Η σπουδαιότητα των Δεσμών της Σελήνης είναι ανεγνωρισμένη κυρίως στην Ινδική Αστρολογία. Μάλιστα θεωρούνται άκρως σημαντικοί στην κατάστρωση των ωροσκοπίων. Όμως και η Δυτική Αστρολογία έχει αρχίσει να τους χρησιμοποιεί στην ανάλυση των ωροσκοπίων, είτε είναι γενέθλια είτε είναι κοσμικά. 

Οι Δεσμοί της Σελήνης ή Κόμβοι, δεν έχουν φυσική υπόσταση όπως οι πλανήτες. Είναι λογικομαθηματικά σημεία, και είναι εκείνα τα σημεία όπου η τροχιά της Σελήνης τέμνει το επίπεδο της εκλειπτικής, δηλαδή την φαινομενική τροχιά του Ηλίου. Η κίνησή τους είναι ανάδρομη, μένουν σε κάθε ζώδιο περίπου ενάμισι έτος και κάνουν μία πλήρη περιστροφή κάθε δεκαοκτώμησι έτη. Αποτελούνται από δύο νοητά σημεία, τον Βόρειο Δεσμό και τον Νότιο Δεσμό τα οποία στον Χάρτη βρίσκονται σε όψη ακριβούς αντιθέσεως. Π.χ Αν ο ΒΔ. βρίσκεται στην 29η μοίρα του Σκορπιού τότε ο ΝΔ. βρίσκεται υποχρεωτικά στην 29η μοίρα του Ταύρου.

 

Παραδοσιακά ο ΒΔ ονομάζεται “Κεφαλή του Δράκου (Ράχου)” και ο ΝΔ “Ουρά του Δράκου (Κέτου)”. Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα οι Δεσμοί της Σελήνης αγνοούνταν στην μελέτη των χαρτών επειδή ακριβώς δεν είναι πλανήτες και επειδή η σημασία τους είναι κυρίως Εσωτερική. 

Ο Βόρειος Δεσμός είναι το σημείο που δείχνει το πνευματικό ταξείδι που πρέπει να κάνουμε, τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αλλά και τις δύσκολες επιλογές που πρέπει να κάνουμε. Είναι επίσης το σημείο όπου μπορούμε να επεκταθούμε, να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητές μας και να αναπτυχθούμε. 

Ο Νότιος Δεσμός συμβολίζει τα μοτίβα και τις συνήθειες που πλέον δεν έχουν κάτι να μας προσφέρουν. Είναι επίσης το σημείο εκείνο που δείχνει πως συμπεριφερόμαστε όταν βιώνουμε δυσκολίες, καθώς μας είναι αρκετά εύκολα να προσφύγουμε σε αυτό που ήδη γνωρίζουμε παρά να δοκιμάσουμε το διαφορετικό. 

lunar-nodes2

Για αυτό και τους δεσμούς της Σελήνης τους χρησιμοποιούν κλάδοι της αστρολογίας οι οποίοι είναι Εσωτερικοί από την φύση τους όπως η Δραγωνική, η Εξελικτική και  η Καρμική Αστρολογία, η οποία χρησιμοποιεί το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Η Καρμική Αστρολογία προσπαθεί μέσα από τον χάρτη του ατόμου να εξηγήσει, τις καταβολές του, τον σκοπό της ζωής του, και γενικά να εξηγήσει τα γιατί. Έτσι χρησιμοποιεί τον ΝΔ σαν το Κάρμα, δηλαδή το σύνολο των αποκτηθέντων εμπειριών και τον ΒΔ σαν το Ντάρμα, δηλαδή το σύνολο των εμπειριών που πρέπει να αποκτηθούν. Οι δεσμοί λοιπόν λειτουργούν ως το μέσο ώστε να ενωθεί το κενό που χωρίζει την παρούσα κατάστασή της ψυχής μας από τις προηγούμενες μορφές που πήρε εκείνη. 

 

Για να ερμηνεύσουμε τους Δεσμούς της Σελήνης θα πρέπει να δούμε το ζώδιο στους οποίους βρίσκονται, τί όψεις κάνουν, και κυρίως ποίους οίκους καταλαμβάνουν. 

Οι Δεσμοί της Σελήνης ακολουθούν τους έξι άξονες των Ζωδίων:

1. Κριός- Ζυγός και Ζυγός-Κριός

2. Ταύρος- Σκορπιός και Σκορπιός- Ταύρος

3. Δίδυμοι- Τοξότης και Τοξότης- Δίδυμοι

4. Καρκίνος-Αιγόκερως και Αιγόκερως- Καρκίνος

5. Λέων- Υδροχόος και Υδροχόος- Λέων

6. Παρθένος- Ιχθύες και Ιχθύες- Παρθένος

Ο άξονας Κριός- Ζυγός έχει να κάνει με την πάλη του “Εγώ” με τους “Άλλους”.

Ο άξονας Ταύρος- Σκορπιός έχει να κάνει με την “Ασφάλεια, την κατοχή και την απώλεια αυτής”.

Ο άξονας Δίδυμοι- Τοξότης έχει να κάνει με την “Γνώση και Επικοινωνία”.

Ο άξονας Καρκίνος- Αιγόκερως είναι ο άξονας του “Ψυχισμού, ή ο χειρισμός των συναισθημάτων”.

Ο άξονας Λέων- Υδροχόος είναι ο άξονας της “Δημιουργίας”.

Ο άξονας Παρθένος- Ιχθύες έχει να κάνει με την “Προσφορά”.

Παράδειγμα 1
Ο Πέτρος έχει Βόρειο Δεσμό στον Τοξότη και Νότιο Δεσμό στους Διδύμους. Πρέπει να μάθει να μην μένει στην επιφανειακή γνώση και να βάλει στόχο να κατακτήσει την ανώτερη μόρφωση.

Η Ισμήνη έχει Βόρειο Δεσμό στην Παρθένο και Νότιο Δεσμό στους Ιχθύες. Θα πρέπει να μάθει να προσφέρει χωρίς όμως να περιμένει ευχαριστώ από τους άλλους.

Όταν οι Δεσμοί της Σελήνης αλλάζουν, όλοι οι άνθρωποι συντονίζονται με τους νέους κραδασμούς και αργά ή γρήγορα τα γεγονότα που ακολουθούν, είναι φύσεως του νέου άξονος.

Παράδειγμα 2

09/01/2008 Υδροχόος-Λέων  Καταρρέει η Lehman Brothers ξεκινώντας το ντόμινο της οικονομικής κρίσης.

22/08/2009 Αιγόκερως-Καρκίνος Επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου.

03/03/2011 Τοξότης-Δίδυμοι Η κρίση γίνεται παγκόσμια

30/08/2012 Σκορπιός-Ταύρος Το μνημόνιο 2 αποδομεί την χώρα.

18/02/2014 Ζυγός-Κριός Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πρώτο στις Ευρωεκλογές και στην συνέχεια τις Βουλευτικές Εκλογές.

12/11/2015 Παρθένος-Ιχθύες Το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ έρχεται για να λυθεί τώρα

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον άξονα Κριού- Ζυγού, καθώς η μηδενική (0) μοίρα του Κριού-Ζυγού σηματοδοτεί το Κάρμα ολόκληρης της ανθρωπότητος. Όποιος πλανήτης περάσει από εκεί, κυρίως όμως κάποιος από τους βαρείς, τότε έχουμε κοσμοϊστορικά γεγονότα.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε εκείνους τους χάρτες όπου πλανήτες του ωροσκοπίου κάνουν σύνοδο με κάποιον από τους Δεσμούς. Η σύνοδος πλανητών με τους Δεσμούς δείχνει ποία από τα κομμάτια μας θα δουλευτεί περισσότερο από όλα. Η σύνοδος με τον Βόρειο Δεσμό βγάζει δοκιμασίες αλλά πρόκειται για την εξέλιξή μας, ενώ με τον Νότιο Δεσμό βγάζει αρνητικές δοκιμασίες, καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι μας δεν πρόκειται να εξελιχθεί αλλά θα πρέπει να δουλευτεί πολύ περισσότερο.

Παράδειγμα 3

Ο Γιώργος έχει Σελήνη σύνοδο Βόρειο Δεσμό στον Καρκίνο. Θα πρέπει να μάθει να αγαπά την οικογένειά του, την μητέρα του, να εμπιστεύεται το ένστικτό του!

 Η Κατερίνα έχει σύνοδο Ηλίου με τον Νότιο Δεσμό στον Υδροχόο. Πάντα θα έχει προβλήματα με τον πατέρα ή τον σύντροφο επειδή κινείται πάντα επαναστατικά εναντίον τους. Πρέπει να μάθει ότι οι άνδρες δεν την καταπιέζουν ούτε της στερούν την ελευθερία της.

Παράδειγμα 4

Το Καρμικό μάθημα του άξονα Ζυγού-Κριού

Νότιος Δεσμός στον Κριό: Η ψυχή έχει θητεύσει σε εμπειρίες θάρρους, περιπέτειας, τόλμης, πρωτοπορίας, ερωτισμού αλλά και βίας, απερισκεψίας, αρχομανίας. Όλα περιστράφηκαν γύρω από την εξύψωση του ΕΓΩ. 

Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό: Η ψυχή έρχεται να πάρει εμπειρίες από έναν χώρο που διδάσκει την ισορροπία, την αρμονία, την συνεργασία, την διπλωματία, την διαλλακτικότητα.

Το μάθημα αυτού του δεσμού είναι να μάθει η ψυχή ότι το Εγώ μου μπορεί να συνυπάρχει με τα Εγώ των Άλλων, και μέσα από την συνεργασία να αντιληφθεί ότι μπορεί να συνυπάρχει και να ολοκληρώνεται μαζί τους.

Προσοχή θα πρέπει να δώσουμε επίσης στον Κρόνο. Αν ο Κρόνος κάνει θετικές όψεις με τον Βόρειο Δεσμό, τότε το άτομο πηγαίνει στο ντάρμα του θέλει δεν θέλει. Με αρνητικές όψεις πηγαίνει, αλλά με δυσκολίες και διατηρεί πάντα αμφιβολίες.

 

Μπορείτε να βρείτε που ήταν οι Δεσμοί της Σελήνης από το 1950 έως σήμερα εδώ!


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan