Ο Δίας είναι ο πλανήτης που συμβολίζει την τύχη και την επέκταση στα ωροσκόπια.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Έχει περισσότερο όγκο από ό,τι όλοι οι πλανήτες μαζί, και άνετα θα χωρούσε 1.330 φορές την Γη μας. Το πιο γνώριμο χαρακτηριστικό του είναι η Μεγάλη Ερυθρή Κηλίδα, η οποία είναι ένας κυκλώνας με μέγεθος σχεδόν το διπλάσιο της Γης και που διαρκεί εδώ και τριακόσια χρόνια.     

Ο Γαλιλαίος  και τα φεγγάρια του Διός

Περίπου εκατό χρόνια μετά την γέννηση του Χριστού, ο αστρονόμος-αστρολόγος Πτολεμαίος. έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο επιβεβαίωσε την διαδεδομένη άποψη της εποχής εκείνης, ότι η Γη ήταν το κέντρο του σύμπαντος και ότι ο Ήλιος, η Σελήνη, οι Πλανήτες και οι Αστέρες περιστρέφονταν γύρω από εκείνη. Χρειάστηκε να περάσει πάνω μία χιλιετηρίδα και να έλθει ο Κοπέρνικος το 1453 να πει αυτό που είχε πει και ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίστροφο. Οι παρατηρήσεις του δεν έγιναν ευρέως αποδεκτές. Ο Ματρίνος Λούθηρος μάλιστα τον χαρακτήρισε «ταραχοποιό αστρολόγο» (το οποίο ήταν αληθές διότι εκείνη την εποχή οι αστρονόμοι ήταν αστρολόγοι). Η πλειοψηφία του κόσμου θεωρούσε αποδεκτό μόνο το Πτολεμαϊκό μοντέλο. Έναν και μισό αιώνα αργότερο, ο Γαλιλαίος έστρεψε το τηλεσκόπιό του στον μακρυνό Δία και είδε ότι έχει αρκετά φεγγαρια (ο ίδιος παρατήρησε τέσσερα). Η ανακοίνωσή του έφερε μεγάλη αναστάτωση, ειδικά στην Εκκλησία, διότι εάν ο Δίας είχε τέσσερα φεγγάρια σε τροχιά, τότε εξ ορισμού τίποτα δεν ήταν υποχρεωτικό να περιστρέφεται γύρω από την Γη οπότε και το Πτολεμαϊκό μοντέλο ήταν λανθασμένο. Ο Γαλιλαίος για την προώθηση των ιδεών του κατέληξε σε δια βίου κατ’ οίκον περιορισμό. Όμως οι ιδέες του θριάμβευσαν κι έτσι ο Δίας και τα φεγγάρια του άνοιξαν έναν νέο δρόμο για το πώς βλέπουμε το Σύμπαν.  

Το Σύμβολο του Δία jupiter symbol s

Σύμφωνα με την μεταφυσική παράδοση, το σύμβολο αποτελείται από δύο μέρη: ο σταυρός της ύλης και πάνω αριστερά, η καμπύλη της προσωπικότητας, η οποία υποδηλώνει την ανάπτυξη της προσωπικότητας.  

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Γενική σημασία: Διανόηση, Νόμος, Θρησκεία. 

Θετική σημασία: Τύχη, επέκταση, ευκαιρίες, ανεξαρτησία, εξέλιξη, ζωηρότητα, ηθική, κοινωνικότητα, δικαιοσύνη, υπερηφάνεια, αισιοδοξία, φιλοδοξία, ευχαρίστηση, αθλητισμός.

Αρνητική σημασία: Επιπολαιότητα, αριβισμός, ανευθυνότητα, ασωτία, ανηθικότητα, σπατάλη, απαισιοδοξία, υπεραισιοδοξία, ατυχία, φανατισμός, προκλητικότητα.

ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ

Το αίμα, οι λειτουργίες θρέψης. Παχυσαρκία. Το συκώτι, η χολή. Τα έτη της κλιμακτηρίου.     

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ

Κρατικοί υπάλληλοι (αξιωματούχοι, δικαστικοί, πολιτικοί), δικαστές, εκκλησιαστικοί και τραπεζικοί αντιπρόσωποι. Πλούσια άτομα. Άνθρωποι με θρησκευτικοί και ηθική στάση. Τυχοδιώκτες.

Ο ΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Δεν προκαλεί κατάπληξη πως ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος πήρε το όνομα του Βασιλιά των Θεών, ο οποίος ήταν και τιμωρός και αρκετά άτακτος.

Ο Δίας είναι ο πλανήτης της καλής τύχης και της επέκτασης. Συμβολίζει την αφθονία, την αισιοδοξία, την καλοσύνη, την γενναιοδωρία, και την προστασία που μπορεί να έχουμε. Οι αστρολόγοι έχουν συνδέσει τον Δία με την ευκαιρία, με την επιτυχία, την γνώση, και την καλή διάθεση. Ο Δίας μας προετοιμάζει για το μέλλον, και να είμαστε ανοικτοί στην ζωή και όλα όσα είναι δυνατά να συμβούν. Οτιδήποτε ο πλανήτης ακουμπά το μεγαλώνει, το οποίο μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο. Στα θετικά συγκαταλέγονται η καλή τύχη, η γενναιοδωρία, και η ικανότητα να αρπάζουμε τις ευκαιρίες. Όταν όμως σχηματίζει με άλλους πλανήτες σκληρές όψεις, όπως τετράγωνα και αντιθέσεις, τότε εκφράζεται η σκιώδης πλευρά του πλανήτου με τις μορφές της λαιμαργίας, της νωθρότητας, και της υπερβολής. 

Ο Δίας μαζί με τον Κρόνο, συμβολίζουν το Κοινωνικό Γίγνεσθαι, καθώς αντιπροσωπεύουν την ανάπτυξή μας μέσα στο περιβάλλον και την αφομοίωση νέου περιεχομένου το οποίο μπορεί να βρεθεί έξω από εμάς.  

Ο Δίας συμβολίζει οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εξής έννοιες:

α’) Συμβολίζει κάθε μορφή Ανάπτυξης. Είναι η ανάγκη να μάθουμε, να βιώσουμε, να κατανοήσουμε, να αναπτυχθούμε σε προσωπικό επίπεδο, να αποκτήσουμε περισσότερα (κυρίως πλούτο). Λέξεις όπως «περισσότερο», «μεγαλύτερο», «μακρυνό», λειτουργούν ως κλειδιά στην κατανόηση του Διός. 

Όμως, η ενέργεια του πλανήτη μπορεί να βιωθεί τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Το μειονέκτημα του Διός έχει να κάνει «με το πάρα πολύ από κάτι». Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε ανάπτυξη πέραν του δέοντος, δηλαδή ανάπτυξη για χάρη της ανάπτυξης που ουσιαστικά δεν έχει κάποιο νόημα.     

β’) Σε προσωπικό επίπεδο, ο Δίας είναι η ανάγκη για μάθηση, εμπειρία, κατανόηση, και η διεύρυνση του πνευματικού μας ορίζοντα . Δείχνει επίσης πόσο μελετηρός είναι κάποιοις κι αν έχει κλίση στην διδασκαλία. Η αρνητική του εκδοχή είναι η κατοχή γνώσης χωρίς να υπάρχει κατανόησης αυτής. 

γ’) Συμβολίζει τις ξένες χώρες, τα μεγάλα σε απόσταση και διάρκεια ταξείδια. 

δ’) Τον Νόμο και την Θρησκεία. 

ε’) Την «Τύχη» ως αποτέλεσμα ανάπτυξης, βαθύτερης κατανόησης, ή γενικά, κάθε είδους επιτυχημένη «επέκταση».  

Ο Δίας θέλει περίπου δώδεκα έτη για να κάνει πλήρη περιφορά του Ζωδιακού, μένοντας σε κάθε ζώδια περίπου ένα έτος. 

Ο Δίας κυβερνά τον Τοξότη, ενώ παραδοσιακά κυβερνά το ζώδιο των Ιχθύων

Η θέση του Δία σε κάθε ζώδιο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίον διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και βιώνουμε τον κόσμο. Επίσης, δείχνει τον τομέα που μπορεί να έχουμε τύχη ή να έχουμε ευκαιρίες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε για τον Δία στους Οίκους εδώ!


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan