Από την εποχή του Ηράκλειτου μέχρι την σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι αναρωτώντουσαν πώς και με ποίο τρόπο το Σύμπαν μας επηρεάζει. Ο Ηράκλειτος (544-484 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που μίλησε για τα τέσσερα στοιχεία (Πυρ, Γαία, Ύδωρ, Αήρ) και την εναλλαγή των πάντων.

Στην συνέχεια ο Ιπποκράτης (406 π.Χ.) κατέταξε τους ανθρώπους σε τέσσερις ιδιοσυγκρασίες, την αιματώδη, την χολερική, την μελαγχολική και την φλεγματική. Με την πάροδο των εποχών ήλθε η σειρά του Καρλ Γκούσταβ Γιούνγκ να μιλήσει για τα τέσσερα στοιχεία, προσδίδοντάς τους αρχετυπική ερμηνεία. Πλέον έχουμε τέσσερις ψυχολογικές λειτουργίες, την διαίσθηση, την αντίληψη, την σκέψη και το συναίσθημα. Με βάση αυτήν την κατηγοριοποίηση ένωσε τις τέσσερις ψυχολογικές με τα τέσσερα στοιχεία, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αστρολογίας.

Heraclitus 2

Ηράκλειτος

Α’ Το στοιχείο της Φωτιάς με την διαισθητική λειτουργία (Πύρινος τύπος),

Β’ Το στοιχείο της Γης με την αισθαντική λειτουργία (Γήινος τύπος),

Γ’ Το στοιχείο του Αέρα με την νοητική λειτουργία (Αέρινος τύπος),

Δ’ Το στοιχείο του Νερού με την συναισθηματική λειτουργία (Υδάτινος τύπος).

Ippokratis 1728x800 c

Ιπποκράτης

Ο Πύρινος τύπος συγκροτείται από τα ζώδια της Φωτιάς, τα οποία είναι ο Κριός, ο Λέοντας και ο Τοξότης. Χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, αυτοπεποίθηση, ενεργητικότητα, ενθουσιασμό, πάθος, γενναιοδωρία, διάθεση να πρωτεύσουν και να αντιμετωπίσουν κάθε είδους προκλήσεις. Διαμορφώνει προσωπική άποψη για τα πάντα την οποία υποστηρίζει με σθένος. Το γεγονός αυτό κάνει τον πύρινο τύπο κακό ακροατή. Ο ενθουσιώδης χαρακτήρας τους ενισχύεται από τον αυθορμητισμό, την δημιουργική έκφραση και την ανεξάντλητη ενέργεια. Είναι ανυπόμονος και δεν αντέχει την ρουτίνα και τους περιορισμούς. Παρ’ όλα αυτά, εάν έχει ένα στόχο να κατακτήσει θα παραμείνει σταθερός. Η ενέργεια της Φωτιάς μπορεί να εκδηλωθεί και με αρνητικό τρόπο, δηλαδή, να γίνει ενοχλητικός, να προκαλεί καυγάδες, να είναι υπερβολικός και βέβαια, απότομος στην συμπεριφορά του!

Ο Γήινος τύπος συγκροτείται από τα ζώδια της Γης, τα οποία είναι ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως.  Χαρακτηρίζεται από την ανάγκη του να πατάει γερά στα πόδια του. Δίνει έμφαση στην πρακτικότητα και στην ύλη. Είναι εργατικός, διαθέτει οργανωτικότητα, ρεαλιστική σκέψη και τετράγωνη λογική. Είναι σκεπτικιστής και τίποτα δεν το δέχεται ως πραγματικό παρά μόνο εάν δει κάποιο "σχήμα" ή κάτι χειροπιαστό. Για αυτόν είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί αφηρημένες ή θεωρητικές έννοιες. Διαθέτει επίσης μεγάλη ικανότητα αυτοελέγχου και γενικά αποφεύγει τις αλλαγές. Επειδή τα ζώδια της Γης είναι παθητικά, ο Γήινος τύπος περιμένει από τους άλλους να τον εμπνεύσει και να τον δραστηριοποιήσει. Διαθέτει υπομονή, επιμονή, σταθερότητα και αξιοπιστία. Έχει την τάση να ορίζει τον εαυτό του μέσα από τα υλικά αποκτήματα με τα οποία συχνά ταυτίζεται.

carl gustav jung 2

Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ 

Ο Αέρινος τύπος συγκροτείται από τα ζώδια του Αέρα, τα οποία είναι οι Δίδυμοι, ο Ζυγός και ο Υδροχόος, τα οποία είναι κυρίως εγκεφαλικά. Ο Αέρινος τύπος προσεγγίζει τα γεγονότα πάντα υπό το πρίσμα της λογικής. Δίνει έμφαση στην σκέψη, στις θεωρίες, στις αφηρημένες έννοιες, στις ιδέες. Επιθυμεί την αλλαγή, όμως κατηγορείται για αυτήν του την στάση ως ασταθής ή ασυνεπής. Έχει ανάγκη να επικοινωνεί και να ανταλλάσει απόψεις. Ο χαρακτήρας του μεταβάλεται εύκολα και προσαρμόζεται άνετα στις καταστάσεις. Είναι εκλεκτικός, διπλωματικός, πολύστροφος αλλά και επιπόλαιος, αναποφάσιστος και αντιμετωπίζει με ελαφρότητα τα προσωπικά του θέματα. Αδιαφορεί για τα πρακτικά και συναισθηματικά ζητήματα. Είναι δραστήριος, ζωηρός, ομιλητικός, κοινωνικός, και κάνει πολλές χειρονομίες. Δίνει την εντύπωση του ψυχρού συναισθηματικά ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτό που ζει και αισθάνεται. Αφιερώνεται στα ιδανικά του με αποτέλεσμα να αμελεί την οικογένεια του, την υγεία του ή τις κοινωνικές του επαφές.

Ο Υδάτινος Τύπος συγκροτείται από τα ζώδια του Νερού, τα οποία είναι ο Καρκίνος, ο Σκορπιός και οι Ιχθύες. Χαρακτηρίζεται κυρίως από ευαισθησία και συναισθηματισμό. Αυτό που έχει όμως έντονη ανάγκη είναι να προστατεύοει αλλά και να είναι προστατευμένος. Έχει έντονη φαντασία, έμπνευση και ικανότητα ταύτισης. Το άτομο που ανήκει στον Υδάτινο τύπο επηρεάζεται πολύ εύκολα από το περιβάλλον του. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι επίσης η μεγάλη διαίσθηση που διαθέτει. Αυτή είναι υπεύθυνη για παράλογες φοβίες, υπερευαισθησία και οι έντονες αντιδράσεις. Αγαπά την ηρεμία, την ησυχία, την μοναξιά παρ' όλο που οι σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή του. Επειδή σκέπτεται κυρίως με το συναίσθημα, άρα υποκειμενικά, δυσκολεύεται να εξαγάγει λογικά συμπεράσματα και να αντιμετωπίζει με αντικειμενικότητα τις προκλήσεις της ζωής. Θρέφει μεγάλη συμπόνια και συμπάθεια σε όσους υποφέρουν.


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan