
Η Ωριαία Αστρολογία, είναι μία πτυχή της Αστρολογίας η οποία έχει δικό της σύστημα κανόνων, διαφορετικό σύστημα οικοθεσίας, και βέβαια διαφορετικό πεδίο εφαρμογής.
Ενώ η κλασσική Αστρολογία ερμηνεύει τα γεγονότα σε πραγματικό χρόνο, αλλά βάσει της ψυχοσύνθεσης του ατόμου, η Ωριαία βασίζεται στη στιγμή που καταστρώνεται το ωροσκόπιο, και αδιαφορεί πλήρως για την ψυχολογία του ατόμου, καθώς το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι τα γεγονότα και η απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε.
Η Ωριαία Αστρολογία, πηγάζει από τους κανόνες της αρχαίας Ελληνικής Αστρολογίας. Τελειοποιήθηκε όμως τον 17ο Αιώνα στην Αγγλία, όταν ο William Lilly (1602-1281) εξέδωσε το βιβλίο Christian Astrology (1647). Το σύστημά του χρησιμοποιήθηκε ευρέως τα επόμενα 200 χρόνια για δύο λόγους, πρώτον διότι τις εποχές εκείνες αν δεν είχες γεννηθεί στις ανώτερες τάξεις κανείς δεν θυμόταν τι ώρα είχες γεννηθεί (στην Ελλάδα είναι πιο σύνηθες το φαινόμενο, καθώς ώρες θυμούνται από το 1960 και μετά) και δεύτερον, μπορούσε να απαντήσει ερωτήματα του τύπου «ποιος έκλεψε τα πρόβατά μου» ή «για το φορτίο ενός πλοίου, αν θα έφθανε στον προορισμό του ή θα καταστρεφόταν». Όμως από τον 19ο αιώνα και μετά, παρήκμασε διότι επανήλθε το ενδιαφέρον για την Γενέθλια αστρολογία.
Η Ωριαία Αστρολογία είναι γρήγορη αλλά δεν είναι απλή. Όπως γράψαμε και νωρίτερα, δεν ασκεί ηθική κριτική, ούτε ενδιαφέρεται για το ψυχολογικό υπόβαθρο του ερωτώντα. Το μόνο που ενδιαφέρει τον ωριαίο αστρολόγο είναι τα γεγονότα, και πώς θα βοηθήσει σε αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον ερωτώντα. Τα ερωτήματα μπορεί να είναι απλά όπως «αν με αγαπάει», «αν θα βρω εργασία», «αν θα μετακομίσω», μέχρι πιο σύνθετα, όπως «θα γίνω καλά», «πού είναι το δακτυλίδι που έχασα», «ποιος είναι ο κλέφτης», «ποιον συνεργάτη να εμπιστευθώ» και άλλα πολλά.
Βασικοί κανόνες στην Ωριαία Αστρολογία
α’) Πρώτα από όλα ξεχάστε ότι ξέρατε από την Γενέθλια αστρολογία. Οι κανόνες είναι διαφορετικοί και θα μπερδευτείτε αν προσπαθήσετε να τους εφαρμόσετε. Πχ. η Αφροδίτη δεν είναι απαραίτητο να συμβολίζει τον έρωτα και τις σχέσεις. Κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ο δείκτης της τουαλέτας!
β’) Το σύστημα οικοθεσίας που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ωριαία αστρολογία, είναι το Ρετζιομοντάνους (Regiomontanus), σε αντίθεση με την γενέθλια που χρησιμοποιεί κυρίως το Πλάσιντους (Placidus).
γ’) Ο χρόνος και το μέρος που καταστρώνεται το ωροσκόπιο. Ως χρόνος της ερώτησης, θεωρείται πάντα η στιγμή που ο αστρολόγος αντιλαμβάνεται το ερώτημα. Ο τόπος είναι εκεί που βρίσκεται ο αστρολόγος.
δ’) Οι πλανήτες που χρησιμοποιούνται είναι οι κλασσικοί επτά (Ήλιος, Σελήνη, Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Για αυτό, εκτός από τα Φώτα (Ήλιος, Σελήνη), οι υπόλοιποι πλανήτες κυβερνούν δύο ζώδια.
Ήλιος: Λέων
Σελήνη: Καρκίνος
Ερμής: Δίδυμοι-Παρθένος
Αφροδίτη: Ταύρος-Ζυγός
Άρης: Κριός-Σκορπιός
Δίας: Τοξότης-Ιχθύες
Κρόνος: Αιγόκερως-Υδροχόος
ε’) Ο ωροσκόπος και ο κυβερνήτης αυτού, συμβολίζει τον ερωτώντα. Πχ. Ωροσκόπος Παρθένος. Ψάχνουμε να βρούμε στο ωροσκόπιο πού βρίσκεται ο Ερμής. Αυτός είναι ο ερωτών.
στ’) Οι Οίκοι. Πρέπει να ξέρετε το νόημα των οίκων. Πχ, στην ωριαία ο 8ος οίκος ΔΕΝ είναι ο Οίκος του σεξ. Για ερωτικές ερωτήσεις πάντα είναι ο 5ος Οίκος.
ζ’) Δεν μπορείτε να κάνετε την ίδια ερώτηση δύο φορές. Αν το προσπαθήσετε δεν θα πάρετε απάντηση την δεύτερη φορά.
η’) Να είστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς. Δεν μπορείτε να ρωτήσετε, πχ. για το αν θα βρείτε κάποιον ή κάποια σύντροφο την ώρα που στο μυαλό σας έχετε την εργασία (ναι, φαίνεται!). Επίσης, ο αστρολόγος δεν σας κρίνει, οπότε δεν χρειάζεται να του πείτε ψέματα. Πχ, να του πείτε πόσο τρελλά ερωτευμένοι κι ερωτευμένες είστε για ένα άτομο όταν ο χάρτης δείχνει ότι ενδιαφέρεστε μόνο σεξουαλικά για εκείνον ή εκείνη, ή ότι έχετε άλλον ή άλλην στο μυαλό σας.
θ') Η Σελήνη υποδηλώνει την ψυχολογική κατάσταση του ερωτόντα. Τις περισσότερες φορές την αγνοούμε εκτός κι αν πρόκειται για αισθηματικές ερωτήσεις. Θα πρέπει να προσέχουμε όταν είναι «Κενής Πορείας». «Κενής Πορείας» σημαίνει πως η Σελήνη έχει ολοκληρώσει κάποια όψη αλλά μεσολαβεί ένα διάστημα μέχρι να κάνει την επόμενη. Αυτό σημαίνει πως την περίοδος αυτή δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Αν είναι το ζητούμενο τότε η απάντηση είναι ότι η κατάσταση είναι αδιέξοδη.
ι') Όσο πιο κοντά στις γωνίες ενός ωροσκοπίου βρίσκεται ένας πλανήτης, τόσο ισχυρότερη είναι η επιρροή του.
ια') Πολλές φορές οι σημειοδότες (Πλανήτες ή Γωνίες) βρίσκονται υπό την επιρροή ενός απλανούς αστέρος. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ανοχή είναι της τάξεως της μισής μοίρας. Μπορείτε να δείτε μία σειρά απλανών αστέρων εδώ!
ιβ') Οι πλανήτες που βρίσκονται κοντά στον Ωροσκόπο μπορεί να δείχνουν την συμπεριφορά ή το πως αισθάνεται ο ερωτών. Αν είναι ο Ερμής, μπορεί να κάνει σκέψεις. Αν είναι η Αφροδίτη, να έχει ρομαντική διάθεση. Αν είναι ο Άρης, να είναι σε φάση εγρήγορσης. Αν είναι ο Δίας, να είναι αισιόδοξος. Αν είναι ο Κρόνος, να είναι μελαγχολικός.
ιγ') Οι ανάδρομοι πλανήτες έχουν διαφορετική προσέγγιση και ερμηνεία από ότι στην γενέθλια αστρολογία. Μπορεί να είναι ένα χαμένο αντικείμενο που θα επιστρέψει σε εσάς. Μπορεί να είναι μία επανασύνδεση. Μπορεί να είναι η επιστροφή σε μία προτέρα κατάσταση. Ωστόσο, σε ορισμένες ερμηνείες ο σημειοδότης να λέει πως μία κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός κι αν ο ανάδρομος πλανήτης πλησιάσει στην στιγμή της ορθοδρόμισής του.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
1. Ποίος κάνει την ερώτηση. Έχει μεγάλη σημασία εάν ερωτάτε για εσάς ή για κάποιον άλλον. Σε αυτήν την περίπτωση ψάχνουμε να βρούμε τον κατάλληλο δείκτη και δίνουμε ή όχι την Σελήνη στον ερωτόντα. Στην περίπτωση που είναι προσωπική ερώτηση δίνουμε τον ωροσκόπο στον ερωτόντα και την Σελήνη (εκτός κι αν είναι το ζητούμενο, οπότε την αφαιρούμε ως επί πλέον δείκτη του ερωτόντος).
2. Ο σωστός δείκτης. Η κάθε ερώτηση έχει διαφορετικό δείκτη, για αυτό θα πρέπει να ξέρουμε καλά τους οίκους και τι συμβολίζουν. Άλλος δείκτης είναι για φίλους, άλλος για έρωτα, άλλος για τα επαγγελματικά.
3. Η γνώση των οίκων της Ωριαίας Αστρολογίας. π.χ. Για τα επαγγελματικά, βλέπουμε πάντα τον Δέκατο Οίκο και όχι τον Έκτο, εκτός κι αν θέλουμε να προσλάβουμε κάποιον υπάλληλο.
4. Βλέπουμε αν υπάρχει επιρροή από απλανείς αστέρες.
5. Βλέπουμε αν οι δείκτες είναι ανάδρομοι. Να θυμάστε πως οι ανάδρομοι πλανήτες δεν είναι απαραιτήτος κακοί. Όλα εξαρτώνται από την ερώτηση που γίνεται.
6. Οι όψεις είναι διαφορετικές από ότι στην κλασσική αστρολογία. Οι ανοχές είναι διαφορετικές ανάλογα με τον πλανήτη και είναι αμφίπλευρες, δηλαδή έχουν αριστερή και δεξιά ανοχή. π.χ Πόσο καιρό θα είμαι έτσι και ο δείκτης του ερωτόντα θέλει μία μοίρα για να βγει από την όψη. Η απάντηση μπορεί να είναι π.χ. σε μία ημέρα.
Ο Ήλιος έχει ανοχή 15 με 16 μοίρες (7,30 με 8 μοίρες κάθε πλευρά).
Η Σελήνη έχει ανοχή 12 μοίρες (6 μοίρες σε κάθε πλευρά).
Ο Ερμής έχει ανοχή 7 μοίρες (3,30 μοίρες σε κάθε πλευρά).
Η Αφροδίτη έχει ανοχή 8 μοίρες (4 μοίρες η καθε πλευρά).
Ο Άρης έχει ανοχή 7 μοίρες (3,30 μοίρες σε κάθε πλευρά).
Ο Δίας 9 με 12 μοίρες (4,30 με 6 μοίρες κάθε πλευρά).
Ο Κρόνος 9 με 10 μοίρες (4,30 με 5 μοίρες η κάθε πλευρά).
7. Οι όψεις που χρησιμοποιούνται είναι οι κλασσικές Πτολεμαϊκές (σύνοδος, εξάγωνο, τετράγωνο,τρίγωνο, αντίθεση). Για επί πλέον όψεις, κοιτούμε τις αντισκιές.
8. Ο Πύρινος Δρόμος Ή Κεκαυμένη Ζώνη ή Via Combusta. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται μεταξύ 15ης μοίρας του Ζυγού και 15ης μοίρας του Σκορπιού. Επηρεάζει κυρίως την Σελήνη προκαλώντας αγχώδη συμπεριφορά. Γενικά, δείχνει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει σχετικά με το πρόβλημα ή την κατάσταση. Τους πλανήτες τους ερμηνεύουμε σαν να επηρεάζονται από τον Άρη ή τον Κρόνο. Μπορεί επίσης να δείχνουν υψηλούς πυρετούς, ατυχήματα με φωτιά ή ηλεκτροπληξία.
Τα Φώτα: Η σημασία τους στην ΑστρολογίαΤα Φώτα: Η σημασία τους στην ΑστρολογίαΠολλοί γνωρίζουν το ηλιακό τους ζώδιο (Κριός, Ταύρος κλπ. κλπ.), κάποιοι γνωρίζουν τον Ωροσκόπο τους και κάποιοι έχουν ακούσει για Άρη, Αφροδίτη, Ερμή. Λίγοι όμως κατανοούν την δυναμική που δίνουν σε έναν προσωπικό Χάρτη και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν το τί πραγματικά είναι και τί συμβολίζουν. Περισσότερα | Οι ΕκλείψειςΟι ΕκλείψειςΗ Έκλειψη σαν φυσικό γεγονός πάντα γοήτευε και φόβιζε τον άνθρωπο από τότε που πρωτοαντίκρυσε το φαινόμενο, την συσκότιση δηλαδή -ολική ή μερική-, του Ηλίου ή της Σελήνης εξ αιτίας της κίνησης της Γης. Δείτε εδώ το βίντεο! Περισσότερα | |
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣΟΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣΟρισμός: Ως όψη στην Αστρολογία ορίζεται η γωνιακή σχέση που έχουν δύο Πλανήτες μεταξύ τους η οποία μετράται σε μοίρες. Περισσότερα | Οι Ανάδρομοι ΠλανήτεςΟι Ανάδρομοι ΠλανήτεςΣτην Αστρολογία δεν υπάρχει τίποτα πιο παρεξηγημένο, που να μην έχει παρερμηνευθεί τόσο πολύ όσο η ανάδρομη κίνηση των πλανητών. Είναι καταπληκτικό πως τόσοι άνθρωποι που δεν ξέρουν από αστρολογικούς χάρτες, δεν γνωρίζουν τον Ωροσκόπο τους, πανικοβάλλονται όταν ο Ερμής γυρίζει ανάδρομος. Περισσότερα |