Πρόσωπα & Γεγονότα

alan leo

“Η επιστήμη που μελετά την επενέργεια των ουρανίων σωμάτων πάνω στον ανθρώπινο χαρακτήρα και την έκφρασή του στην φύση. Είναι η ψυχή της Αστρονομίας και μέσω αυτής εξηγούνται οι ιδιομορφίες της ανθρωπότητος. Υποδηλώνει την λειτουργία ενός συγκεκριμένου νόμου, μέσω του οποίου αντιλαμβανόμαστε πως ό,τι σπέρνουμε, αυτό και θερίζουμε”.

ALAN LEO

Η Αστρολογία ήταν και θα είναι ένα πεδίο αντιφατικών απόψεων, καθώς η θέση της στον κόσμο δεν είναι εν τελώς ξεκάθαρη. Υπάρχουν εκείνοι που την πιστεύουν και την δέχονται, εκείνοι που την απορρίπτουν ως ασυναρτησίες και ανοησίες ανθρώπων χαμηλής πνευματικής υποστάθμης και εκείνοι που είναι σκεπτικιστές που ψάχνουν με σοβαρότητα να δουν τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το πέπλο της Αστρολογίας της Μαζικής Καταναλώσεως.

"Όπως είναι τα πράγματα επάνω, στον ουρανό, έτσι είναι κι εδώ κάτω, στην Γη."

ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ

Τι μπορεί να μας διδάξει η Αστρολογία; Το βασικότερο όλων, τον εαυτό μας! Μέσα από τον χάρτη μας μπορούμε να δούμε τα θετικά και αρνητικά μας στοιχεία. Έχοντας γνώση των χαρακτηριστικών μας, μπορούμε να εργαστούμε πάνω σε αυτά και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Μπορούμε να μάθουμε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρεφόμαστε και να τους κατανοήσουμε αντί να τους κατηγορήσουμε για αυτό που είναι. Μπορούμε να αποφασίσουμε πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να κάνουμε κάτι ή να αποφύγουμε κάτι δυσάρεστο. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε να εκδηλώσουμε την δυναμική ενός γεγονότος με διαφορετική μορφή.

Dante Alighieri

"Η Αστρολογία είναι η πιο υπέροχη, η πιο ευγενική επιστήμη, χωρίς κανένα ψεγάδι"

Dante Alighieri

Η Αστρολογία, πάνω από όλα, είναι πηγή αυτογνωσίας. Είναι μία συμβολική γλώσσα που προσπαθεί να ερμηνεύσει τις πολλαπλές και ποικίλες όψεις της Ζωής. Για αυτό κιόλας υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι κλάδοι, με διαφορές αλλά και ομοιότητες μεταξύ τους. Υπάρχει η Γενέθλια, η Πολιτική, η Καρμική, η Δραγωνική, η Εσωτερική, η Ωριαία και άλλες που κάθε μία είναι ιδιαίτερη και άξια μελέτης.

johannes kepler 

"Εκατό χρόνια πριν, αυτή η σοφή μητέρα (Αστρονομία) δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς την βοήθεια της ηλίθιας κόρης της (Αστρολογία)"
JOHANNES KEPLER 

Καθημερινά ανοίγουμε εφημερίδες ή περιοδικά, διαβάζουμε τα άρθρα και στο τέλος ρίχνουμε μία κλεφτή ματιά στα ζώδια για τις προβλέψεις. Άλλοτε, πάνω σε συζητήσεις ρωτάμε τι ζώδιο είναι κάποιος για να του πιάσουμε κουβέντα. Κάποιοι, πιο τραβηγμένα, θεωρούν την Αστρολογία ως Μαγεία. Οι σκεπτικιστές αναρωτώνται πως είναι δυνατόν να επηρεάζουν τα άστρα κάποιον από τόσο μακρυά. Όλα όμως καταλήγουν σε έναν κοινό παρανομαστή, στο πόσο παρεξηγημένη είναι η Αστρολογία. Αλήθεια, γιατί είναι τόσο παρεξηγημένη;

ΓΙΑΤΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ;

Πρώτα από όλα φταίνε τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Προσεγγίζοντας την Αστρολογία με γενικότητες και κοινοτοπίες σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές ή σε περιοδικά ποικίλης ύλης αφαιρείται κάθε είδους σοβαρότητας στην προσέγγιση ενός αρκετά πολύπλοκου συστήματος. Δεν είναι δυνατόν να μειώνεις π.χ. την τέχνη της Συναστρίας με το να λες “αγαπητή μου φίλη, είσαι Λιονταρίνα ταιριάζεις με Τοξότη”!

Η Αστρολογία πάσχει σε μεγάλο βαθμό και από τους ίδιους τους εκπροσώπους της. Οι αστρολόγοι παρουσιάζονται (και πολλές φορές το επιδιώκουν οι ίδιοι!) ως καρικατούρες. Φαντάζει δύσκολο στον καθημερινό άνθρωπο να με φανταστεί χωρίς φανταχτερά ρούχα και κρυστάλλινη σφαίρα να του λέω το μέλλον του!

Φταίμε κι εμείς οι απλοί άνθρωποι όταν λέμε ότι το τάδε ζώδιο είναι καλύτερο από το δείνα. Η απάντησή μου είναι πώς δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο ζώδιο και πως όλα έχουν να παίξουν τον ρόλο τους στην εξέλιξή μας.

Η Αστρολογία δεν είναι Επιστήμη με την κλασσική έννοια του όρου. Δανείζεται αρκετά στοιχεία από ομόλογες επιστήμες (π.χ. την Αστρονομία) αλλά δεν μπορεί να αποδείξει με μαθηματική ακρίβεια αυτά που λέει και ειδικά στο θέμα των προβλέψεων. Όμως, δεν είναι ούτε Τέχνη καθώς συμβαδίζει παράλληλα με την Επιστήμη και βασίζεται σε αυτήν.

Επίσης, δεν είναι Θρησκεία και για αυτό δεν χρειάζεται να πιστεύεις σε αυτήν. Όμως, αν ασχοληθείς σε βάθος θα μάθεις να την εμπιστεύεσαι διότι δουλεύει! Είναι αρκετός κόσμος που αναρωτιέται πως γίνεται να του λες πράγματα προσωπικά που κανείς άλλος δεν τα γνωρίζει, απλά και μόνο κοιτώντας τον χάρτη του!

Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι η Αστρολογία δεν θα σου προβλέψει τους αριθμούς του Τζόκερ, του Λόττο ή οποιοδήποτε άλλου τυχερού παίγνιου, μπορεί όμως να σε βοηθήσει να βρεις μία ευοίωνη ημέρα για να ξεκινήσεις μία εργασία. Δεν θα σου πει με βεβαιότητα ότι θα παντρευτείς την επόμενη χρονιά, ειδικά όταν δεν έχεις την διάθεση για κάτι τέτοιο. Δεν θα σου πει πότε θα λάβεις την κληρονομιά από τον θείο (και να τραγουδάτε όλοι μαζί το «πέθανε ο θείος, πέθανε ο θείος» όπως στην ταινία την Ρένα Βλαχοπούλου!). Μπορεί όμως να σου πει αν θα πάρεις τα χρήματα που σου οφείλουν.

Κάτι που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως. Όποιος αστρολόγος κάνει προβλέψεις με θέματα τον θάνατο όχι μόνο δεν είναι σοβαρός επαγγελματίας αλλά κι επικίνδυνος. Υπάρχουν άπειροι αστάθμητοι μη αστρολογικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο κάποιου. Πολλές φορές οι ίδιοι οι συμβολευόμενοι ζητούν τέτοιου είδους προβλέψεις. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγονται οι απαντήσεις διότι και ηθικά δεν είναι σωστό αλλά και ότι μία τέτοιου είδους πρόβλεψη μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.  

pico de mirandola

Ο Πίκο ντε λα Μιράντολα, Ιταλός πανεπιστήμων, συνέγραψε τον 16ο αιώνα το βιβλίο «Disputationes adversus astrologiam divinatricem (Αντιπαραθέσεις έναντι της προφητικής Αστρολογίας)», ένα βιβλίο καταπέλτης για την Αστρολογία. Πέθανε ακριβώς την ώρα που του είχαν πει οι αστρολόγοι.  

 ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ; ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Η Αστρολογία δουλεύει! Το πως και το γιατί ένα ωροσκόπιο λειτουργεί και δείχνει τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου ή τα γεγονότα της ζωής του δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Για αυτό και οι Αστρολόγοι πάνω σε αυτά τα ερωτήματα έχουν δύο θεωρίες που πρεσβεύουν:

α) Ο νόμος του «αιτίου και του αιτιατού»

Οι πλανήτες εκπέμπουν κοσμική ενέργεια, είτε είναι φως είτε είναι βαρύτητα. Ανάλογα με την θέση που βρισκόντουσαν όταν γεννηθήκαμε εντύπωσαν αυτήν την ενέργεια μέσα μας, όπως πχ όταν οι επιστήμονες τραβούν από το βάθος της Γης έδαφος ή πάγο για να ελέγξουν την δραστηριότητα της περιόδου που αναζητούν.

β) Η Εσωτερική θεωρία

Η σύγχρονη βάση αυτής της θεωρίας είναι η «Θεωρία της Συγχρονικότητας» του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ. Αν και ο  Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ θεωρείται ο «πατέρας» της, εν τούτοις η ιδέα πρήλθε από τον Γερμανό φιλόσοφο του 18ου αιώνα Γκόντφρηντ Λάιμπνιτς, ο οποίος χωρίς την βοήθεια της κβαντικής φυσικής ανέπτυξε μία παρόμοια θεωρία την οποία ονόμασε «Προκαθορισμένη Αρμονία».

Η προσέγγισή της «Θεωρίας της Συγχρονικότητας» βασίζεται στην αρχή της διατήρηση της ισορροπίας. Το Σύμπαν δεν είναι απλά μεμονωμένα στοιχεία αλλά ένα Γιγαντιαίο σύνολο, για αυτό και η παραμικρή αλλαγή στον μηχανισμό του παράγει ταυτόχρονα ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα. Όμως αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται γραμμικά, διότι τότε θα είχαμε την αρχή του αιτίου και του αιτιατού. Στην πραγματικότητα αυτές οι αλλαγές πραγματοποιούνται ταυτόχρονα.   

Θα σταθώ σε ένα κομβικό σημείο της Αστρολογίας που είναι η πηγή αρκετών παρεξηγήσεων... τις προβλέψεις. Το μέλλον δεν είναι προδικασμένο αλλά μπορούμε να δούμε τις ΤΑΣΕΙΣ και τις δυναμικές του. Ένα γεγονός θα βγει, αργά ή γρήγορα. Όμως πόση δυναμική έχει, αυτό απλά το υποπτευόμαστε, και όταν λέμε προσωπικές προβλέψεις πάντα αναπτύσουμε όλο το εύρος των πιθανών καταλήξεων.  Για αυτό και η πρόβλεψη είναι προετοιμασία για αυτά που έρχονται ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με όσο τον δυνατόν θετικό τρόπο. Θα πρέπει επίσης όποιος θέλει να συμβουλευθεί έναν αστρολόγο να είναι προετοιμασμένος να έχει πολύ πιθανόν λανθασμένη ώρα γεννήσεως, οπότε κάποια γεγονότα μπορούν να εξελιχθούν σε διαφορετική χρονική στιγμή από εκείνη. Σε αυτήν την περίπτωση δεν φταίει ο αστρολόγος, ούτε είναι τσαρλατάνος.   

Σε αυτό το σημείο παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Αρκετές φορές όταν κάποιος έχει μία σκληρή όψη και δυσκολεύεται η ζωή του, φέρεται λες και καταστράφηκε ο κόσμος. Αν κάποιος διαβάζοντας ένα άρθρο ή επισκεπτόμενος τον αστρολόγο του παραλύει όταν ακούει αυτά που τον δυσκολεύουν καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει κάνει τις απαράιτητες διεργασίες μέσα του. Του είναι αδύνατο να ελέγξει τον κατώτερο εαυτό του με αποτέλεσμα να γίνεται έρμαιο του πλανήτη εκείνου που του προξενεί τις δυσκολίες και πραγματικά να τον τσακίζει. Μία άλλη κατηγορία είναι εκείνη που ό,τι κι αν ακούσει, επειδή δεν είναι αυτά που θέλει, απορρίπτει συλλήβδην την αστρολογία. Μία άλλη κατηγορία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί την πρόβλεψη που ακούει. 

γ') Η Μετάπτωση των Ισημεριών και ο Ζωδιακός

Η μετάπτωση των Ισημεριών είναι το φαινόμενο εκείνο όπου ο άξονας περιστροφής της Γης μετακινεί τους πόλους σε σχέση με τους σταθερούς αστέρες. Η κίνηση αυτή του άξονα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Για να ολοκληρωθεί μία πλήρη περιστροφή χρειάζονται περίπου 26.000 έτη. Επίσης, η κίνηση αυτή γίνεται προς τα δυτικά της εκλειπτικής με αποτέλεσμα να φαίνεται πως πηγαίνουμε προς τα πίσω στους αστερισμούς. 

Οι επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο είναι αρκετές. Πρώτα από όλα αλλάζει το σημείο της εαρινής και φθινοπωρινής ισημερίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την πάροδο των ετών τα ζώδια δεν ανταποκρίνονται πλέον στις θέσεις των αστερισμών. Πριν από 2.000 έτη, όταν κωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά η αστρολογία, η εαρινή Ισημερία πραγματοποιούταν στον Κριό, τώρα όμως αυτή γίνεται στους Ιχθύες και από το 2597, σύμφωνα με την Διεθνή Αστρονομική Ένωση (I.A.U), αυτή θα γίνεται στον Υδροχόο. Στην Αστρολογία δημιουργήθηκαν δύο τάσεις και δύο ζωδιακοί. Η πρώτη, με κύριους πρεσβευτές της τους Ινδούς και λοιπούς ανατολικούς λαούς, πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθούμε την παράδοση. Το αποτέλεσμα είναι ο Αστρικός Ζωδιακός. Η δεύτερη, η λεγόμενη και Δυτική Αστρολογία, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει σταθερά στην 0° Κριού. Το αποτέλεσμα είναι ο Τροπικός Ζωδιακός, ο οποίος είναι και ο περισσότερο διαδεδομένος. 

Κάτι ακόμα, σημαντικό, ο αστρολόγος δεν είναι μάντης ούτε μάγος. Η σοβαρή ενασχόληση με την Αστρολογία περιλαμβάνει αμέτρητες ώρες μελέτης και για να γραφτεί μία πρόβλεψη απαιτείται πολύς χρόνος επάνω σε έναν υπολογιστή. Η εξοικείωση του αστρολόγου με την τεχνολογία είναι πλέον παραπάνω από απαραίτητη, είναι ο μόνος τρόπος εργασίας. Με λίγα λόγια δεν έχουμε πια καμία σχέση με εικόνες όπως αυτή που ακολουθεί!

Astrologer client

Καθήκον μου είναι να προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω λίγο το ομιχλώδες τοπίο που καλύπτει την Αστρολογία και για αυτό μέσα αυτή τη σελίδα, που παρακολουθείτε, να σας βοηθήσω να κατανοήσετε καλύτερα τί είναι, πώς δουλεύει και ότι δεν είναι όλα αυτά που βλέπετε και διαβάζετε!

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ;

Το εργαλείο που έχουμε για να εργαστούμε είναι ο Χάρτης ή Ωροσκόπιο. Ανάλογα με τό τί θέλουμε να ερευνήσουμε χρησιμοποιούμε και τον κατάλληληλο Χάρτη. Μέσα από αυτόν βλέπουμε τα χαρακτηριστικά μας, τις ικανότητές μας, την διαδραστικότητά μας με τους Άλλους καθώς επίσης και τα μελλούμενα.

Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα Χαρτών:

Γενέθλιος Χάρτης: Ο Βασικός Χάρτης. Με αυτόν βλέπουμε το άτομο και μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η “ταυτότητά” του σε αυτόν τον Κόσμο.

Δραγωνικός Χάρτης: Ο Χάρτης με τον οποίον βλέπουμε την Παρελθούσα Εμπειρία, αν δεχόμαστε την θεωρία της Μετενσαρκώσεως ή το σύνολο των γενετικών μας προδιαθέσεων.

Προοδευτικός Χάρτης: Ένας άνθρωπος δεν μένει στάσιμος και το ίδιο συμβαίνει και στον Χάρτη αυτόν, όπου βλέπουμε την εξέλιξή του μέσα στον Χρόνο.

Χάρτης Συναστρίας: Δύο άνθρωποι έρχονται σε επαφή και μέσα από την ανάλυση αυτού του Χάρτου, μπορούμε να δούμε κατά πόσο μπορούν να βρουν κοινό τόπο επικοινωνίας.

Χάρτης Ηλιακής Επιστροφής: Ο λεγόμενος και ετήσιος. Καταστρώνεται πάντα την ημέρα των γενεθλίων του ατόμου και προβλέπει την τάση της χρονιάς από γενέθλια σε γενέθλια.

Χάρτης Σεληνιακής Επιστροφής: Ο λεγόμενος και μηνιαίος. Καταστρώνεται την ημέρα που η Σελήνη του ατόμου γυρίζει στην γενέθλια θέση της. Μέσα από αυτόν τον χάρτη βλέπουμε τις τάσεις του μηνός.

Ωριαίος Χάρτης: Ο χάρτης ο οποίος καταστρώνεται εκείνη την στιγμή για να δωθεί απάντηση σε ένα ερώτημα.


Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τα Φώτα: Η σημασία τους στην Αστρολογία

Περισσότερα

Τα Φώτα: Η σημασία τους στην Αστρολογία

Πολλοί γνωρίζουν το ηλιακό τους ζώδιο (Κριός, Ταύρος κλπ. κλπ.), κάποιοι γνωρίζουν τον Ωροσκόπο τους και κάποιοι έχουν ακούσει για Άρη, Αφροδίτη, Ερμή. Λίγοι όμως κατανοούν την δυναμική που δίνουν σε έναν προσωπικό Χάρτη και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν το τί πραγματικά είναι και τί συμβολίζουν. 

Περισσότερα

ΤΟ ΜΕΣΟΥΡΑΝΗΜΑ (MC)

Περισσότερα

ΤΟ ΜΕΣΟΥΡΑΝΗΜΑ (MC)

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ!

Περισσότερα

Οι Εκλείψεις

Περισσότερα

Οι Εκλείψεις

Η Έκλειψη σαν φυσικό γεγονός πάντα γοήτευε και φόβιζε τον άνθρωπο από τότε που πρωτοαντίκρυσε το φαινόμενο, την συσκότιση δηλαδή -ολική ή μερική-, του Ηλίου ή της Σελήνης εξ αιτίας της κίνησης της Γης. Δείτε εδώ το βίντεο!

Περισσότερα

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ

Περισσότερα

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ

Ορισμός: Ως όψη στην Αστρολογία ορίζεται η γωνιακή σχέση που έχουν δύο Πλανήτες μεταξύ τους η οποία μετράται σε μοίρες.

Περισσότερα

Οι Ανάδρομοι Πλανήτες

Περισσότερα

Οι Ανάδρομοι Πλανήτες

Στην Αστρολογία δεν υπάρχει τίποτα πιο παρεξηγημένο, που να μην έχει παρερμηνευθεί τόσο πολύ όσο η ανάδρομη κίνηση των πλανητών. Είναι καταπληκτικό πως τόσοι άνθρωποι που δεν ξέρουν από αστρολογικούς χάρτες, δεν γνωρίζουν τον Ωροσκόπο τους, πανικοβάλλονται όταν ο Ερμής γυρίζει ανάδρομος.

Περισσότερα

ΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ

Περισσότερα

ΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ! 

Περισσότερα
Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan