«Στις 3 Απριλίου του 1770 ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης ακολούθησε τους άλλους Κολοκοτρωναίους που αναχωρούσαν από το χωριό Λιμποβίσι μετά την αποτυχία του κινήματος του Ορλώφ και τα φοβερά αντίποινα των Τούρκων.

Στον δρόμο του ανακοίνωσαν ευχάριστες ειδήσεις. Η νύφη του, γυναίκα του γιου του, Κωνσταντή, είχε γεννήσει αγόρι. Ο ηλικιωμένος οπλαρχηγός έγνευσε θλιμμένα και είπε: «Τούτο το παιδί θα παντρευτεί και θα κάμει παιδιά και εγγόνια και πάλι Φράγκικο δεν θα γίνει». Ο νεογέννητος αυτός εγγονός του Ιωάννη Κολοκοτρώνη ήταν ο μελλοντικός αρχιστράτηγος του Εικοσιένα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.»

«Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Η πολυτάραχη ζωή και η δράση του ηγέτη της επανάστασης» Νίκος Γιαννόπουλος

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Θ. Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3/4/1770 στο χωριό Λιμποβίσι της Γορτυνίας. Πατέρας του ήταν ο οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης και μητέρα του ήταν η Ζαμπέτα Κωστάκη. Γεννήθηκε, σύμφωνα με τα απομνημονεύματά του την Δευτέρα του Πάσχα στο δρόμο της φυγής της οικογενείας του μετά την αποτυχία του Κινήματος των Ορλώφ. Το όνομα Θεόδωρος το πήρε, επειδή ήθελαν οι δικοί του άνθρωποι να τιμήσουν τον Θεόδωρο Ορλώφ. Καταγόταν από οικογένεια ξακουστών αρματολών, όμως ο κατατρεγμός της οικογενείας του και ο θάνατος του πατρός του άφησαν την οικογένεια στην απόλυτη ένδεια. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γέρος του Μωριά να μείνει αναλφάβητος. Στα δεκαπέντε του εντάχθηκε και αυτός στους κλέφτες. Το 1790 νυμφεύθηκε την Αικατερίνη Καρούτσου. Το 1798, μετά την εκδίωξη των Γάλλων από τα Επτάνησα από συνδυασμένη ενέργεια των Ρώσων και των Τούρκων, ξεκίνησαν και πάλι διωγμοί στην Πελοπόννησο. Ο Θ. Κολοκοτρώνης δεν τα παράτησε και έγινε πειρατής. Παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας του (28), επειδή πολεμούσε πάντα εναντίον υπέρτερων δυνάμεων, βγαίνοντας πάντα νικητής, έλαβε το προσωνύμιο Γέρος. Τον Αύγουστο του 1805, για να σωθεί από τους διωγμούς, πέρασε στην Ζάκυνθο. Το 1809, με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Βρετανούς, εντάχθηκε στον Βρετανικό στρατό με τον βαθμό του Λοχαγού.  Τον χειμώνα του 1818 τον επισκέφτηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος τον μύησε στην Φιλική Εταιρεία. Στις 6/1/1821 ο Θ. Κολοκοτρώνης πάτησε ξανά τα χώματα της Πελοποννήσου. Στις 23/3/2821 ήταν ανάμεσα στους άλλους καπεταναίους όταν ελευθέρωσαν την Καλαμάτα. Στις 26/3/1821 κέρδισε την πρώτη τακτική νίκη της Επαναστάσεως. Στις 23/9/1821 πάτησαν την Τριπολιτσά. Κατά την διάρκεια της Επαναστάσεως και με τους εμφυλίους πολέμους που ακολούθησαν, ο Θ. Κολοκοτρώνης φυλακίσθηκε. Τον αποφυλάκισαν μόνο όταν ο Ιμπραήμ απείλησε με ολοκληρωτική καταστροφή τον Αγώνα. Με την άφιξη του Όθωνα έπεσε σε δυσμένεια και φυλακίστηκε ξανά (Ναύπλιο). Στις 30/4/1834, μετά από κατηγορίες για συνωμοσία ενάντια στον βασιλιά, ξεκίνησε η δίκη του με ειλημμένη την απόφαση για την εκτέλεσή του. Η άρνηση του Προέδρου του δικαστηρίου Πολυζωΐδη να υπογράψει την απόφαση, έσωσε την ζωή του. Στις 20/5/1835, με την ανάληψη των καθηκόντων του Όθωνος  ως βασιλέως, του απονεμήθηκε χάρη. Στις 27/5/1835, σχεδόν τυφλός και με κλονισμένη την υγεία του, ήταν και πάλι ελεύθερος. Στις 4/2/1843 ο Γέρος του Μωριά πέρασε στο πάνθεον των ηρώων των Ελλήνων.

O Γενέθλιος Χάρτης

Theodoros Kolokotronis

 Σημεία:

-Βόρειος/Νότιος Δεσμός: Τοξότης/Δίδυμοι

Πλανήτες:

-Ήλιος: Κριός

-Σελήνη: Καρκίνος

-Ερμής: Ιχθύες

-Αφροδίτη: Κριός

-Άρης: Υδροχόος

-Δίας: Τοξότης

-Κρόνος: Καρκίνος

-Ουρανός: Ταύρος

-Ποσειδών: Παρθένος (ανάδρομος)

-Πλούτων: Αιγόκερως

Πλανητικές Διατάξεις

-Κυριαρχία του Παρορμητικού στοιχείου

-Χωροταξική Διάταξη: Τραμπάλα

-Πυρήνας Ωροσκοπίου: Κριός (όταν επικρατεί ο Ήλιος του), Καρκίνος (όταν επικρατεί η Σελήνη του)

Πλανητικοί σχηματισμοί:

Γιοντ (Κρόνος/Άρης/Δίας)

Ταυ-Τετράγωνο (Ήλιος-Αφροδίτη/Πλούτων/Σελήνη)

Σφήνα: (Ερμής/Πλούτων/Σελήνη)

kolokotronis2

Πρώτη Εντύπωση

Αυτό που βλέπουμε στον χάρτη του Θ. Κολοκοτρώνη είναι ο διττός χαρακτήρας του. Από την μία το πύρινο στοιχείο του χτυπιέται από μία αδύναμη Αφροδίτη και από την άλλη το υδάτινο στοιχείο του σώζεται από την δυνατή Σελήνη.  Αυτό το οξύμωρο το βλέπουμε και στην ζωή του. Όταν επικρατούσε ο Ήλιος του είχαμε τον Πολέμαρχο που όλοι αγαπούσαν. Όταν επικρατούσε η Σελήνη του ήταν ο σωστός οικογενειάρχης που ήθελε να προσφέρει το καλύτερο στην οικογένειά του.

Ανάλυση Προσωπικότητος

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνη γεννήθηκε σε μία περίοδο που ευνοούσε τις επαναστάσεις (Ουρανός τρίγωνο Ποσειδών). Ο ίδιος έζησε την αναγκαστική μετακίνηση λόγω της εμπλοκής της οικογενείας του στα Ορλωφικά και τον θάνατο του πατρός του ως συνέπεια των διωγμών των Τούρκων. Μπορεί στην αρχή της ζωής του να στιγματίστηκε από όλες αυτές τις κακουχίες, όμως, αυτό συνετέλεσε στο να βρει και αυτός τον στόχο της ζωής του (Δίας, κυβερνήτης ΒΔ).

Ως παιδί είχε πολύ δύσκολα χρόνια. Γνώρισε την απόλυτη φτώχια και τον θάνατο του πατέρα του (Κρόνος στον Καρκίνο). Μπορεί να μην έμαθε γράμματα (ο Ερμής αδύναμος στους Ιχθείς) όμως είχε πανούργο μυαλό. Η υπερηφάνεια του ήταν εκείνη που δεν άντεξε την καταπίεση (το περιστατικό με τους Τούρκους στην Τρίπολη για όσους ενδιαφέρονται να το αναζητήσουν) και από παιδί που έκανε δουλειές ίσα ίσα για να ζήσει, κατέληξε ως έφηβος στο αρματολίκι (η «σφήνα» στο «ταυ-τετράγωνο»).

Στην μετέπειτα ζωή του έγινε κουρσάρος και κλέφτης, για να ζήσει και να εκδικηθεί τους Τούρκους (Κρόνος χιαστί με Άρη στον Υδροχόο). Την εμπειρία του αυτή (Κρόνος  χιαστί Δίας) την χρησιμοποίησε ως στρατιωτικός μαχόμενος στα Επτάνησα, τα οποία δεν αποτελούσαν τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η θέση του Δία αυτή σηματοδότησε και την μετάβαση του επί της ουσίας στο «εξωτερικό». Η ένταξη του στον Βρεττανικό στρατό του χάρισε πολύτιμη εμπειρία στον τακτικό αγώνα και μία σταδιοδρομία που ολοκληρώθηκε, κατέχοντας τον βαθμό του Ταγματάρχου.

Από την στιγμή που ενεπλάκη στον Αγώνα η ζωή του γέμισε και πάλι αγωνίες. Η Εξουσία (Επαναστατική, Αντιβασιλεία) τον θεωρούσε επικίνδυνο και τον φυλάκισε με διάφορες κατηγορίες (Δίας στον Τοξότη χιαστί Άρης). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μακρόχρονου εγκλεισμού του στις φυλακές του Ναυπλίου με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του πολιτεύματος και η παρ’ όλίγον καταδίκη του σε θάνατο, την οποία γλίτωσε χάρη στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Πολυζωΐδη (Δίας στον Τοξότη, ισχυρός και στον δεκανό του). Κατάφερε και βγήκε σχεδόν τυφλός από τις φυλακές και η ζωή του τελείωσε ευχάριστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες πριν το θάνατό του, στον γάμο του υιού του, χόρευε και διασκέδαζε σαν παιδί.

Ως οπλαρχηγός ο Κολοκοτρώνης ήταν άριστος στο να κατανικά υπέρτερες δυνάμεις χάρη στην πανουργία του. Αυτό οφείλεται στον σχηματισμό γιοντ. Ήξερε να συγκρατεί τα πάθη του (Κρόνος), να περιμένει (Κρόνος χιαστί Άρης), και να συνεχίζει παρόλες τις αντιξοότητες (Κρόνος χιαστί Δίας). Όταν όμως ήταν έτοιμος, χτυπούσε αλύπητα (Άρης εξάγωνο Δίας).

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του ήταν η δημοφιλία του ανάμεσα στους πολεμιστές του και στον κόσμο. Το ταυ-τετράγωνο σε συνδυασμό με την σφήνα έδιναν στον Κολοκοτρώνη την ικανότητα να βρίσκει πάντα τα κατάλληλα λόγια και να εμψυχώνει τους ανθρώπους όταν εκείνοι ήταν καταπτοημένοι. Μπορούσε βέβαια να γίνει το ίδιο σκληρός σε εκείνους που τα παρατούσαν. Χαρακτηριστική φράση που τον περιγράφει είναι το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους». Από την μία ήταν σκληρός, αλλά από την άλλη κράτησε άσβεστη την φωτιά του Αγώνος, όταν ο Ιμπραήμ Πασάς κόντεψε να την σβήσει. Η ισχυρή λαοφιλία του (Ήλιος σύνοδος Αφροδίτη) ήταν εκείνη που τελικά του «χάρισε» πίκρες, διωγμούς και φυλακίσεις (η αδύναμη Αφροδίτη σε συνδυασμό Πλούτωνα αντίθεση Σελήνη), κυρίως στην ύστερη φάση της ζωή του (ΒΔ Τοξότης και ο κυβερνήτης Δίας μετέχει στο γιοντ)      

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται τις προδοσίες και να ξεφεύγει. Για αυτήν του την ικανότητα υπεύθυνος είναι ο σχηματισμός  σφήνας με κορυφή τον Ερμή από τους Ιχθείς . Βλέπουμε ότι είχε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται το ψέμα και να εμπιστεύεται την διαίσθησή του (Σελήνη τρίγωνο Ερμής). Ήξερε, επίσης, να μην εμπιστεύεται όσους ερχόντουσαν με δώρα, υποσχέσεις και χρήματα (Ερμής εξάγωνο Πλούτων), έστω και αν αυτό τελικά του προξενούσε πόνο, καθώς τις περισσότερες φορές ήταν άνθρωποι δικοί του (Σελήνη αντίθεση Πλούτων). Επίσης ήξερε να αποφεύγει τα τεχνάσματα και χάρη σε αυτήν του την ικανότητα έπεισε τους Έλληνες να σταθούν στα Δερβενάκια και να κατανικήσουν τον Δράμαλη Πασά.

kolokotronis3

Επίλογος

 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε η κυριότερη μορφή του Αγώνος για την Παλιγγενεσία του Έθνους. Χάρη στο πείσμα του, την ανδρεία του,  την πανουργία του, μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε την Ελευθερία μας.  


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan