Πάντα με γοήτευε η Πομπηία και η ιστορία της, και έπειτα από ένα ντοκυμαντέρ που παρακολούθησα προσφάτως, αποφάσισα πως θα ήθελα να δω αστρολογικά εκείνη την ημέρα.

Λίγα λόγια για την Πομπηία:

Ιδρύθηκε περίπου τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. από τους Οσκανούς στους πρόποδες του Βεζούβιου και πάνω στον ποταμό Σάμο. Στην συνέχεια γνώρισε πολλούς κατακτητές όπως τους Ετρούσκους, τους Έλληνες, τους Σαμνίτες, τους Ρωμαίους. Υπήρξε σημαντικό λιμάνι και κόμβος για τα προϊόντα που προμηθευόταν η Ρώμη από τον Νότο μέσω της Αππίας Οδού. Η “χρυσή” περίοδος της πόλεως ξεκίνησε μετά την οριστική ενσωμάτωση της στην Ρώμη το 89 π.Χ. Μεγάλα δημόσια κτήρια, υδραγωγεία, θέατρα, παλαίστρες, φτιάχτηκαν εκείνη την περίοδο. Ο πληθυσμός της λίγο πριν την έκρηξη είχε φτάσει τις 20.000.

Αρκετά χρόνια πριν την έκρηξη, το 62 μ.Χ, έγινε ένας τρομερός σεισμός (υπολογίζεται στους 5 με 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) ο οποίος σχεδόν ισοπέδωσε την πόλη. Την εποχή που ο Βεζούβιος εξερράγη, η πόλη ήταν στην φάση της ανοικοδομήσεως.

pompeii 10 2

Η Έκρηξη

Το πρωί της 24ης Αυγούστου του 79 μ.Χ, η μέρα ξεκίνησε με έντονους σεισμούς τους οποίους οι κάτοικοι δεν φοβήθηκαν επειδή ήταν συνηθισμένοι. Η τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου έστειλε το υλικό του στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Ο άνεμος έστελνε προς το μέρος της Πομπηίας όλο αυτό το φορτίο, το οποίο σκοτείνιασε τον ουρανό και στην συνέχεια ενωνόμενο με την σύννεφα, δημιούργησε μία καταιγίδα όπου από “έβρεξε” ελαφρόπετρα αλλά και βαριά κομμάτια στερεοποιημένου μάγματος. Αυτή η “βροχή” κράτησε αρκετές ώρες φτιάχνοντας ένας στρώμα της τάξεως των τριών μέτρων. Στην συνέχεια, μετά την κατάρρευση του μαγματικού θαλάμου του ηφαιστείου είχαμε δύο πυροκλαστικά κύματα, ένα προς την Ηράκλεια και ένα προς την Πομπηία. Οι θερμοκρασίες ήταν τέτοιες που η επαφή με τους ανθρώπους τους απανθράκωνε στην στιγμή. Έτσι δημιουργήθηκαν τα περίφημα εκμαγεία των επιθανάτιων στιγμών των κατοίκων της. Παράλληλα, λίγο πριν την καταστροφή, η ατμόσφαιρα είχε πλημμυρίσει με αέρια τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έφεραν τον θάνατο από ασφυξία.

pompeii 20

Η ανακάλυψή της

Η πόλη μετά την καταστροφή της, ξεχάστηκε. Το 1599, στην προσπάθεια που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής να φτιάξουν κανάλια για την εκτροπή του ποταμού Σάμου, χτύπησαν μέρος τον εξωτερικών τειχών της πόλεως. Ο αρχιτέκτονας Ντομένικο Φοντάνα ήταν ο πρώτος που αντίκρυσε μέρος των νωπογραφιών της πόλεως, όμως επειδή η εποχή ήταν θεοκρατική και η Τέχνη της πόλεως ηδονιστική, τα ξανακάλυψε. Οι πρώτες πραγματικές ανασκαφές έγιναν το 1769. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες και έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού.

 pompeii

Η Αστρολογική ερμηνεία της καταστροφής

Η φονική έκρηξη έγινε γύρω στη μία το μεσημέρι. Εκείνη την ώρα ο ωροσκόπος βρίσκεται στην 30η μοίρα του Σκορπιού, δηλαδή στην τελευταία μοίρα του ζωδίου η οποία καλείται και αναιρετική. Οι αναιρετικές μοίρες έχουν πάντα το κάτι αρνητικό καθώς υποδηλώνουν τελειώματα, στην προκειμένη περίπτωση βίαια. Παράλληλα ο Σκορπιός είναι κυβερνήτης και του Δωδεκάτου Οίκου. Έχουμε δηλαδή την εικόνα του θανάτου (Σκορπιός) αλλά και εγκλεισμού (Δωδέκατος). Πράγματι, αυτό συνέβη καθώς με την έκρηξη ξεχύθηκαν τόνοι ηφαιστειακού υλικού, αποκλείοντας σε πρώτη φάση την πόλη από τον έξω κόσμο, σε δεύτερη πνίγοντάς τους στα αέρια και σε τρίτη εγκλωβίζοντας τους ανθρώπους στην λάβα. Ο Κυβερνήτης Πλούτωνας βρίσκεται στον Υδροχόο και στον Τρίτο Οίκο, ανάδρομος και σε αντίθεση με τον Ήλιο. Η έκρηξη προκάλεσε κατάρρευση των επικοινωνιών, τον αποκλεισμό της πόλεως (πολλοί βρέθηκαν νεκροί στην προκυμαία της πόλεως περιμένοντας βοήθεια), αλλά και την παράκρουση ότι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή το θέλουν οι Θεοί. Επίσης, αυτή η αντίθεση υποδηλώνει και την τρομακτική ισχύ της εκρήξεως αφού δεν περιορίστηκε μόνο στον χώρο της Πομπηίας.

Μέσα στον Πρώτο Οίκο, βρίσκεται η Σελήνη (κυβερνήτης Ογδόου Οίκου), κατ’ εξοχήν σύμβολου του Λαού. Η Σελήνη βρίσκεται στον Τοξότη και κάνει τετράγωνο με το Μεσουράνημα, τετράγωνο με τον Ουρανό, χιαστί με τον Ποσειδώνα και τρίγωνο με τον ΝΔ/Άρη. Παράλληλα βρίσκεται στο εμπεριεχόμενο τμήμα του Πρώτου Οίκου. Η Σελήνη δείχνει πως ο κόσμος ένιωσε από το ξαφνικό (Ουρανός) κακό που χτύπησε την Πόλη (MC), αλλά δεν αντέδρασε (εμπεριεχόμενος). Τουναντίον το δέχτηκε ως τιμωρία από τους Θεούς (Τοξότης) και προσπάθησε να κρυφτεί κυρίως σε υπόγεια. Εκεί άρχισε να τους πνίγει η ελαφρόπετρα και τα αέρια που ξεχύθηκαν από το ηφαίστειο (Ο Ποσειδών, κυβερνήτης Τετάρτου Οίκου, σε γήινο ζώδιο και στον Έκτο Οίκο).

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο παραδοσιακός κυβερνήτης του Σκορπιού, ο Άρης, ο οποίος βρίσκεται στον Τέταρτο Οίκο (Έγκατα της Γης), είναι στον Κριό και ανάδρομος σε σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό της Σελήνης, και παράλληλα μετέχει στον σχηματισμό Μπούμερανγκ με τον Κρόνος, Ερμή και Ουρανό. Εδώ έχουμε μία κατάσταση που Άρης βρίσκεται στην χειρότερη φάση του (σύνοδος ΝΔ και στον Τέταρτο Οίκο) αλλά διατηρεί την φύση του, δηλαδή την πύρινη. Σημαντικό ρόλο ο Άρης έπαιξε την επόμενη ημέρα με το πυροκλαστικό κύμα. Εδώ το εξάγωνο του Άρη με τον Κρόνο έπαιξε τον ρόλο της «αντοχής» και όχι του θανάτου. Πράγματι, η πόλη άντεξε είκοσι πέντε ώρες! Όμως αυτός ο αργός θάνατος έδινε την εσφαλμένη εντύπωση ότι η πόλη (Ερμής) θα ξεπεράσει τις δυσκολίες. Για αυτό και οι αρχές δεν ζήτησαν ούτε βοήθεια ούτε εκκένωσαν την πόλη παρά μόνο όταν ήταν ήδη πάρα πολύ αργά.

Ο Τέταρτος Οίκος έχει ακμή Ιχθύες. Κυβερνήτης ο Ποσειδώνας. Ο Ποσειδώνας συμβολίζει τα αέρια, τα ρευστά, τους σεισμούς. Η ανάδρομη πορεία του υποδηλώνει το τελείωμα μίας σειράς προ-ηφαιστιακών δραστηριοτήτων (το 62 μ.Χ. ο Βεζούβιος είχε ισοπεδώσει την πόλη με σεισμούς). Το τρίγωνο με το Μεσουράνημα ήταν και η ψευδαίσθηση στην πόλη ότι ήταν μία ακόμη επανάληψη του 62μ.Χ, άρα κάτι καταστροφικό μεν περαστικό δε.

Ακόμη και ο δεύτερος κυβερνήτης των Ιχθύων ο Δίας, είναι και αυτός κτυπημένος, αφού βρίσκεται σε κρίσιμη μοίρα και στο ζώδιο της αδυναμίας του. Το τετράγωνο με τον Ερμή δείχνει πως οι αρχές δεν έλαβαν σοβαρά την απειλή που διέτρεχε η πόλη, ότι θα το ξεπερνούσαν (επιπολαιότητα των Διδύμων) και ότι ήταν το θέλημα των Θεών (Δίας). Το τρίγωνο με τον Κρόνο σφράγισε την μοίρα της πόλεως (Βόρρειος Δεσμός) αφού τελικά επέλεξαν να μην εκκενώσουν την πόλη. Το ότι είναι στον Έβδομο Οίκο δείχνει έπαιξε τόσο η πόλη κτυπήθηκε από δύο πηγές, από τον αέρα (ελαφρόπετρα, αέρια) και την γη (σεισμοί) και ότι χτυπήθηκαν δύο πόλεις (και η Ηράκλεια).

 pompeii 2

Η τελευταία πράξη του δράματος

 Το πρώτο πυροκλαστικό κύμα κατέστρεψε την Ηράκλεια στις 6.00μμ. Το τέταρτο κύμα (το πρώτο που "χτύπησε" την Πομπηία) έφτασε στην Πομπηία στις 7.00 το πρωί. Μέχρι τις 8.00π.μ δεχόταν απανωτά κύματα, μέχρι που θάφτηκε ολοκληρωτικά. 

Εκείνο το διάστημα ο ωροσκόπος είναι στην Παρθένο και ο κυβερνήτης Ερμής βρίσκεται στον Δωδέκατο Οίκο (εγκλεισμός). Παράλληλα ο Ερμής είναι και κυβερνήτης του Μεσουρανήματος. Αυτό μας δείχνει ότι η πόλη κυριολεκτικά «σφραγίστηκε» από την λάβα, πράγμα που συμφωνεί με την χιαστί (όψη θανάτου) με τον Άρη/ΝΔ, ο οποίος Άρης είναι κυβερνήτης του Ογδόου Οίκου. Το τρίγωνο με τον Ποσειδώνα δείχνει με πόση ευκολία το πυροκλαστικό κύμμα κτύπησε την πόλη.

Η Σελήνη βρίσκεται στον Τέταρτο Οίκο, σε τετράγωνο με τον Ωροσκόπο, τρίγωνο με τον Ήλιο στον Δωδέκατο Οίκο, χιαστί με την Αφροδίτη, αντίθεση με το Μεσουράνημα, εξάγωνο με τον Πλούτωνα, ημιτετράγωνο με τον Κρόνο. Με την καταστροφή της πόλεως( πρώτος, δέκατος Οίκος) οι άνθρωποι (Σελήνη) δεν πρόλαβαν καν να νιώσουν πόνο αφού εξαϋλώθηκαν ή έβρασαν σε κλάσματα δευτερολέπτου (Σελήνη εξάγωνο Πλούτων). Το ημιτετράγωνο με τον Κρόνο στον Πέμπτο Οίκο μας δείχνει ότι οι άνθρωποι πέθαναν είτε με μαζί με τους αγαπημένους, είτα με τα αντικείμενα που αγαπούσαν, είτε με τα παιδιά τους αγκαλιά. Η χιαστί με την Αφροδίτη στον Καρκίνο και στον Ενδέκατο Οίκο δείχνει ότι η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική αφού κανείς, φτωχός ή πλούσιος δεν γλίτωσε την μανία του ηφαιστείου.

pompeii 4

Στις 8.00π.μ ο Ωροσκόπος γίνεται Ζυγός. Οι Δεσμοί της Σελήνης βρίσκονται επάνω του. Η Αφροδίτη, κυβερνήτης του Ωροσκόπου βρίσκεται στον Δέκατο οίκο και σχηματίζει Γιοντ με την Σελήνη και τον Πλούτωνα. Η Σελήνη βρίσκεται στον Τρίτο Οίκο (ακμή Σκορπιός), και ο Πλούτωνας στον Πέμπτο Οίκο. Η μοίρα της πόλεως σφραγίστηκε! Πλέον η Πομπηία είναι μία νεκρή πόλη, κάτω από τόνους λάβας, μία ανάμνηση που με την πάροδο των ετών ξεχάστηκε (η Αφροδίτη σε ζώδιο μνήμης και η Σελήνη εμπεριεχόμενη στον Τρίτο Οίκο). Ο πλούτος και η χαρά της πόλεως χάθηκαν. Κι όμως, μία τέτοια όψη αν και εκείνη την στιγμή ήταν ολέθρια, στάθηκε η αφορμή να γνωρίσουμε με την ανασκαφή της τον Ρωμαϊκό κόσμο την στιγμή της ακμής του. Ουσιαστικά το σφράγισμα της πόλεως από την καταστροφή λειτούργησε ως χρονοκάψουλα, δίνοντάς μας πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής, την τέχνη, τον πολιτισμό της περιόδου. Ακόμη και οι νεκροί έγιναν «ζωντανά» αγάλματα, αφού έγιναν η στιγμή του θανάτου τους έγινε και η ιστορία τους. Ξέρουμε ποιοι ήταν, τί έκαναν, με ποιους πέρασαν τις τελευταίες τους στιγμές.

pliny younger 360x450 

Επίλογος

Η Πομπηία είναι ένας μύθος από μόνη της. Ο τρόπος που έζησαν και πέθαναν οι κάτοικοί της, η φήμη της αλλά και η λησμονιά που ήλθε με την πάροδο των ετών, η κλίμακα της καταστροφής, είναι στοιχεία που φτιάχνουν υλικό για τους Αιώνες. Αν μπορούμε να ευχαριστήσουμε κάποιον για την ιστορία της, αυτός είναι ο Γάιος Πλίνιος ο Νεότερος που έγραψε τα απομνημονεύματά, ως από τους λίγους επιζώντες εκείνης της ημέρας.


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan