος, ενώ Αντιπαραλληλία έχουμε ένας πλανήτης βρίσκεται σε Βόρειο Πλάτος και ο άλλος σε Νότιο Πλάτος, και το αντίστροφο. 

parallel

Παραλληλία

Οι όψεις της παραλληλίας και αντιπαραλληλίας έχουν ως κύριο συστατικό τους την ένταση. Έτσι, όταν δύο πλανήτες κάνουν όψη μεταξύ τους και παράλληλα έχουν παραλληλία ή αντιπαραλληλία, η όψη αυτή γίνεται εντονότερη. Η πλησιέστερη ερμηνεία που μπορεί να δοθεί σε αυτές τις όψεις είναι, στην περίπτωση της παραλληλίας ως πολύ ισχυρή σύνοδος και στην περίπτωση της αντιπαραλληλίας ως πολύ ισχυρή αντίθεση.

Στις παραλληλίες και αντιπαραλληλίες έχουμε συνδυασμούς πλανητικών ενεργειών που λειτουργούν απρόσκοπτα στο επίπεδο της έμπνευσης και του συναισθήματος παρά στο επίπεδο των εννοιών και σκέψης. Έτσι η παραλληλία και αντιπαραλληλία αποτελούν μία εσωτερική, πιο ικανοποιητική χρήση των πλανητικών ενεργειών από ότι η όψη. 

Η μέγιστη ανοχή που δίνουμε στην παραλληλία και αντιπαραλληλία είναι η μία μοίρα

contraparallel

Αντιπαραλληλία

Παραδείγματα Ερμηνείας Παραλληλίας και Αντιπαραλληλίας

Οι όψεις του Ηλίου και της Σελήνης δείχνουν τον δρόμο στο άτομο προς την απλότητα, την ευθύτητα, την ειλικρίνεια και την καλοπιστία.

Στην περίπτωση της παραλληλίας και αντιπαραλληλίας, το άτομο γίνεται επιφυλακτικό, πιο συγκρατημένο, και λιγότερο πρόθυμο να ανοικτεί σε διάφορες καταστάσεις.  

Η όψη του Ηλίου και του Ερμή κάνει το άτομο αμυντικό και ανήσυχο. 

Στην περίπτωση της παραλληλίας και αντιπαραλληλίας, το άτομο παύει να νιώθει ταπεινοφροσύνη και δεν νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί για αυτό.

Η όψη του Ηλίου και της Αφροδίτης προκαλεί στο άτομο να βλέπει την ζωή του ως κάτι το απογοητευτικό. 

Στην περίπτωση της παραλληλίας και αντιπαραλληλίας, το άτομο νιώθει ότι ανήκει στο περιβάλλον του ασχέτως με ποίους κάνει παρέα εκείνη την στιγμή.

Οι όψεις του Ηλίου και του Άρη κάνουν το άτομο κυριαρχικό κι έτοιμο για δράση.

Στην περίπτωση της παραλληλίας και αντιπαραλληλίας, το άτομο είναι το ίδιο εκρηκτικός αλλά χωρίς το πείσμα που προκαλούν οι συμβατικές όψεις.

Οι όψεις του Ηλίου και του Δία γεμίζουν το άτομο με ζωντάνια και αισιοδοξία.

Στην περίπτωση της παραλληλίας και αντιπαραλληλίας, χαρίζουν την ίδια αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον μόνο που περιορίζεται η διαχυτικότητα.

Οι όψεις του Ηλίου και του Κρόνου κάνουν το άτομο σοβαρό. Στην ζωή του δεν παίρνει τίποτα ανάλαφρα.

Στην περίπτωση της παραλληλίας και αντιπαραλληλίας, το άτομο παραμένει το ίδιο σοβαρό και αξιόπιστο μόνο που του λείπει η τάση να είναι απαιτητικό.

Οι όψεις του Ηλίου και του Ουρανού κάνουν το άτομο αδέσμευτο και ανεπιτήδευτο.

Στην περίπτωση της παραλληλίας και αντιπαραλληλίας, κάνουν το άτομο εξίσου απόμακρο αλλά περισσότερο αυτάρκες.

Οι όψεις του Ηλίου και του Ποσειδώνα κάνουν το άτομο ονειροπόλο και κάπως εκτός πραγματικότητος.

Στην περίπτωση της παραλληλίας και αντιπαραλληλίας, κάνει το άτομο εξίσου ιδεαλιστή αλλά δεν τυφλώνεται από την αφέλεια που διακρίνει όσους έχουν όψη Ηλίου- Ποσειδώνα.

Οι όψεις του Ηλίου και του Πλούτωνα κάνουν το άτομο απορροφημένο από τον εαυτό του.

Στην περίπτωση της παραλληλίας και αντιπαραλληλίας, κάνει το άτομο να νιώθει ότι δεν χρειάζεται να επιβάλλει τις απόψεις του επάνω στους άλλους.  


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan