"Neither a lofty degree of intelligence nor imagination nor both together go to the making of genius. Love, love, love, that is the soul of genius."
Wolfgang Amadeus Mozart


(27 Ιανουαρίου 1756 - 5 Δεκεμβρίου 1791)
Ο Β.Α. Μότσαρτ υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυίες όλων των εποχών! Σαν γνήσιος «ροκ σταρ» έζησε την ζωή του στο μέγιστο, από την απόλυτη εξαθλίωση έως την απόλυτη φήμη, και με το πηγαίο του ταλέντο κέρδισε επάξια την θέση του στο πάνθεον των αθανάτων. Σαν γνήσιος Υδροχόος υπήρξε πηγαίο ταλέντο (παιδί-θαύμα), επαναστάτης, έκφυλος, αναιδής αλλά πάντα μοναδικά αυθεντικός!

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Β.Α. Μότσαρτ γεννήθηκε στις 27/1/1756 στο Σάλτσμπουργκ της τότε Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους (σημερινή Αυστρία). Ήταν το νεότερο από τα επτά παιδιά του Λεοπόλδου Μότσαρτ και της Άννας Μαρίας, το γένος Περτλ. Αυτός και η μεγαλύτερη του αδελφή Μαρία Άννα (η επονομαζόμενη και ως Nannerl) ήταν τα μοναδικά παιδιά του ζεύγους τα οποία επέζησαν. Ο πατέρας του, Λεοπόλδος, υπήρξε ένας πολύ καλός δάσκαλος μουσικής αλλά όχι πολύ γνωστός συνθέτης. Από τα τέσσερά του κιόλας ο Βόλφγκαγκ άρχισε να παίζει μουσική! Σύντομα ο πατέρας του οδήγησε αυτόν και την αδελφή του σε μακρά περιοδεία στην Ευρώπη, όπου έδιναν παραστάσεις ως παιδιά-θαύματα. Το 1773 εισήλθε στην υπηρεσία της αυλής του Σάλτσμουργκ. Δεν του άρεσε όμως αφού πίστευε ότι αφ’ ενός πληρωνόταν πολύ λίγο αφ’ ετέρου δεν του δινόταν η ευκαιρία να μεγαλουργήσει. Το 1777-78 έφυγε για το Παρίσι για περιοδεία, με προοπτική να βρει κάποια θέση μακρυά από το Σάλτσμουργκ. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Κατά την διάρκεια της περιοδείας αυτής πέθανε και η μητέρα του. Το 1781 μετά από μία σειρά γεγονότων κατέληξε στην Βιέννη. Το 1782 παντρεύτηκε την Κονστάτσε Βέμπερ, έναν γάμο που πολύ δύσκολα αποδέχτηκε ο πατέρας του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δέχτηκε μεγάλη οικονομική πίεση. Η υγεία του άρχισε να φθίνει. Παρ’ όλα αυτά, τα χρόνια αυτά ήταν πολύ δημιουργικά. Πέθανε στο σπίτι του στις 5/12/1791. Θάφτηκε με έξοδα του δήμου σε ομαδικό τάφο. Ήταν μόνο τριάντα πέντε ετών.

Ο Γενέθλιος Χάρτης

 

Mozart map

 

Αστρολογική Προσέγγιση-Δεδομένα
Σημεία:
-Ωροσκόπος: 12,41’ Παρθένου
-Μεσουράνημα: 8,13’ Διδύμων
-Βόρρειος/Νότιος Δεσμός: 11,47’ Παρθένου-Ιχθύων
Πλανήτες:
-Ήλιος: 7,23’ Υδροχόου, 5ος Οίκος
-Σελήνη: 17,47’ Τοξότου, 4ος Οίκος
-Ερμής: 8,08’ Υδροχόου, 5ος Οίκος
-Αφροδίτη: 29,19’ Υδροχόου, 6ος Οίκος
-Άρης: 00, 19 Καρκίνου (ανάδρομος), 10ος Οίκος
-Δίας: 18,40’ Ζυγού, 2ος Οίκος
-Κρόνος: 1’59 Υδροχόου, 5ος Οίκος
-Ουρανός: 13,11’ Ιχθύων, 7ος Οίκος
-Ποσειδών: 9, 38’ Λέοντος (ανάδρομος), 11ος Οίκος
-Πλούτων: 17,46’ Τοξότου, 4ος Οίκος

Πλανητικές Διατάξεις:
-Κυριαρχία Κάτω Ημισφαιρίου
-Κυριαρχία Δυτικού Ημισφαιρίου
-Κυριαρχία Δευτέρου Τεταρτημορίου
-Κυριαρχία του Στοιχείου του Αέρος. Πλήρης απουσία του Στοιχείου της Γης
-Κυριαρχία του Σταθερού Στοιχείου.
Χωροταξική Διάταξη: Καμμία
Πυρήνας Ωροσκόπου: Υδροχόος

Πρώτη Εντύπωση

Η Πλανητική διάταξη του χάρτη του Μότσαρτ δείχνει έναν άνθρωπο που επηρεάστηκε από την οικογένειά του, έναν άνθρωπο με μεγάλες ευαισθησίες, με διάθεση για έρωτα, παιγνίδι, δημιουργία, έναν άνθρωπο που αναζητούσε την ευκαιρία να αναδειχθεί εργασιακά. Τυπικό δείγμα Υδροχόου, αφού συμφωνεί και ο πυρήνας του ωροσκοπίου του, θέλησε να ξεπεράσει τους περιορισμούς του πατέρα του, του πολιτικού και μουσικού κατεστημένου της εποχής. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι Δεσμοί της Σελήνης αφού είναι πάνω στον άξονα 1/7, Δεσμοί που έχουν να κάνουν με την προσφορά, την εργασία, την ποίηση, την τέχνη αλλά και την ασθένεια.

Ανάλυση Προσωπικότητος
Με Ωροσκόπο Παρθένο, ο Β.Α. Μότσαρτ ήταν μικροκαμωμένος, ωχρός, και το πρόσωπό του γεμάτο με τα σημάδια της ευλογιάς που πέρασε μικρός. Πολύ εργατικός, και μάλιστα ακόμη περισσότερο όταν πλησίαζαν οι ημερομηνίες παραδόσεως. Γενικά όμως, υπήρξε ασθενικός. Ο Κυβερνήτης του Ωροσκόπου Ερμής, είναι πολύ ισχυρός στον Υδροχόο, σε σύνοδο με τον Ήλιο και τον Κρόνο και αντίθεση με τον ανάδρομο Ποσειδώνα. Από άποψης υγείας αυτό είναι ό,τι χειρότερο, καθώς δείχνει πολύ αδυνατισμένη φυσική κατάσταση. Από άποψη ταλέντου είναι ότι καλύτερο. Ένας πανέξυπνος Ερμής του Υδροχόου στον Πέμπτο Οίκο σε αντίθεση με τον ανάδρομο Ποσειδώνα στον Λέοντα και τον Ενδέκατο Οίκο μας δείχνει μία εντονότατη δημιουργική φλέβα η οποία εκδηλωνόταν με το παίξιμό του μπροστά σε Κοινό (μην ξεχνάμε ο Ενδέκατος Οίκος του είναι Καρκίνος). Αυτό προκάλεσε επίσης και την εκκεντρική του συμπεριφορά. Ο Ερμής στον Υδροχόο φημίζεται επίσης για τους κακούς του τρόπους και την απότομη συμπεριφορά του. Ως κυβερνήτης επίσης του Μεσουρανήματος αδυνατούσε να δεχθεί συμβουλές, δεν αναγνώριζε τα κοινωνικά πρέπει και αναζητούσε μόνιμα την συντροφιά εκκεντρικών ατόμων.
Ο ίδιος υπήρξε πολύ καταπιεσμένος από παιδί από τον πατέρα του. Ο Ήλιος του βρίσκεται σε σύνοδο με τον Κρόνο, στον Πέμπτο Οίκο (ακμή Πέμπτου Οίκου Αιγόκερως). Ο Κρόνος είναι πανίσχυρος στον Υδροχόο ως παραδοσιακός κυβερνήτης του και στον δεκανό του, πάλι ως παραδοσιακός κυβερνήτης. Παράλληλα δείχνει ότι υπήρξε και ο δάσκαλός του.
Η Σελήνη του στον Τοξότη, σε σύνοδο με τον Πλούτωνα, σε τρίγωνο με τον Δία και ημιτετράγωνο, στον Τέταρτο Οίκο, μας δείχνει πως δεν άντεχε με τίποτα τον περιορισμό του σπιτιού του. Ήθελε να φύγει από αυτό, πνιγόταν κυρίως από τον πατέρα του αλλά και από τις αρχές της πόλεώς του. Δεν μπορούσε την άρχουσα θρησκευτική τάξη του Σάλτσμπουργκ και συνέχεια έψαχνε να βρει θέση να εργασθεί στο εξωτερικό. Του άρεσαν τα χρήματα και αυτό ήταν ένας επί πλέον παράγοντας για να ταξειδεύσει. Ήταν πολύ χαρακτηριστική η απόλυσή του από την υπηρεσία του από την αυλή του Πρίγκιπα-Αρχιεπισκόπου του Σάλτσμπουργκ, καθώς ο Β.Α. Μότσαρτ δεν ήθελε να επεμβαίνει κανείς έργο του και θεωρούσε επίσης ότι δεν πληρωνόταν πολύ καλά.

requiem mozart2

Το Ταλέντο του
Η μουσική υπήρξε το σημείο το οποίο ο Μότσαρτ έβγαλε το ταλέντο του. Όπως είδαμε, ο Ήλιος του και ο Ερμής βρίσκονται σε οίκο δημιουργίας. Ο Πέμπτος Οίκος του έχει ακμή Αιγόκερω. Το συγκεκριμένο ζώδιο έχει την απαραίτητη πειθαρχία που χρειάζεται κανείς μουσική αλλά και την μορφοποίηση του χάους που έχει η Τέχνη. Ο Ήλιος του μπορεί να βρίσκεται στο ζώδιο της αδυναμία του όμως βρίσκεται στον φυσικό του οίκο. Άρα, όλο το ανατρεπτικό που έχει ο Υδροχόος βρήκε διέξοδο σε δημιουργία! Παράλληλα, όπως αναφέραμε, ο Ερμής είναι πανέξυπνος, κυβερνήτης τόσο του Ωροσκόπου όσο και του Μεσουρανήματός του, βγάζει την εκκεντρικότητά του Υδροχόου, ψάχνει για νέες ιδέες, νέους τρόπους εκφράσεως. Επίσης, η αποστήθιση ήταν ένα από τα πολλά χαρακτηριστικό του. Δεν είναι τυχαίο που μπορούσε να παρακολουθήσει τον πατέρα του στην ηλικία των πέντε όταν εκείνος έπαιζε μουσική. Το γεγονός ότι βρίσκετε στον Πέμπτο Οίκο υποδηλώνει την ικανότητά του στην μίμηση. Μπορούσε να παίζει άνετα κομμάτια που άκουγε από άλλους καλλιτέχνες, τα οποία στην συνέχεια τα έπαιζε με τον δικό του τρόπο. Ο πανίσχυρος επίσης Κρόνος βοηθά τον εκκεντρικό Ήλιο και Ερμή να εργάζονται μεθοδικά όταν υπάρχει έμπνευση (Ερμής-Ποσειδώνας). Οι μελωδίες του μπορεί να ήταν «απλές» όμως είχαν μία μοναδική μαγεία που συνέπαιρνε τα πλήθη. Αυτό το ταλέντο, λόγω Υδροχόου, δεν ήταν περιορισμένο σε ένα μόνο είδος. Στα εξακόσια έργα που συνέθεσε περιέχονται όπερες, κονσέρτα για πιάνο, έγχορδα, θρησκευτική μουσική, συμφωνική, οπερέττες κ.α. «Έπαιζε» με την ορχήστρα, αλλάζοντας τόνο και χρώμα στην μουσική ώστε να δίνει ψυχολογικό βάθος. Η μουσική του θεωρείται ως το ενδιάμεσο μεταξύ της μπαρόκ μουσικής και της ρομαντικής.

Οι Σχέσεις του
Ο Β.Α Μότσαρτ κατηγορήθηκε ως έκφυλος, χυδαίος, «ένα κακομαθημένο παιδί». Πράγματι, το τρίγωνο του ανάδρομου Άρη στον Καρκίνο με την Αφροδίτη στον Υδροχόο δίνει αυτήν την πολύ ιδιότροπη σεξουαλική συμπεριφορά. Επίσης, το γεγονός ότι το τρίγωνο δεν ενώνει τα ίδια στοιχεία, δίνει ευκαιρία να μεταφέρεται με ευκολία ανόμοια ενέργεια. Αυτό η χυδαία συμπεριφορά γινόταν μπροστά σε δημόσιο χώρο με αποτέλεσμα να γίνει αντιπαθής από πολύ μεγάλη ομάδα ατόμων που κατείχαν θέσεις κύρους (Ο ευεργέτης του, πρίγκιπας-αρχιεπίσκοπος του Σάλτσπμουργκ τον απέλυσε κλοτσηδόν). Επίσης ο Ερμής βρίσκεται στον Πέμπτο Οίκο. Η τάση του Ερμή στον συγκεκριμένο οίκο είναι να έχει ανέμελη στάση στον έρωτα αλλά και τάσεις ασωτείας. Ο κυβερνήτης του Υδροχόου Ουρανός βρίσκεται σε σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό, στους Ιχθείς και στον Έβδομο Οίκο. Από πολύ νεαρή ηλικία ενεπλάκη σε πολλές ερωτικές σχέσεις. Παντρεύτηκε επίσης χωρίς να πάρει την άδεια του πατέρα του, και μάλιστα την αδελφή της γυναίκας που αγαπούσε.

Τα Οικονομικά του
Ο Β.Α. Μότσαρτ αγαπούσε το χρήμα. Το ήθελε ώστε να αγοράζει όμορφα πράγματα και να ζει καλή ζωή. Το αποτέλεσμα ήταν να χρωστά παντού και στο τέλος της ζωής του να μείνει πένητας. Η Αφροδίτη σε αναιρετική μοίρα και στον Υδροχόοο και σε Οίκο που έχει φυσική πτώση (Έκτος Οίκος) δείχνει πως τα οικονομικά του ήταν μονίμως σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Δίας με στον Ζυγό σε εξάγωνο με τη Σελήνη-Πλούτωνα αφ’ ενός έδινε πολλά χρήματα από τις παραστάσεις του, αφ’ ετέρου έδινε και πολλά έξοδα διότι έτσι μπορούσε να ζήσει την μεγάλη ζωή (Τοξότης).


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan