Οι Πλανήτες στην κίνησή τους  μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, σχηματίζουν όψεις μεταξύ τους. Επειδή όμως είναι τέτοιος ο αριθμός τους αναγκαστικά σχηματίζουν σύνθετες όψεις, που όταν αυτές έχουν την μορφή ενός γεωμετρικού σχήματος, ονομάζονται Πλανητικοί Σχηματισμοί.

Ας προσπαθήσουμε πρώτα να καταλάβουμε λίγο την έννοια της συνθέσεως πριν προχωρήσουμε σε κάποιους κλασσικούς σχηματισμούς που χρησιμοποιούνται στην αστρολογία.

 Δύο πλανήτες έρχονται σε επαφή σχηματίζοντας μία όψη μεταξύ τους. Το είδος της όψεως είναι εκείνο που μας λέει αν η παραγόμενη ενέργεια έχει ευκολία ή δυσκολία στην εκδήλωσή της. Τι συμβαίνει όταν ένας άλλος πλανήτης κάνει όψη με τους προηγούμενος δύο; Τι συμβαίνει όταν ένας τέταρτος ή πέμπτος κ.ο.κ μετέχουν και αυτοί με την σειρά τους; Τότε λοιπόν έχουμε την σύνδεση πολλών ενεργειών και σαφώς εκεί θα πρέπει να δώσουμε έμφαση ώστε να έχουμε την καλύτερη εικόνα ενός ωροσκοπίου. Η ερμηνεία που θα δώσουμε θα πρέπει να είναι η σύνθεση όλων των παραγόμενων όψεων.

Υπάρχουν πολλοί πλανητικοί σχηματισμοί, από πολύ απλοί όπως π.χ. το Ταυ-τετράγωνο, μέχρι πολύ σύνθετοι όπως π.χ. το Δένδρο. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε όμως τους πιο κλασσικούς. Αυτοί θα είναι, η Πολυαστρία, το Ταυ-Τετράγωνο, το Μεγάλο Τρίγωνο, το Μεγάλο Τετράγωνο, το Γιοντ και το Μπούμερανγκ.

ΠΟΛΥΑΣΤΡΙΑ Η’ ΣΜΗΝΟΣ (Stellium)

Stellium

Η Πολυαστρία είναι ουσιαστικά μία πολλαπλή σύνοδος πλανητών. Σε αυτήν μετέχουν τρείς ή και περισσότεροι πλανήτες στο ίδιο ζώδιο, και σε έναν Οίκο. Η παραγόμενη ενέργεια οδηγεί το άτομο να εστιάζει στα θέματα του ζωδίου ή και του Οίκου, πάντα όμως αισθανόμενο ένα βάρος και προβληματισμό.

Παράδειγμα

Ήλιος-Ποσειδών-Αφροδίτη (Ιχθείς) στον 8ο Οίκο: Το άτομο είναι πολύ ευαίσθητο και ψάχνει τις απόλυτα ρομαντικές σχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι να μπλέκει σε σχέσεις που του προκαλούν πόνο όταν εκείνες τερματίζονται. Έτσι έχει την τάση να προσπαθεί να καταπιέζει αυτήν του την ανάγκη, δημιουργώντας όμως απωθημένα.

ΤΑΥ-ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ  

T Square 

Το Ταυ-τετράγωνο συγκροτείται από τρεις πλανήτες οι οποίοι σχηματίζουν μεταξύ τους μία αντίθεση και δύο τετράγωνα. Ο πλανήτης που βρίσκεται στην κορυφή των δύο τετραγώνων είναι εκείνος που προσπαθεί να ισορροπήσει την αντίθεση των άλλων δύο.

Παράδειγμα

Ερμής αντίθεση Σελήνη, Δίας τετράγωνο Ερμής/Σελήνη: Στον ερωτικό τομέα το άτομο είναι αρκετά συνεσταλμένο και νευρικό. Αυτό το κάνει υπερβολικά φλύαρο και ενοχλητικό όταν κάποιος από το φιλικό του περιβάλλον ενδιαφερθεί για εκείνο ή ενδιαφέρεται εκείνο για κάποιον μέσα από το φιλικό του περιβάλλον. Ο Δίας από το μέρος του προσπαθεί να ισορροπήσει την κατάσταση με το να αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν όταν το άτομο χαλαρώνει και αφήνεται να ασχολείται με γενικά πράγματα.   

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΙΓΩΝΟ

Water Grand Trine 

Το Μεγάλο Τρίγωνο συγκροτείται από τρεις πλανήτες που σχηματίζουν μεταξύ τους τρίατρίγωνα. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε έμφαση σε ένα από τα στοιχεία (ΓΗ, ΑΕΡΑΣ, ΝΕΡΟ, ΦΩΤΙΑ), άρα και τονισμό των χαρακτηριστικών τους. Έχουμε ουσιαστικά μία εσωτερική συμφωνία ανάμεσα στους πλανήτες που μετέχουν αφού η ροή της ενέργειας όχι μόνο δεν εμποδίζεται αλλά και ενισχύεται.

Παράδειγμα

Κρόνος τρίγωνο Δίας, Κρόνος τρίγωνο Ποσειδών, Ποσειδών τρίγωνο Δίας: Το άτομο είναι πολύ δημοφιλές ανάμεσα σε φίλους και συντρόφους αφού μπορεί με τον συγκροτημένο τρόπο σκέψεως που διαθέτει, να μοιράζεται σωστά συναισθηματικά ανάμεσα στις ανάγκες των δύο διαφορετικών κατηγοριών.

 

ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

Cosmic Square 

Το Μεγάλο τετράγωνο συγκροτείται από τέσσερεις πλανήτες που σχηματίζουν μεταξύ τους τέσσερα τετράγωνα και δύο αντιθέσεις. Με το Μεγάλο Τετράγωνο έχουμε έμφαση σε μία από τις Τετραπλότητες (Παρορμητική, σταθερά, μεταβλητή). Εδώ έχουμε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερος εσωτερικός αγώνας ώστε να επιτευχθεί ένα είδος ανάμεσα σε πτυχές τις προσωπικότητος που δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

Παράδειγμα

(Μεγάλο Τετράγωνο Παρορμητικών) Πλούτων τετράγωνο Ήλιος, Ήλιος τετράγωνο Σελήνη, Σελήνη τετράγωνο Ουρανός, Πλούτων τετράγωνο Ουρανός, Ήλιος αντίθεση Ουρανός, Σελήνη αντίθεση Πλούτων: Το άτομο βίωσε την απομάκρυνση του πατρός του από την οικογένεια, με αποτέλεσμα να κατηγορεί ενδόμυχα την μητέρα του ότι κυριαρχεί επάνω του στην καθημερινή ζωή του. Είναι θυμωμένο και με τον πατέρα του επειδή του προξένησε ανασφάλεια. ΟΙ κρίσεις στην ζωή του πάνω σε θέματα σχέσεων θα του δείξουν τί πρέπει να κάνει ώστε να έλθει σε ισορροπία.

 

YOD (Γιοντ)

YoD 

Το Γιοντ συγκροτείται από τρεις πλανήτες που σχηματίζουν μεταξύ τους δύο χιαστί κι ένα εξάγωνο. Οι δύο χιαστί όψεις εμποδίζουν την ροή ενέργειας και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος να τιθασευτούν. Ο πλανήτης στην κορυφή είναι αυτός που καλείται να βρει τις λύσεις, που όμως δεν μπορεί παρά μόνο να διαχειριστεί. Το εξάγωνο έρχεται σαν το «χέρι του Θεού» και δίνει κάποια διέξοδο σε αυτήν την κατάσταση, συνήθως με την μορφή του «μοιραίου».

Παράδειγμα

Ουρανός χιαστί Σελήνη, Ουρανός χιαστί Κρόνος, Σελήνη εξάγωνο Κρόνος: Το άτομο αδυνατεί να κρατήσει τα χρήματα που εισπράττει από την εργασία με αποτέλεσμα να μένει πάντα άφραγκο. Τις οικονομικές του δυσκολίες μπορεί να τις ξεπεράσει αν ξαφνικά εισπράξει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο από την κληρονομιά που του άφησαν οι γονείς του.

BOOMERANG (Μπούμερανγκ)

boomerang2

Το Μπούμερανγκ ανήκει στην κατηγορία του Γιοντ με την προσθήκη μίας αντιθέσεως ως προς τον κορυφαίο πλανήτη. Στον σχηματισμό αυτό η αντίθεση προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στον κορυφαίο πλανήτη, αφού θα πρέπει να ενοποιήσει πρώτα την δυναμική της αντιθέσεως και μετά να διαχειριστεί την ενέργεια του γιοντ.

Παράδειγμα

Όπως το παραπάνω συν την αντίθεση Ουρανού-Ηλίου: Το άτομο θυμώνει με τον ίδιο του τον εαυτό καθώς δεν μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματά του όπως πχ έκανε ο πατέρας του.   

ΣΦΗΝΑ

Σφήνα

Η Σφήνα σχηματίζεται από τρεις πλανήτες. Οι δύο πλανήτες σχηματίζουν αντίθεση και ο τρίτος από αυτούς κάνει εξάγωνο και τρίγωνο με τους πλανήτες της αντιθέσεως. Ο σχηματισμός αυτός βοηθάει το άτομο να διεισδύει στα πράγματα και στις καταστάσεις της ζωής του ανάλογα με την πολικότητα των πλανητών. Στα αρσενικά ζώδια δίνει παρορμητισμό, ταχύτητα αλλά και πιθανότητα λάθους ενώ στα θηλυκά ζώδια δίνει παθητικότητα, εσωτερική αντιμετώπιση και κινήσεις κατόπιν ωρίμου σκέψεως.

Παράδειγμα  

Ήλιος αντίθεση Σελήνη τρίγωνο/εξάγωνο Κρόνος: Το άτομο θέλει να εμπιστευτεί τους συνεδέλφους του αλλά κάτι το ενοχλεί και δεν εκδηλώνεται. Το κάνει μόνο αφού έχει ελέγξει τον καθένα μεθοδικά!

ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ Η’ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

Μυστικό Ορθογώνιο

Το Μυστικό ορθογώνιο ή μυστικό τετράγωνο αποτελείται από δύο εξάγωνα, δύο τρίγωνα και δύο αντιθέσεις. Ο σχηματισμός αυτός βοηθάει το άτομο να ανακαλύπτει τις κρυμμένες πτυχές των άλλων, να αναγνωρίζει πράγματα εκεί που οι άλλοι δεν βλέπουν, να καταλαβαίνει πότε οι άλλοι μιλούν ή κρύβουν κάτι από εκείνο, και το κυριότερο, να αναζητά την αλήθεια με κάθε κόστος.  

Παράδειγμα

Ωροσκόπος-Δίας-Χείρων-Ερμής

Ωροσκόπος εξάγωνο Δίας: Θετική στάση του ατόμου στις σχέσεις του με τους άλλους.

Ωροσκόπος τρίγωνο Χείρων: Ενεργητική λύση του προβλήματός του.

Ωροσκόπος αντίθεση Ερμής: Κριτική και κουτσομπολιό των άλλων.

Δίας αντίθεση Χείρων: Σε προσωπικό επίπεδο φέρεται παράξενα, στο γενικό επίπεδο φαίνεται να έχει ισχυρή θέληση και κοφτερό μυαλό.

Δίας τρίγωνο Ερμής: Το χάρισμα της ομιλίας, προνοητικότητα.

Ερμής εξάγωνο Χείρωνας: Οξεία διαίσθηση, ευκολία διαφυγής όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια.

Εδώ έχουμε ένα άτομο το οποίο έχει τρομερή διαίσθηση και κοφτερό μυαλό. Αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των άλλων αλλά δεν διατηρεί την απαραίτητη διακριτικότητα και αρκετές φορές παρεξηγούνται οι προθέσεις του. Πολλές φορές ενώ κουτσομπολεύει τα άλλα άτομα καταφέρνει να αποφεύγει  την οργή τους όταν αποκαλύπτεται ο ρόλος του. 

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

Προφητεία

Ο σχηματισμός της Προφητείας είναι εξαιρετικά σπάνιος. Αποτελείται από τέσσερα εξάγωνα και ένα Μεγάλο Τρίγωνο, το οποίο αποτελεί την βάση της Προφητείας. Το άτομο που έχει γεννηθεί με αυτόν τον σχηματισμό είναι εκ γεννετής "Προφήτης" Αυτό σημαίνει πως από μικρή ηλικία παρουσοιάζει το φαινόμενο να κατέχει γνώση την οποία ως ενήλικος θα την χρησιμοποιήσει για το καλό των ανθρώπων. Στέκει αδιάφορος στα υλικά αγαθά, θέλοντας να μεταδώσει την Αλήθεια.

Παράδειγμα

Ήλιος εξάγωνο Βόρειος Δεσμός. Το μοίρασμα εμπειριών του ατόμου με άλλους ανθρώπους.

Ήλιος εξάγωνο Ουρανός: Καινοτομία και μεταρρυθμίσεις.

Ουρανός εξάγωνο Νότιο Δεσμός: Το άτομο διαθέτει ήδη την γνώση που χρειάζεται για να την μεταδώσει και θα το κάνει με έναν καινούριο τρόπο.

Κρόνος (αν) εξάγωνο με τον Νότιο Δεσμό: Η γνώση αυτή θα βγεί αβίαστα, αρκεί να μην παρασυρθεί και πιστέψει ότι είναι κάτοχος της μοναδικής αλήθειας.

Μεγάλο Πύρινο Τρίγωνο (ΒΔ τρ Ουρανός τρ Κρόνος (αν). Ο λόγος του ατόμου θα φέρει πραγματικά την Αλήθεια στον κόσμο, και χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα από την καθεστηκυία τάξη. 


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan