"All that is gold does not glitter; not all those that wander are lost"

Lord of The Rings, The Fellowship of the Ring, 1954


Συνεχίζοντας τις αναλύσεις χαρτών διασήμων ανθρώπων, επέλεξα εκείνη του Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν (John Ronald Reuel Tolkien), διασήμου άγγλου συγγραφέως και φιλολόγου, γνωστό για την συγγραφή του Άρχοντα των Δακτυλιδιών (Lord of the Rings) και του Χόμπιτ (Hobbit). Θεωρείται ο “πατέρας” της λογοτεχνίας του Φανταστικού.


Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1892 στο Μπλουμφοντέϊν του Ελεύθερου Κράτους της Οράνγγης (Free State of Orange), αργότερα μέρους της Νοτιοαφρικανικής Ενώσεως.
Η πρώτη έμπνευση που είχε αργότερα για τον χαρακτήρα Σήλομπ (Shelob) και γενικά όλη του την απέχθεια για τα αραχνοειδή, του δόθηκε από το εξής περιστατικό... Όταν ακόμα έκανε τα πρώτα του βήματα σαν βρέφος, τον δάγκωσε μία ταραντούλα. Σώθηκε από την άμεση επέμβαση μίας νοσοκόμας η οποία ρούφηξε το δηλητήριο από την πληγή.
Το 1895, αυτός και ο αδελφός του, λόγω του κακού κλίματος της Νοτίου Αφρικής, μετακόμισαν με την μητέρα τους στην Αγγλία. Η αλλαγή περιβάλλοντος επέδρασε ευεργετικά στον νεαρό Τόλκιν, χαράζοντας για πάντα στην καρδιά του την αγάπη για την αγγλική ύπαιθρο. Η αγγλική ύπαιθρος κτίζει το υπόβαθρο για την χώρα των Χόμπιτς, τόσο στι περιγραφές όσο και στον τρόπο ζωής τους.
Το 1904, πεθαίνει η μητέρα του. Αυτός και ο αδελφός του περνούν στην κηδεμονία του καθολικού ιερέως Φράνσις Μόργκαν όπου στεγάζονται στο ίδρυμα που διατηρεί.
Σπουδάζει στην σχολή “Βασιλεύς Εδουάρδος ο ΣΤ'”, όπου διδάσκεται αρχαία αγγλικά και αγγλοσαξονικά. Αργότερα, στο κολλέγιο Έξετερ της Οξφόρδης διδάσκεται Αγγλική φιλολογία. Η αγάπη του για της γλώσσες τον οδηγεί να μελετήσει ουαλικά και φιλανδικά. Όλη αυτή η γνώση θα δημιουργήσει τις γλώσσες των Ξωτικών (Elves), Νάνων (Dwarves), των Ανθρώπων (Men) και τον υπολοίπων φυλών στον κόσμο της Μέσης-Γης (Middle-Earth).
Παντρεύεται πολύ νεαρός την παιδική του φίλη Ήντιθ. Αποκτά μαζί της τέσσερα παιδιά και παραμένει ερωτευμένος μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του. Η Ήντιθ αποτελεί την έμπνευσή του για την ιστορία της Λούθιεν, μίας πριγκίπισσας των Ξωτικών και του Μπέρεν, ενός Ανθρώπου.
Το 1914, παίρνει μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού. Οι αντοχές, οι κακουχίες και το θάρρος του απλού άγγλου στρατιώτου των οδήγησαν να μεταφέρει αυτές τις αρετές στα “ασήμαντα” Χόμπιτς.
Το 1916, προσβάλλεται από τον “πυρετό των χαρακωμάτων” και επιστρέφει στην Αγγλία.
Το 1920 γίνεται Λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Λήντς και το 1924 προβιβάζεται σε Καθηγητή, την ύψιστη βαθμίδα στην Βρετανική Παιδεία.
Εκείνη την εποχή συγγράφει ιστορίες για μικρά παιδιά. Το “Χόμπιτ” είναι ένα από αυτά. Το 1937 εκδόθηκε και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ο εκδότης του, του ζήτησε να γράψει και μία συνέχεια. Όμως με την έλευση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η συγγραφή του νέου βιβλίου καθυστέρησε και επηρεάστηκε σε τέτοιο βαθμό που πλέον γεννήθηκε ένα βιβλίο όχι για παιδιά αλλά για ενήλικες, “Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών”!

lordoftherings


Το 1971 πεθαίνει η γυναίκα του και δύο χρόνια αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1973, πεθαίνει και αυτός μετά από μία σύντομη ασθένεια.

MapTolkien


Αστρολογική Ανάλυση

Το συγγραφικό αλλά και διδασκαλικό του ταλέντο φαίνονται ήδη από τις θέσεις των πλανητών του.
Ένας Ήλιος του 5ου, ένας ωροσκόπος στην Παρθένο, Δεσμοί Σελήνης στον άξονα 3/9, την σύνοδο Πλούτωνα-Ποσειδώνα στους Διδύμους αλλά και 9ο Οίκο και βέβαια μεσουράνημα στους Διδύμους.
Ο Ωροσκόπος στην Παρθένο μας δείχνει ότι έχει έφεση στην επικοινωνία και στον Λόγο. Ο κυβερνήτης Ερμής βρίσκεται στον Αιγόκερω και ανάδρομος. Εδώ έχουμε έναν σοβαρό, δομημένο λόγο, όχι όμως σκληρό και απόμακρο. Ο Κρόνος στον πρώτο Οίκο και σε τετράγωνο με τον Ερμή, μας έδωσε την αυστηρότητα του λόγου του αλλά και το επεισόδιο με την ταραντούλα όταν ήταν βρέφος.
Ο 3ος Οίκος φιλοξενεί τον Άρη αλλά και τον Νότιο Δεσμό της Σελήνης. Από αυτά τα στοιχεία βλέπουμε πόσο μεγάλη αγάπη και πάθος είχε για τις γλώσσες και ειδικά για τις νεκρές.
Ο 4ος Οίκος στον Τοξότη, μας δείχνει ότι η οικογένειά του ήταν στο εξωτερικό. Ο κυβερνήτης Ερμής, μας δείχνει με τις όψεις του, τετράγωνο με Κρόνο αλλά και εξάγωνο με Σελήνη των Ιχθύων, ότι κατάφερε με την δομή του Λόγου να βγάλει στην επιφάνεια όλη του την κρυμμένη φαντασία.
Ο 5ος Οίκος μας δείχνει την μεγάλη του αγάπη προς την Λογοτεχνία, τα παιδιά (τέσσερα τον αριθμό) και την Διδασκαλία σε ύψιστο επίπεδο. Οι όψεις εξαγώνου με τον Άρη και τον Δία, μας δείχνουν τον έρωτα για μία μεγαλύτερη γυναίκα (η Ήντιθ ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερή του), το πάθος για αυτήν (Άρης στον Σκορπιό), και τον ευτυχισμένο βίο που είχε μαζί της (Δίας στους Ιχθείς και 7ος Οίκος)
Ο 6ος Οίκος φιλοξενεί την Αφροδίτη, κυβερνήτη Βορείου Δεσμού Σελήνης και 9ου Οίκου, και την Σελήνη στα όρια 6ου/7ου Οίκου. Η Αφροδίτη μας δείχνει την καλή του Υγεία, αλλά και την αίσθηση του Υπερφυσικού, τρίγωνο με Πλούτωνα- Ποσειδώνα, το οποίο έγινε κοινό κτήμα όλων μας, μέσα από τον φανταστικό κόσμο που δημιούργησε. Η Σελήνη, μας δείχνει την μητέρα του, που πήρε τα παιδιά της και έφυγε στο εξωτερικό για να γλιτώσουν τα προβλήματα υγείας που ανέπτυσσαν.
Ο 7ος Οίκος μας δείχνει τον μεγάλο του έρωτα για την σύντροφό του. Ισχύει ότι έχει ειπωθεί για τον Δία στον 5ο Οίκο.
Ο 8ος Οίκος με ακμή τον Κριό και κυβερνήτη τον Άρη στον Σκορπιό, μας δίνει τις πληροφορίες ξανά για τον θάνατο που γνώρισε όταν πολεμούσε στην Γαλλία (3ος οίκος, κοντινές χώρες). Από εδώ παίρνουμε πως το συγγραφικό του έργο επηρεάστηκε από τον πόνο και την απώλεια των μαχών.
Ο 9ος Οίκος είναι σημαντικότερος όλων. Εμπεριέχει τον Β.Δ της Σελήνης και την σύνοδο Ποσειδώνα-Πλούτωνα στους Διδύμους. Εδώ βλέπουμε ότι έγινε γνωστός, για την φαντασία του και το λογοτεχνικό του ταλέντο (Ποσ-Πλ., κυβ. Ερμής στον Αιγ.) τόσο στον ακαδημαϊκό κόσμο όσο και στην Παγκόσμια κοινότητα.
Ο 10ος μας δείχνει πώς έγινε επιτυχημένος μέσα από το συγγραφικό και διδασκαλικό του έργο. Μην ξεχνάμε ότι έγινε γνωστός γράφοντας ουσιαστικά ένα παραμύθι!

tolkin2


Ενδιαφέροντα Αστρολογικά Στοιχεία

Το 1895 όταν έφυγε για την Αγγλία, ο Ερμής από πρόοδο γίνεται στάσιμος στον Τοξότη και κάνει όψη μισού τετραγώνου με την Αφροδίτη. Έτσι βλέπουμε ότι για λόγους υγείας επιστρέφει στην πατρώα γη για να κάνει επιταγή το ντάρμα του αλλά και την επαγγελματική επιτυχία.
Το 1904 η προοδευμένη Σελήνη μπαίνει στον 12ο Οίκο, κάνει σύνοδο με τον Χείρωνα, μισό τετράγωνο με τον Κρόνο και ενάμισι τετράγωνο με τον Ερμή. Βλέπουμε τόσο τον θάνατο της μητρός του όσο και τον περιορισμό στο οικοτροφείο του καθολικού ιερέως.
Το 1916 αποσύρεται από το μέτωπο και επιστρέφει στην πατρίδα, καθώς προσβάλλεται από τον “πυρετό των χαρακωμάτων”. Ο Χείρωνας από τον 12ο κάνει μισό τετράγωνο με τον ανάδρομο προοδευμένο Κρόνο που έχει μπει στην Παρθένο, ο προοδευμένος Ερμής ανάδρομος στον 4ο και ο προοδευμένος Ήλιος στον 6ο Οίκο.
Το 1920 που γίνεται Λέκτορας, οι προοδευμένοι Σελήνη, Δίας και Αφροδίτη κάνουν σύνοδο στον 6ο προοδευμένο Οίκο και με την Σελήνη να κυβερνά προοδευμένο MC. Παράλληλα, ο Προοδευμένος Ερμής έχει περάσει και αυτός με την σειρά του στον 5ο Γενέθλιο Οίκο. Η απαρχή της συνεργασίας που οδήγησε τον Τόλκιν στην αναρρίχηση των υψηλότερων διακρίσεων στην Παιδεία.

Οι πληροφορίες για το βιογραφικό σημείωμα προήλθαν από το wikpedia.org


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan