"If you love life, don't waste time, for time is what life is made up of.

Bruce Lee"


Μπρους Λη (Bruce Lee ή Bruce Lee Siu-Lung)
Μπρους Λη! Ένα όνομα που προκαλεί δέος για όλους εμάς που τον αγαπήσαμε μέσα από τις ταινίες του για τις μοναδικές ικανότητες του στις πολεμικές τέχνες. Ένας άνθρωπος που έφερε την Ανατολή και τον Κινεζικό Πολιτισμό πιο κοντά στην Δύση. Ο τραγικός του θάνατος στην ηλικία των μόλις τριάντα δύο ετών δημιούργησε έναν μύθο που κρατά ακόμη και στις μέρες μας.

Bruce Lee3

Βιογραφικό
Ο Μπρους Λη γεννήθηκε στον Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. στις 27 Νοεμβρίου 1940. Ο πατέρας του ήταν κινεζικής καταγωγής και διάσημος ερμηνευτής της Καντονέζικης Όπερας. Η μητέρα του ήταν μεικτής, ευρωασιατικής καταγωγής και από καλή οικογένεια. Ο Μπρους ήταν το τέταρτο από τα συνολικά πέντε παιδιά της οικογένειάς του. Παντρεύτηκε την Λίντα Έμερυ ( Linda Emery) και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Μπράντον (Brandon) και την Σάνον (Shannon). Πέθανε στις 20 Ιουλίου 1973. Ο θάνατός του επισήμως προήλθε από εγκεφαλικό οίδημα. Όμως η μεγάλη παραφιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από τις μυστήριες συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε, δημιούργησε τον μύθο πάνω στον οποίο πλάστηκαν πολλές θεωρίες συνομωσίας.

Η ζωή του
Γεννήθηκε στον Σαν Φρανσίσκο κατά την διάρκεια της περιοδείας του πατέρα του στις Η.Π.Α. Σύντομα γύρισαν στο Χονγκ Κονγκ όπου ζούσαν μόνιμα οι γονείς του. Λόγω της ιδιότητάς του πατέρα του γρήγορα μπήκε στον χώρο του θεάματος, παίζοντας ρόλους μικρού παιδιού σε ταινίες. Παράλληλα εκπαιδευόταν στις πολεμικές τέχνες από την ηλικία των δεκατριών. Συχνά έμπλεκε σε καυγάδες με αποτέλεσμα οι γονείς του να φοβηθούν για την ζωή του κι έτσι αποφάσισαν να τον στείλουν στις Η.Π.Α σΣτα δεκαοκτώ του, για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σηάτλ. Εκεί γνώρισε την Λίντα Έμερυ, μετέπειτα σύζυγό του. Σε μία επίδειξη πολεμικών τεχνών του πρότειναν να δοκιμαστεί σε έναν τηλεοπτικό ρόλο. Η πρώτη προσπάθεια στέφθηκε με αποτυχία. Όμως σύντομα του έδωσαν έναν νέον ρόλο, αυτού του Κέιτο, δευτεραγωνιστή στην σειρά «Πράσινη Σφήκα» (Green Hornet). Το 1971 γυρίζει στο Χόνγκ Κονγκ όπου γυρίζει την πρώτη του ταινία ως πρωταγωνιστής. Το The Big Boss ( Το Μεγάλο Αφεντικό) γίνεται τεράστια επιτυχία και το όνομα Μπρους Λη γίνεται παγκοσμίως γνωστό. Ακολουθούν άλλες τρεις ταινίες. Η πέμπτη ταινία Game of Death δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί καθώς ο Μπρους Λη πέθανε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Ο θάνατός του και η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από τις περίεργες συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε, δημιούργησε τον μύθο του Μπρους Λη.

Η σταδιοδρομία του στις πολεμικές Τέχνες
Η πρώτη του επαφή με τις πολεμικές τέχνες έγινε στα δεκατρία του στην τέχνη του Γουΐνγκ Τσουν. Κατά την διάρκεια της εκπαιδεύσεώς του οι συμμαθητές του αρνήθηκαν να προπονούνται μαζί του διότι εθεωρείτο μη-Κινέζος. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να μοιράζονται την τέχνη τους με αλλοδαπούς. Το θέμα αυτό το αντιμετώπισε αργότερα και στην Αμερική. Εκεί ίδρυσε την δική του σχολή με την επωνυμία “ Lee Jun Fan Gung Fu Institute”. Έλαβε μέρος σε αρκετές επιδείξεις. Το 1964 αντιμετώπισε σε έναν αμφιλεγόμενο αγώνα τον Γουόνγκ Τζακ Μαν. Η κινεζική παροικία απαιτούσε από τον Μπρους Λη να σταματήσει να διδάσκει μη-Κινέζους και έστειλαν τον δάσκαλο του Κουνγκ Φου Γουόνγκ Τζακ Μαν να τον προκαλέσει. Ο αγώνας τελείωσε με ολοκληρωτική νίκη του Μπρους Λη. Ο αγώνας αυτός τον έκανε να αμφισβητήσει την μέχρι τότε τεχνική του και έτσι το 1967 δημιούργησε το Jeet Kune Do. Υπήρξε φανατικός υπέρμαχος της σωστής διατροφής και της έντονης σωματικής προπονήσεως. Οι πιο γνωστοί μαθητές του είναι ο Τσακ Νόρις και ο Καρήμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Οι θεωρίες γύρω από το θάνατό του
Στις 10 Μαΐου 1973 ο Λη κατέρρευσε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Enter the Dragon”. Διεγνώσθη εγκεφαλικό οίδημα. Δέκα ημέρες αργότερα, κατά την διάρκεια ενός επαγγελματικού γεύματος, παραπονέθηκε για πονοκέφαλο. Μία συνεργάτιδα ηθοποιός του έδωσε ένα αναλγητικό. Λίγες ώρες αργότερα πέθανε από οξύ εγκεφαλικό οίδημα, όπως έδειξε η νεκροψία, το οποίο προκλήθηκε από αλλεργική αντίδραση σε ένα από τα συστατικά του χαπιού που πήρε. Η δεύτερη εκδοχή του θανάτου του είναι εκείνη που λέει ότι σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας. Λέγεται πως δεν δέχτηκε την πρόταση της Κινεζικής Μαφίας για προστασία και σαν τιμωρία αντικατέστησαν την ψεύτικη σφαίρα στο πιστόλι που τον πυροβόλησε στην τελευταία σκηνή της ταινίας με αληθινή. Ο συμπτωματικός θάνατος του υιού του Μπράντον με τον ίδιο τρόπο και στην ιδία ηλικία, δημιούργησε αυτό που ονομάστηκε η «κατάρα του Μπρους Λη» .

Ο Γενέθλιος Χάρτης

Bruce Lee


Αστρολογική Προσέγγιση-Δεδομένα
Σημεία:
-Ωροσκόπος: 6, 12 Τοξότου
-Μεσουράνημα: 21, 14 Παρθένου
-Βόρειος/Νότιος Δεσμός: 9,38 Ζυγού/Κριού

Πλανήτες:
-Ήλιος: 5, 14’ Τοξότου, 12ος Οίκος
-Σελήνη: 11, 23’ Σκορπιού, 11ος Οίκος
-Ερμής: 15, 16’ Σκορπιού, 11ος Οίκος
-Αφροδίτη: 1, 21’ Σκορπιού, 11ος Οίκος
-Άρης: 4, 34’ Σκορπιού, 11ος Οίκος
-Δίας: 7, 32’ Ταύρου (ανάδρομος), 5ος Οίκος
-Κρόνος: 9, 29’ Ταύρου (ανάδρομος), 5ος Οίκος
-Ουρανός: 23, 40’ Ταύρου (ανάδρομος), 6ος Οίκος
-Ποσειδών: 27, 24’ Παρθένου, 10ος Οίκος
-Πλούτων: 4, 13’Λέοντος (ανάδρομος), 8ος Οίκος
-Χείρων: 1, 19’ Λέοντος (ανάδρομος), 8ος Οίκος

Πλανητικές Διατάξεις:
-Κυριαρχία Άνω Ημισφαιρίου
-Κυριαρχία Ανατολικού Ημισφαιρίου
-Κυριαρχία Τετάρτου Τεταρτημορίου
-Κυριαρχία του Σταθερού Στοιχείου. Πλήρης απουσία του Παρορμητικού Στοιχείου.
-Κυριαρχία του Στοιχείου του Νερού. Πλήρης απουσία του Στοιχείου του Αέρος.
Χωροταξική Διάταξη: Ατμομηχανή (Δίας)
Πυρήνας ωροσκοπίου: Σκορπιός

bruce lee4

Πρώτη εντύπωση
Ο Μπρους Λη ήταν ένας πολυσύνθετος άνθρωπος με διάθεση και πάθος για να πετύχει. Υπήρξε μονοδιάστατος ως προς την ανάπτυξή του διότι πίστευε στην υπεροχή της συντεταγμένης προσπάθειας. Η πλήρης απουσία τόσο του Παρορμητικού Στοιχείου όσο και του Στοιχείου του Αέρος έκανε έναν άνθρωπο που δύσκολα διαπραγματευόταν και δύσκολα αποδεχόταν κάτι καινούργιο. Ο Δίας σαν «κινητήρας» της Ατμομηχανής μας δείχνει πως ό,τι έκανε το έκανε επειδή του άρεσε αλλά με σύνεση. Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Χάρτη του είναι ο σχηματισμός Συγκρατημένου Ταυ-Τετραγώνου. Ένας σπάνιος σχηματισμός με κορυφή την σύνοδο Πλούτωνος/Χείρωνος. Ένας σχηματισμός που δίνει συγκεκριμένους στόχους, προσήλωση, ισορροπία, και πολύ μεγάλη επιμονή.

Ανάλυση προσωπικότητος
Ο Μπρους Λη ήταν ένας πολύ έντονος άνθρωπος, παθιασμένος, βίαιος, επίμονος, όμορφος. Ήθελε να γίνει ο καλύτερος σε ό,τι έκανε. Επίσης, ήθελε να ξεφύγει από την μεικτή καταγωγή του (οι Κινέζοι δεν τον αποδέχονταν ως δικό τους, ούτε ήταν λευκός). Όλη αυτή η βία απέναντι σε αυτά που τον καταπίεζαν φαίνεται στον σχηματισμό Συγκρατημένου Ταυ-Τετραγώνου. Ο σχηματισμός αυτός αποτελείται από ένα ταυ-τετράγωνο και ένα μεγάλο τρίγωνο με κοινή κορυφή. Το ταυ-τετράγωνο έχει κορυφή τον Πλούτωνα/Χείρωνα, την μία γωνία να έχει η πολυαστρία στον Σκορπιό (Ερμή, Σελήνη, Άρης, Αφροδίτη) και την άλλη η σύνοδος των ανάδρομων Κρόνου./Διός. Το μεγάλο τρίγωνο αποτελείται από τον Ήλιο, Ν. Δεσμό, και τον Πλούτωνα/Χείρωνα. Κορυφή και στους δύο σχηματισμούς είναι ο Πλούτων/Χείρων. Εδώ βασίζεται η ζωή του Μπρους Λη, από την μία καλό παιδί/ηθοποιός/ευγενικής καταγωγής και από την άλλη ένας αλήτης που πλακωνόταν στο ξύλο, με σκοτεινές παρέες και διάθεση να πάρει όσα θεωρούσε ότι του στερούσαν.
Επειδή ο Μπρους Λη είναι γεννημένος στο εξωτερικό θα πρέπει λειτουργήσουμε και τον Χάρτη του αναλόγως. Έτσι ο Τρίτος Οίκος είναι το Εξωτερικό και ο Ένατος το Εσωτερικό. Για αυτό στο εξωτερικό (εσωτερικό για εκείνον αφού είχε γεννηθεί στην Αμερική) έγινε γνωστός διδάσκοντας τις πολεμικές τέχνες, σπάζοντας την παράδοση να μην διδάσκονται μη-Κινέζοι. Παράλληλα έγινε διάσημος για την ολοκληρωτική άσκηση και την απόλυτη δέσμευση σε μία πολύ αυστηρή διατροφή (τρίγωνο Ουρανού/Ποσειδώνα). Στο εσωτερικό (εξωτερικό για τον Μπρους Λη) όμως ήταν εκεί που διέπρεψε και απέκτησε την φήμη του. Παράλληλα, εκεί ήταν όπου πέθανε.

bruceleeyoung

Παιδική Ηλικία-Ανατροφή
Σίγουρα αυτό που τον επηρέασε από μικρό ήταν η μεικτή καταγωγή λόγω της μητρός του. Η καλή καταγωγή και το εκλεπτυσμένο περιβάλλον (Δίας/Κρόνος στον Ταύρο) δεν ταίριαζαν στην έντονη και βίαιη προσωπικότητα του Μπρους (Ήλιος χιαστί Κρόνος/Δίας). Προφανώς μισούσε την μητέρα του (Σελήνη στον Σκορπιό) διότι η καταγωγή του ήταν τέτοια που δεν ήταν αποδεκτός ούτε από τους Κινέζους (δεν ήθελαν να προπονούνται μαζί του) ούτε από τους Λευκούς (δεν ήθελε να παίζει χαρακτηριστικούς ρόλους Κινέζου στις ταινίες). Ο βίαιος χαρακτήρας του βγήκε στις σκοτεινές (Σκορπιός) παρέες (11ος Οίκος) που έκανε μέχρι τα δεκαοκτώ του. Οι γονείς του αναγκάστηκαν να τον στείλουν στην Αμερική φοβούμενοι μην σκοτωθεί από τις Τριάδες (Κινεζική Μαφία). Όμως ο ο Τοξοτίσιος χαρακτήρας του τα κατάφερε με κάτι επιπλέον, την αποδοχή του κινεζικού πολιτισμού και κληρονομιάς από την Δύση.

Bruce Lee 2

Οι πολεμικές τέχνες και η ηθοποιία
Ο Βόρειος Δεσμός της Σελήνης στον 10ο Οίκο και στον Ζυγό, μας δείχνει την καλλιτεχνική σταδιοδρομία (Ζυγός) που έκανε ως τηλεοπτικός/κινηματογραφικός ηθοποιός (Ήλιος εξάγωνο ΒΔ, κυβ. 9ου), υποδυόμενος ρόλους ήσυχου (Ερμής/Σελήνη στον Σκορπιό) αλλά με θανατηφόρα γοητεία πολεμιστή (Άρης/Αφροδίτη στον Σκορπιό). Φημιζόταν επίσης για την δεξιοτεχνικό χειρισμό (Αφροδίτη/Ερμής) παραδοσιακών πολεμικών όπλων (Άρης). Όταν αντιμετώπισε τον Γουόνγκ Τζακ Μαν και είδε ότι η παραδοσιακή τεχνική που εφάρμοζε μέχρι τότε δεν του έκανε (Κρόνος/Δίας), αποφάσισε να δημιουργήσει την δική του (Ταυ-τετράγωνο).

Ο θάνατός του
Ο Ήλιος του ήταν στην 5, 14’ Τοξότου, όπου βρίσκεται ο απλανής Μαρφίκ, φύσεως Κρόνου/Αφροδίτης και άτυχος. Κατά τον Πλίνιο σχετίζεται με δηλητηριάσεις, πράγμα που συμφωνεί με την επίσημη εκδοχή του θανάτου του. Ο Ήλιος είναι κυβερνήτης του 9ου οίκου (εσωτερικό), στον ωροσκόπο επάνω, και μέσα στον 12ο. Κάνει τρίγωνο με τον Πλούτωνα, κυβερνήτη του 12ου Οίκου του, στον 8ο Οίκο , οίκο του θανάτου, και τον Χείρωνα, ο οποίος φημίζεται τόσο για τα δηλητήρια όσο και τα φάρμακα. Η δεύτερη (και συνωμοσιολογική) εκδοχή έχει και αυτή την ρίζα της στο ταυ-τετράγωνο, καθώς είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώθηκε ως άρνηση για προστασία του Μπρους Λη από την Κινεζική Μαφία (Κρόνος/Δίας στον Ταύρο αντίθεση Πολυαστρία στον Σκορπιό), με κατ’ επέκτασιν την δολοφονία αυτού (Άρης τετράγωνο Πλούτων/Χείρων). Το αποτέλεσμα είναι να γίνει θρύλος και παντοτινή μνήμη (μεγάλο τρίγωνο φωτιάς και συμμετοχή του Ν. Δεσμού).


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan