Πρόσωπα & Γεγονότα

Στην Αστρολογία δεν υπάρχει τίποτα πιο παρεξηγημένο, που να μην έχει παρερμηνευθεί τόσο πολύ όσο η ανάδρομη κίνηση των πλανητών. Είναι καταπληκτικό πως τόσοι άνθρωποι που δεν ξέρουν από αστρολογικούς χάρτες, δεν γνωρίζουν τον Ωροσκόπο τους, πανικοβάλλονται όταν ο Ερμής γυρίζει ανάδρομος.

Αυτές οι υποτιθέμενες κακές περίοδοι συμβαίνουν τρεις ή τέσσερεις φορές τον χρόνο, όταν ο πλανήτης φαίνεται να διασχίζει τον ουρανό προς τα πίσω. Παρ’ όλα αυτά, ναι, υπάρχουν αναποδιές, εντάσεις, παρεξηγήσεις. Είναι όμως δικαιολογημένος αυτός ο τρόμος των φίλων και μη της Αστρολογίας; Σαφώς και όχι! Η ανάδρομη κίνηση των πλανητών σηματοδοτεί μία περίοδο όπου υπάρχει ανάγκη να δούμε κάτι ξανά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταλάβουμε την χρησιμότητά της ώστε να ωφεληθούμε από αυτήν.  

Ενώ οι εξωτερικοί πλανήτες διαμορφώνουν τις γενικές τάσεις και τους εκτεταμένους μετασχηματισμούς της ζωής μας, οι εσωτερικοί πλανήτες λειτουργούν με αρκετά διαφορετικό τρόπο. Συμπεριλαμβανομένων ουράνιων σωμάτων όπως ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Άρης, οι εσωτερικοί πλανήτες τείνουν να επηρεάζουν τη ζωή μας άμεσα, επηρεάζοντας τις καθημερινές λειτουργίες της ζωής. Γι' αυτό ο ανάδρομος Ερμής προκαλεί τόσες εντάσεις μεταξύ των ανθρώπων, διότι ο Ερμής κυριολεκτικά κυβερνά την επικοινωνία! Και ενώ ο ανάδρομος Ποσειδώνας μπορεί να διαταράξει τα όνειρά μας, μπορεί να μην το προσέξουμε καν.      

Η λέξη ανάδρομος τείνει να προκαλεί μεγάλη νευρικότητα, φόβο και ανησυχία, είτε μιλάμε για την Αφροδίτη, τον Ερμή ή οποιοδήποτε ουράνιο σώμα. Χρειάζεται όμως αυτή η αντίδραση; Με μία λέξη, όχι. Η ανάδρομη κίνηση δεν είναι τραγωδία. Δεν είναι καταστροφή. Δεν είναι καν λόγος συναγερμού. Είναι μία ανάπαυλα και ένα δώρο από το Σύμπαν, αλλά μόνο αν κατανοήσουμε τον σκοπό της και την χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτές οι διελεύσεις είναι απλώς ένα μέρος του «τακτικού προγραμματισμού» του σύμπαντος και εξυπηρετούν έναν κρίσιμο σκοπό: να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δέσουμε χαλαρά άκρα που σχετίζονται με τα θέματα που πραγματεύεται ο εν λόγω πλανήτης. Όσο κι αν μας αρέσει να προχωράμε μόνο μπροστά, οι ανάδρομοι μας υπενθυμίζουν ότι είναι εντάξει να κάνουμε ένα διάλειμμα — ειδικά εάν πρέπει να επαναξιολογήσουμε και να επεξεργαστείτε βασικούς τομείς της ζωής μας.

Στατιστικά, σχεδόν στο 92% του παγκόσμιου πληθυσμού, όλοι έχουμε τουλάχιστον από έναν ανάδρομο πλανήτη στο ωροσκόπιό μας. Τί όμως συμβολίζουν, τι ρόλο παίζουν, πώς καταλαβαίνουμε εμείς την διαφορά από την ορθόδρομη εκδοχή τους;

 Mars2005 6 tezel f

Ας ξεκινήσουμε πρώτα να καταλάβουμε τι είναι η ανάδρομη κίνηση των πλανητών. Θεωρητικά οι πλανήτες, όταν κινούνται πάνω στην εκλειπτική, κάποια στιγμή φαίνονται να κινούνται προς τα πίσω. Πώς είναι δυνατόν αυτό; Στο Ηλιοκεντρικό σύστημα, ένας παρατηρητής δεν μπορεί να δει ανάδρομους πλανήτες, επειδή ο ήλιος είναι το κέντρο και όλοι περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Στο Γεωκεντρικό σύστημα όμως ο παρατηρητής βρίσκεται επάνω στην Γη, η οποία περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο με διαφορετική ταχύτητα από τους υπόλοιπους πλανήτες. Έτσι φαίνεται να προλαβαίνει να προσπερνά κάποιον άλλον πλανήτη και αυτός από την οπτική γωνία που βρισκόμαστε να φαίνεται να πηγαίνει προς τα πίσω. Όταν η ταχύτητα της Γης πέσει τότε ο πλανήτης φαίνεται να πηγαίνει και πάλι εμπρός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανάδρομοι πλανήτες συνθέτουν ένα διαφορετικό πλαίσιο, καθώς η εκδήλωσή τους είναι διαφορετική από την ορθόδρομη εκδοχή τους. Αυτό συμβαίνει, επειδή η εκδήλωση γίνεται σε εσωτερικό επίπεδο, με υποκειμενικό υπόβαθρο και πιο αυθόρμητα. Για αυτό άλλωστε παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς. Το άτομο που έχει ανάδρομους πλανήτες στο ωροσκόπιό του -και βέβαια όσους περισσότερους έχει τόσο πιο έντονο γίνεται- φαίνεται να είναι κλειστό, υποκειμενικό, απόμακρο, μοναχικό. Στρέφεται στον εαυτό του, αναζητώντας το δικό του σύστημα αξιών, την προσωπική του φιλοσοφία, ή τον σκοπό της ζωής του, κάτι το οποίο ξεκινά ήδη από νεαρή σχετικά ηλικία.  Ακριβώς επειδή αντιλαμβάνεται πιο εύκολα τις εσωτερικές του διεργασίες, δεν επηρεάζεται από το περιβάλλον του, παραμένοντας αυθεντικός, καθώς αναπτύσσει το Εγώ του. Η ύπαρξη τεσσάρων και άνω ανάδρομων πλανητών στο ωροσκόπιο δεικνύει περιπτώσεις που το άτομο απομακρύνεται από τις κοινωνικές επιταγές και τείνει να τις αντικαταστήσει με τις δικές του κοσμο-βιοθεωρίες, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο σύνθετες και πρωτότυπες προσωπικότητες.

Άλλωστε το άτομο υποκύπτει στην παρόρμηση των πλανητών εκείνων που είναι ανάδρομοι στον χάρτη του. Τότε αρχίζει να φέρεται με μία παιδική εγωπάθεια, γίνεται απότομο, σκληρό, ευθύ ακόμα και αν πει πράγματα άγρια. Η έλλειψη ευαισθησίας προκαλείται, επειδή ο ανάδρομος δεν υπακούει κανέναν εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό. Άλλοτε μπορεί να έχει δίκιο άλλοτε άδικο. Το θέμα είναι ότι το άτομο δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στα δύο.

Αν ένα άτομο δεν έχει κανέναν ανάδρομο πλανήτη στον χάρτη του τότε αναπτύσσει τα χαρακτηριστικά του αρκετά νωρίς, καθώς δεν το βαραίνει ο ψυχολογικός αντίκτυπος που έχουν οι ανάδρομοι πλανήτες. Σε αυτήν την περίπτωση το άτομο θα ασχοληθεί με τα θέματα του πλανήτη όταν στον Προοδευτικό του χάρτη εκείνος αναδρομίσει.

Η σημαντικότερη εποχή για όλους μας είναι, όταν στον Προοδευτικό μας χάρτη ένας πλανήτης γυρίσει ανάδρομος (αν ήταν ορθόδρομος) ή ορθοδρομίσει (αν ήταν ανάδρομος). Θα παρατηρήσουμε ότι την στιγμή που συμβαίνει αυτό η συμπεριφορά και η προσωπικότητά μας αλλάζει ραγδαία.

Στις Διελεύσεις ο ανάδρομος πλανήτης συμβολίζει σε προσωπικό επίπεδο την ανάγκη να δούμε κάτι ξανά, κάτι που μπορεί να μας ξέφυγε την πρώτη φορά και τώρα θα πρέπει να δούμε τι ήταν αυτό. Σε γενικό επίπεδο συμβολίζει καθυστερήσεις, αναποδιές, αναβολές στα θέματα που κυβερνά.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ: Τα Φώτα (ο Ήλιος και η Σελήνη) ΔΕΝ μπορούν να είναι, ούτε και γυρίζουν ποτέ, σε ανάδρομη φορά.

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΕΡΜΗΣ

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ: Το άτομο που έχει γεννηθεί με ανάδρομη την Αφροδίτη του είναι πιο συγκροτημένο και ισορροπημένο. Έχει έντονα την ανάγκη να βάλει το κάθε τι στην σωστή του θέση. Αποφεύγει τις μικροψυχίες και ραδιουργίες της καθημερινότητας και διαθέτει καυστικό χιούμορ. Αποφεύγει οτιδήποτε ανήθικο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ανέλθει επαγγελματικά και κοινωνικά, καθώς η αυτοπεποίθησή του πηγάζει από την εσωτερική αίσθηση της αξίας του, για αυτό άλλωστε δεν χρειάζεται τόσο πολύ την επιβεβαίωση των άλλων.    

Η Αφροδίτη αναδρομεί κάθε ένα και μισό έτος για περίπου έξι εβδομάδες. Η επιρροή της λειτουργεί ανεπαίσθητα και δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα όπως οι υπόλοιποι πλανήτες. Η ανάδρομη Αφροδίτη προκαλεί προβλήματα με τις σχέσεις, καθυστερήσεις σε πληρωμές, προβλήματα με την κοινωνικότητά μας. Καλό θα ήταν για το καλό σας να μην παντρευτείτε με ανάδρομη Αφροδίτη, εκτός κι αν την έχετε ανάδρομη στο ωροσκόπιό σας. Αποφύγετε πάση δυνάμει οικονομικές δοσοληψίες (αγορές, δάνεια, συμφωνίες). 

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΑΡΗΣ: Το άτομο που έχει γεννηθεί με ανάδρομο τον Άρη του είναι πιο συνεργάσιμο, καθώς το αναγκάζει να χαλιναγωγεί τον θυμό του και να τον διοχετεύει κάπου δημιουργικά. Προστατεύει όμως με ζήλο τα συμφέροντα και προνόμιά του έναντι οποιουδήποτε διεκδικητή. Για κανένα λόγο δεν θα ανεχθεί κάποιον άλλο άτομο να ασκεί εξουσία επάνω του. Ως φύση είναι τολμηρή, πεισματάρικη, επιθετική και γεμάτη με ιδιοτροπίες. 

Ο Άρης αναδρομεί κάθε είκοσι δύο μήνες και παραμένει ανάδρομος για περίπου ένδεκα εβδομάδες. Όταν ο πλανήτης αναδρομεί η ενέργειά του διασπαθίζεται. Εμπόδια εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά, ενώ η επιθετική φύση του πλανήτη δεν εκδηλώνεται. Στις διελεύσεις ο ανάδρομος Άρης προκαλεί προβλήματα με την σεξουαλικότητα, καθυστερήσεις σε θέματα δραστηριοτήτων, σύγχυση την ώρα που πρέπει να υπάρξει άμεση δράση. Αποφεύγετε να τσακωθείτε ή να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια. Και βέβαια δεν είναι καλή εποχή για όσους έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν να πάνε στο γυμναστήριο ή να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα. 

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΔΙΑΣ: Το άτομο που έχει γεννηθεί με ανάδρομο τον Δία του είναι πιο ανάλαφρο, χωρίς ίχνος προσποίησης και καμία αναστολή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη ευαισθησίας και εκλέπτυνσης. Είναι φιλικό και ευχάριστο (αν και κάπως απότομο) στα λόγια και την συμπεριφορά του. Διαθέτει επίσης μία εκπληκτική, υπέροχη αίσθηση του χιούμορ.

Στις διελεύσεις ο ανάδρομος Δίας προκαλεί προβλήματα στα θέματα που θέλουμε να επεκταθούμε, στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, στα νομικά ζητήματα, σε θέματα που αφορούν το εξωτερικό, στην πρόσληψη βάρους λόγω ελλείψεως μέτρου.

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΚΡΟΝΟΣ: Το άτομο που έχει γεννηθεί με ανάδρομο τον Κρόνο του θαυμάζει τον εαυτό του για την πίστη, τον αυτοέλεγχο και τις αρχές του. Επειδή δεν υποκύπτει σε εξωτερικούς καταναγκασμούς, πιστεύει πως είναι αδιάφθορο. Η σοβαρή, αξιοπρεπής και επιφυλακτική πλευρά του εαυτού του ενεργεί με έναν εξαιρετικά διαισθητικό τρόπο.

Συνήθως υποδηλώνει την απουσία έγκυρης πατρικής καθοδήγησης. Μπορεί να δείχνει την απουσία του πατρός, είτε φυσικής είτε ψυχολογικής. Μπορεί να έχει χάσει τον πατέρα του ή ο πατέρας του να μην έχει ασχοληθεί με την ενεργά με την ανατροφή του, ίσως διότι η εργασία του απορροφούσε τον χρόνο από την ενασχόληση με το παιδί του ή ο ίδιος ο πατέρας να μην είχε την απαραίτητη δομή και σύστημα προκειμένου να την εμφυσήσει στο παιδί του. Μπορεί επίσης να ήταν τυρρανικός ή αναχρονικός. Το αποτέλεσμα πάντως όπως το δείχνει ο ανάδρομος Κρόνος είναι ένα, το πρώτυπο του πατρός είναι δυσλειτουργικό. 

Ο Κρόνος αναδρομεί για εκατόν σαράντα ημέρες. Στις διελεύσεις υπάρχουν προβλήματα με μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, με άτομα που κατέχουν θέση εξουσίας, δυσκολίες, εμπόδια, προβλήματα με τα επαγγελματικά.

  

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ: Το άτομο που έχει γεννηθεί με ανάδρομο τον Ουρανό του είναι αξιαγάπητο, φιλικό, χωρίς προκαταλήψεις. Ακούει με συμπάθεια τους άλλους και λατρεύει τους απλούς ανθρώπους. Η ανεξάρτητη, αυτάρκης πλευρά του είναι εξαιρετικά πρόσχαρη κι εξαιρετικά ιδιότροπη συνάμα. Η προσήλωσή του στους στόχους που έχει θέσει είναι τρομακτική. Με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να ανεχθεί όσους το εμποδίσουν να τους κατακτήσει.

Στις διελεύσεις έχουμε προβλήματα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την αεροπορία και το διάστημα. Έχουμε επίσης προσπάθεια προστασίας του δικαίου με δυναμικό τρόπο.

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ: Το άτομο που έχει γεννηθεί με ανάδρομο τον Ποσειδώνα είναι πιο αισιόδοξο, πιο ανοικτό, μιλάει πιο απλά και κατανοητά, έχει αθώα καρδιά, και εκπληκτική διαίσθηση. Έχει την τάση να ονειροπολεί με το παραμικρό και είναι μόνιμα απορροφημένο στο κυνήγι των ονείρων του, καθώς μπορεί να μην γνωρίζει ακριβώς τι είναι αυτό που ψάχνει ώστε να εκφράσει την προσωπική του δημιουργικότητα. Γενικά είναι αόριστος και ασαφής, αλλά, όταν θέλει να πει κάτι το λέει ευθέως. Οι τρόποι του είναι ανεπιτήδευτοι, ανιδιοτελείς, γενναιόψυχοι, απλοί και άνετοι. Επειδή έχει την τάση να αντιλαμβάνεται ποιότητες στα άλλα άτομα που ούτε οι ίδιοι τις αντιλαμβάνονται, έχει την τάση να τραβάει επάνω του «χαμένες υποθέσεις». Προσπαθεί να βγάλει την προοπτική που έχει το άλλο άτομο στην επιφάνεια αλλά σπανίως αυτή γίνεται πραγματικότητα.

Στις διελεύσεις έχουμε θέματα με ναυάγια, μεγάλη υποκειμενικότητα στο πως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, έμφαση σε έναν λανθάνοντα ανθρωπισμό, θέματα με θρησκεία.

Αν ο Ποσειδώνας γυρίσει ορθόδρομος από πρόοδο, συνειδητοποιεί ξαφνικά τι θέλει να κάνει δημιουργικά. Αυτό το κάτι μπορεί να το έκανε ήδη αλλά δε το είχε συνειδητοποιήσει!  

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΠΛΟΥΤΩΝ: Ο Πλούτωνας είναι περισσότερο έντονος όταν είναι ανάδρομος. Το άτομο που έχει γεννηθεί με ανάδρομο τον Πλούτωνά του είναι τρομερά παρορμητικό, ανυποχώρητο, πείσμων, ευθύ, δεν είναι ευγενές και τυπικό όταν πρόκειται να πει αυτό που θέλει. Επίσης, το άτομο είναι περισσότερο καχύποπτος με τους άλλους λόγω του ότι συλλαμβάνει περισσότεραστο ψυχολογικό επίπεδο. Στις πολύ ακραίες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ψυχωτικό. Τρομερά ισχυρογνώμων, διαπερνά με εκπληκτική ευκολία όλα τα προσχήματα προκειμένου να φθάσει στην ουσία του θέματος.

Στις διελεύσεις του ο ανάδρομος Πλούτων προκαλεί προβλήματα με αλαζονικές συμπεριφορές, βία χωρίς όρια, μεγαλύτερη καχυποψία.


Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τα Φώτα: Η σημασία τους στην Αστρολογία

Περισσότερα

Τα Φώτα: Η σημασία τους στην Αστρολογία

Πολλοί γνωρίζουν το ηλιακό τους ζώδιο (Κριός, Ταύρος κλπ. κλπ.), κάποιοι γνωρίζουν τον Ωροσκόπο τους και κάποιοι έχουν ακούσει για Άρη, Αφροδίτη, Ερμή. Λίγοι όμως κατανοούν την δυναμική που δίνουν σε έναν προσωπικό Χάρτη και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν το τί πραγματικά είναι και τί συμβολίζουν. 

Περισσότερα

ΤΟ ΜΕΣΟΥΡΑΝΗΜΑ (MC)

Περισσότερα

ΤΟ ΜΕΣΟΥΡΑΝΗΜΑ (MC)

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ!

Περισσότερα

Οι Εκλείψεις

Περισσότερα

Οι Εκλείψεις

Η Έκλειψη σαν φυσικό γεγονός πάντα γοήτευε και φόβιζε τον άνθρωπο από τότε που πρωτοαντίκρυσε το φαινόμενο, την συσκότιση δηλαδή -ολική ή μερική-, του Ηλίου ή της Σελήνης εξ αιτίας της κίνησης της Γης. Δείτε εδώ το βίντεο!

Περισσότερα

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ

Περισσότερα

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ

Ορισμός: Ως όψη στην Αστρολογία ορίζεται η γωνιακή σχέση που έχουν δύο Πλανήτες μεταξύ τους η οποία μετράται σε μοίρες.

Περισσότερα

Οι Ανάδρομοι Πλανήτες

Περισσότερα

Οι Ανάδρομοι Πλανήτες

Στην Αστρολογία δεν υπάρχει τίποτα πιο παρεξηγημένο, που να μην έχει παρερμηνευθεί τόσο πολύ όσο η ανάδρομη κίνηση των πλανητών. Είναι καταπληκτικό πως τόσοι άνθρωποι που δεν ξέρουν από αστρολογικούς χάρτες, δεν γνωρίζουν τον Ωροσκόπο τους, πανικοβάλλονται όταν ο Ερμής γυρίζει ανάδρομος.

Περισσότερα

ΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ

Περισσότερα

ΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ! 

Περισσότερα
Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan