Ένας κλάδος της Αστρολογίας που δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, είναι οι Απλανείς Αστέρες.

Ο λόγος που δεν είναι ευρέως γνωστός είναι επειδή ακόμη και οι ίδιοι οι αστρολόγοι διαφωνούν με την επιρροή που μπορεί να έχουν επάνω σε έναν χάρτη. Παρ' όλα αυτά, η μελέτη των Απλανών Αστέρων μπορεί να δώσει γνώση και κατανόηση για το πώς λειτουργεί το Σύμπαν σαν σύνολο και όχι μεμονωμένα στο μικρό μας Ηλιακό Σύστημα.

Οι Απλανείς Αστέρες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κεφάλαιο αρχαίας γνώσης. Η μελέτη τους είναι η αρχαιότερη προσπάθεια να ερμηνευτούν οι επιρροές που έχουν τα άστρα στις ζωές μας. Μέχρι την Αναγέννηση η χρήση των απλανών αστέρων θεωρούταν ως μέρος της ανάλυσης ενός ωροσκοπίου, είτε γενέθλιου είτε κοσμικού. Όμως, λόγω του ότι η ερμηνεία τους κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα είχε φαταλιστικό χαρακτήρα, περιέπεσαν σε αχρηστία. Οι Έλληνες, οι Λατίνοι και οι Άραβες είταν εκείνοι που κωδικοποίησαν και κατηγοριοποίησαν τους απλανής αστέρες. Ο μεγάλος αστρονόμος-αστρολόγος Πτολεμαίος στα βιβλία του Τετράβιβλος και Αλμαγέστη περιγράφει τις θέσεις, τις φύσεις και τις επιρροές που έχει ένας μεγάλος αριθμός αστέρων. Τα βιβλία αυτά έθεσαν τις βάσεις για μελέτη πολλών μεταγενέστερων αστρολόγων, μεταξύ αυτών ο Ουΐλιαμ Λίλυ και ο Βίβιαν Ε. Ρόμπσον

 

Τα βασικά επιχειρήματα που έχουν αστρολόγοι που δεν δίνουν βάρος στις επιρροές των απλανών αστέρων είναι δύο. Πρώτον, ότι έχουμε μπλέξει τόσο πολύ με τις εικόνες, τα αρχέτυπα και τους μύθους που πλέον τα ενστερνιζόμαστε χωρίς συζήτηση. Δεύτερον, ότι τόσο οι αποστάσεις όσο και η μετάπτωση των Ισημεριών, είναι απαγορευτικά σημεία για την ερμηνεία αστέρων που μετακινούνται ελάχιστα.

 

Όμως υπάρχει και μερίδα αστρολόγων η οποία πιστεύει ότι το Σύμπαν είναι ενιαίο και ότι οι ενέργειες αυτών των άστρων επηρεάζουν τα άτομα μεμονωμένα αλλά και γενεές ολόκληρες. Τα μεν άτομα επηρεάζονται με τις κλασσικές όψεις και κυρίως με την σύνοδο. Για τις γενεές επειδή συνήθως έχουν μία μετακίνηση της τάξεως της μίας μοίρας ανά εβδομήντα έτη, η ανοχή που δίνεται είναι μία μοίρα (κυρίως για τα Φώτα) αλλά η μισή μοίρα είναι αυτή που δίνει το μέγιστο της δυναμικής.

 

Οι απλανείς αστέρες επηρεάζουν πολύ λιγότερο τους γενέθλιους χάρτες και πολύ περισσότερο χάρτες Ωριαίας Αστρολογίας ή γεγονότων. 

Μερικοί Χαρακτηριστικοί Απλανείς Αστέρες

Αλφιράτς (Alpheratz): α Ανδρομέδας, 15η Μοίρα Κριού (2016- 14º 31'), φύσεως Διός-Αφροδίτης, θεωρείται εξαιρετικά τυχερός. Φέρνει τιμές, προαγωγή, πλούτο, δημοφιλία, αγάπη για κίνηση, ανεξαρτησία, αρμονία, χάρη.

Αλγκόλ (καπούτ): β Περσέως, 27η Μοίρα Ταύρου (2016- 26º 23'), φύσεως Άρη-Κρόνου, θεωρείται εξαιρετικά άτυχος. Φέρνει την μαζική καταστροφή, την βία, τον πνιγμό, τον αποκεφαλισμό, την ηλεκτροπληξία.

Αλκυώνη: η Ταύρου, 1η Μοίρα Διδύμων (2015-00° 12'), φύσεως Σελήνης-Διός-Άρη και θεωρείται δυσμενής. Φέρνει φιλοδοξία, τιμή, δόξα, θλίψη, απώλεια, πένθος.

Αλντεμπαράαν: α Ταύρου, 10η Μοίρα Διδύμων (2015-10°00'), φύσεως Άρη, θεωρείται άτυχος, Βασιλικός Αστέρας. Φέρνει τιμές, διασημότητα, αποδοχή, απώλεια, βίαιο θάνατο, κίνδυνο.

Φακτ (Phact): α Περιστεράς, 23η μοίρα Διδύμων (2016- 22°24'). Είναι φύσεως Ερμού-Αφροδίτης με μία μικρή επιρροή του Ουρανού και θεωρείται ευμενής. Χαρίζει ευεργεσία, ωφέλεια, αισιοδοξία και καλή τύχη Προσδίδει ικανότητα στις τέχνες, καθώς βοηθά το άτομο να αντιλαμβάνεται μορφή και ρυθμό. Προσδίδει επίσης ένθερμο ενδιαφέρον για τις επιστήμες. Ο Φακτ είναι αστέρας που υπό συνθήκες μπορεί να χαρίσει διάνοια. 

Σείριος: α Μεγάλου Κυνός, 15η μοίρα Καρκίνου (2015- 14° 17'). Είναι φύσεως Διός-Άρεως και θεωρείται τυχερός. Φέρνει τιμή, δόξα, οπαδούς, πλούτη, φιλοδοξία, φωτιές, ξηρασία.

Πολυδεύκης (Pollux): β Διδύμων, 24η μοίρα Καρκίνου (2016- 23° 26'). Είναι φύσεως Άρη. Δίνει οξυδέρκεια, πανουργία, δυναμισμό, θάρρος, τόλμη. Στην αρνητική του εκδοχή δείχνει την σκληρή και απερίσκεπτη φύση, την ταπείνωση, καταστροφές και φυλακές. Δείχνει επίσης την εχθρότητά του διατηρώντας όμως την αξιοπρέπειά του.   

Νότιος Όνος (Asellus Australis): δ Καρκίνου, 9η Μοίρα Λέοντος (2015- 8°56'). Είναι φύσεως Ηλίου-Άρεως και θεωρείται ατυχής. Φέρνει προαγωγή στους στρατιωτικούς, αποφασιστικότητα, επιμονή, τύφλωση, προβλήματα με τους οφθαλμούς, πυρετό, ναυάγια, μαζικές δολοφονίες, φρίκη, αποτροπιασμό, αδυναμία συνεργασίας, συκοφαντία. 

 dubhe

Ντουμπέ (Dubhe, Dubb): α Μεγάλης Άρκτου, 16η μοίρα Λέοντος (2017- 15°26'). Το όνομα Dubhe σημαίνει Άρκτο στα Αραβικά. Η πλήρης ονομασία του είναι η Πλάτη της Μεγάλης Άρκτου. Επίσης έχει το όνομα Ακ το οποίο σημαίνει οφθαλμός.

Ο συγκεκριμένος αστέρας συνδέεται με την καταστροφική ενέργεια του Άρη. Για αυτό άλλωστε είναι αρκετά επικίνδυνος όταν κάνει σύνοδο με τον Κρόνο. Η επιρροή του είναι αισθητή κυρίως σε κοσμικά ωροσκόπια παρά σε προσωπικά. Προκαλεί αναστάτωση στις μάζες, δημιουργώντας τους την ανάγκη να βγουν έξω και να διαδηλώσουν ώστε να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στην πολιτική κατάσταση μίας χώρας.

Σε προσωπικό επίπεδο χαρίζει σπουδαία δύναμη, αντοχή, επιμονή. Αν το σύνολο του ωροσκοπίου το επιτρέπει, τότε το άτομο που έχει γεννηθεί κάτω από την επιρροή του, μπορεί να λύνει προβλήματα με ήρεμο και χαλαρό τρόπο. Αν όμως το σύνολο του ωροσκοπίου είναι αρνητικό, τότε το άτομο που έχει γεννηθεί κάτω από την επιρροή του είναι επιθετικό, αδυσώπητο και με θυμό που καταστρέφει τα πάντα στον διάβα του.

 

1950-14°30', 1960-14°38', 1970-14°47', 1980-14°55', 1990-15°04', 2000-15°12', 2010-15°20'

 

Βασιλίσκος (Ρέγκουλους): Βασιλικός Αστέραςα Λέοντος1η μοίρα Παρθένου (2016- 0° 03'), φύσεως Άρη-Διός, θεωρείται πολύ τυχερός. Φέρνει αγάπη για την ελευθερία, ανεξαρτησία, ευγένεια, κύρος, ηγεσία, ατυχήματα, ξαφνικές πτώσεις, βία.

Άλιοθ (Μαύρο Άλογο): ε Μεγάλης Άρκτου10η μοίρα Παρθένου (2016 9° 09'). Είναι φύσεως Άρη και θεωρείται άτυχος. Συνδέεται με την καταστροφική πλευρά του Άρη. Η λέξη-κλειδί του Άλιοθ είναι "θυμός". Στην θετική του εκδοχή μπορεί να δώσει τον αγωνιστή που δεν το βάζει κάτω, τον επιτυχημένο άνθρωπο που δάμασε τον θυμό του και τον μετέτρεψε σε κάτι δημιουργικό. Στην αρνητική του εκδοχή φέρνει αυτοκτονικές τάσεις στις γυναίκες, προβλήματα στην εγκυμοσύνη και στην γέννα, αποτυχίες στην εργασία, προβλήματα με την οικογένεια, απογοητεύσεις από φίλους. 

Ζοσμά (Zosma, Zozma, Duhr): δ Λέοντος, 12η μοίρα Παρθένου (2015- 11º 32'), φύσεως Κρόνου-Αφροδίτης. Χαρίζει οξυδερκές μυαλό. Προκαλεί μελαγχολία, κατάθλιψη, αίσθηση περιορισμού, ατίμωση, εγωκεντρισμό, ανηθικότητα, κακία. Το άτομο γεννημένο κάτω από τον Ζοσμά είναι παράλογο, αδιάντροπο και εγωπαθές. Υπάρχει φόβος ή κίνδυνος δηλητηριασμού. 

Δενέβολα (Denebola, Αλκαία, al Dhanab al Asad, Ντενέμπολα): β Λέοντος, 22α Μοίρα Παρθένου (2015- 21° 43'- 2017- 21° 51'). Είναι φύσεως Κρόνου-Αφροδίτης (κατά τον Πτολεμαίο). Θεωρείται ατυχής. Φέρνει δυστυχία, δημόσια ατίμωση, κριτική, επιμονή, έλλειψη φαντασίας, ανεπιθύμητους συνεργάτες, ατυχία, η ευτυχία μετατρέπεται σε απόγνωση και θυμό, ψυχικές και σωματικές ασθένειες, φυσικές καταστροφές. Δίνει όμως και ευγενικό και γεναιόδωρο άτομο, ειδικά όταν ασχολείται με θέματα των άλλων. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, από τον αδαμάντινο χαρακτήρα του ατόμου πηγάζουν οι ατυχίες του. 

Κόμπος 1 (Νόντους 1, Nodus 1, Al dhi'bah): ζ Δράκου. 4η Μοίρα Ζυγού (2016- 3° 41'). Σύμφωνα με τον Πτολεμαίο είναι φύσεως Κρόνου-Άρεως. Χαρίζει καλλιτεχνική και συναισθηματική φύση, δυστυχώς όμως σκυθρωπή και αγέλαστη. Χαρίζει δυνατό μυαλό και διαπεραστικό νου. Δίνει πολλούς φίλους και ταξίδια. Στην αρνητική του εκδοχή, υπάρχει ο φόβος για κλοπή και δηλητηρίαση.  

 

 corvus constellation

Αλγκοράμπ (Algorab) δ Κόρακος. Είναι φύσεως Άρη-Κρόνου. Φέρνει την καταστροφή, την κακία και συνδέεται με τον ρακοσυλλεκτισμό. Προκαλεί προβλήματα και καθυστερήσεις. Ως αποτέλεσμα προκύπτουν αποτυχίες, απώλειες, εχθρότητα με τους ανθρώπους.

Το άτομο που έχει γεννηθεί κάτω από την επιρροή του είναι αποκρουστικό, καταχθόνιο και ψεύτης. Συνήθως χρησιμοποιεί δικαιολογίες ή μία μερική αλήθεια όταν θεωρήσει ότι έτσι είναι πιο ασφαλής. Είναι μονίμως θυμωμένος, είναι συκοφάντης, και βιώνει άσχημα όνειρα. Είναι πολύ κακός στο να διαχειρίζεται καταστάσεις. Είναι επίσης επιρρεπής στα ατυχήματα και στους τραυματισμούς.

Κατ’ εξαίρεση μπορεί να είναι θαρραλέος και τολμηρός.

Ο Αλγκοράμπ κυβερνά στο αθρώπινο σώμα τον δεξιό νεφρό.

1950-12° 45', 1960-12° 53', 1970-13° 02', 1980-13° 10', 1990- 13° 18', 2000-13° 26', 2010-13° 35', 2017-13° 41'.

 

 spica

Στάχυς (Σπίκα): α Παρθένου. 24η Μοίρα Ζυγού (2017- 24° 05’). Είναι φύσεως Αφροδίτης-Άρεως και θεωρείται πολύ τυχερός. Είναι από τους σημαντικότερους απλανείς αστέρες και θεωρείται ισάξιος σε σπουδαιότητα με τους τέσσερις Βασιλικούς Αστέρες. Φέρνει σταθερότητα, αγάπη, πλούτη, αναγνώριση, επιτυχία, αίγλη, αγάπη για την επιστήμη και τις Τέχνες. Η κλειστή σύνοδος με το άστρο δίνει προστασία από την Κεκαυμένη Ζώνη. 

Αλφέκκα (Alphecca, Alphekka, Gnosia, Gemma, Ashtaroth): α' Βορρείου Στεφάνου, 13η Μοίρα Σκορπιού (2015- 12° 31'). Κατά τον Πτολεμαίο είναι φύσεως Αφροδίτης-Ερμού. Δίνει τιμές, αξιοπρέπεια, ποιητικές και καλλιτεχνικές ικανότητες, επιτυχίες στον εμπορικό τομέα. Όμως μπορεί να φέρει μία ζωή εστιασμένη στις υλικές και σωματικές απολαύσεις, σε βαθμό που το άτομο να ζει μέσα στην απιστία, στην ακολασία, στην ανυποληψία.

Ουνουκαλχάι (Unukalhai): α Όφεως, 23η Μοίρα Σκορπιού (2016- 22° 18’), φύσεως Κρόνου-Άρεως, θεωρείται άτυχος. Φέρνει επιτυχία μετά από μεγάλες δυσκολίες, αυτοκτονία, τρέλλα, ανηθικότητα, επιτυχία στον πόλεμο, επιτυχία στην πολιτική, επιτυχία στην συγγραφή, προβλήματα στον έρωτα, ατυχήματα, παραχάραξη, ναυάγια, απώλεια, σεισμούς, κίνδυνο από δηλητήρια. 

Κατζάμ (Kajam): ω Ηρακλέους, 2η Μοίρα Τοξότου (2014- 1° 46'), φύσεως Ερμού. Λέγεται ότι δίνει δύναμη χαρακτήρος. Πείσμα, επιμονή, σταθερότητα για έναν σκοπό. Φλογερή φύση και επικίνδυνα πάθη. 

ΑντάρηςΒασιλικός Αστέραςα Σκορπιού10η Μοίρα Τοξότου (2016- 9°59), φύσεως Άρη-Διός-Ερμού, θεωρείται τυχερός,  Φέρνει περιπέτεια, τιμές, γενναιοδωρία, βίαιες παρορμήσεις, ξαφνικές απώλειες, πείσμα, πολλαπλοί γάμοι.

Ρας Αλ-χάγκ (Rasalhague): α Οφιούχου23η μοίρα Τοξότου (2016-22°40'). Ο Ρας Αλ-χάγκ είναι φύσεως Κρόνου-Ερμού και θεωρείται δυσμενής. Ο Ρας Αλ-χάγκ είναι ο σταθερός αστέρας που φέρνει την υπερβολή και την ακολασία. Στα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι η κάθε είδους διαστροφή, η φρενοβλάβεια και οι καταστροφές που προκαλούνται από τις γυναίκες. 

Λεσάθ (Lesath, Leschath, Lesuth): υ Σκορπιού, 25η Μοίρα Τοξότου (2014-24°13'), φύσεως Ερμού-Άρεως. Φέρνει κινδύνους, απελπισία, ανηθικότητα, μοχθηρία. Συνδέεται με οξύ και διεισδυτικό πνεύμα. Τα λόγια κόβουν σαν μαχαίρι. Συνήθως υπάρχουν συμπεριφορές του τύπου "πρώτα πυροβολώ, μετά μιλώ". Συνδέεται επίσης με όξινα δηλητήρια.  

Βέγας: α Λύρας, 15η Μοίρα Αιγόκερω (2016- 15° 32’). Είναι φύσεως Αφροδίτης-Ερμού και θεωρείται τυχερός. Φέρνει δημιουργικότητα, γοητεία, ρητορική δεινότητα, καλλιτεχνικό ταλέντο, πρακτικότητα, διπλές δοσοληψίες.

 fomalhaut star alpha piscis

Ο Φομαλώτ (Φολμαλώ, Φολμαλώχ) ή α Νοτίου Ιχθύος, είναι ένας ερυθρός αστέρας, ο μεγαλύτερος στον αστερισμό του Νοτίου Ιχθύος (Pisces Austrinis) Είναι ένας από τους τέσσερις Βασιλικούς Αστέρες και βρίσκεται στην 5η Μοίρα των Ιχθύων (2017- 4° 05'). Ο Πτολεμαίος θεωρεί ότι είναι φύσεως Αφροδίτης-Ερμού και θεωρείται πολύ τυχερός. Επειδή έχει και μία δόση Ποσειδώνιας επιρροής άλλοτε λειτουργεί πολύ καλά και άλλοτε πολύ άσχημα, ανάλογα βέβαια με τις όψεις που σχηματίζει. Στην θετική του εκδοχή φέρνει σοφία, τιμιότητα, ιδανικά. Στην αρνητική του εκδοχή φέρνει έξεις, ανεπιθύμητους συνεργάτες.  

Άχερναρ (Achernar): α Ηριδανού, 16η Μοίρα Ιχθύων (2015- 15° 30'), φύσεως Διός, θεωρείται τυχερός. Φέρνει επιτυχία σε δημόσια αξιώματα, κέρδη και προνόμια από την Θρησκεία, θρησκευτική προσήλωση, αγαθοεργία, ευεγερσία, καλοσύνη.   

Σχέατ, Σητ (Scheat): β' Πηγάσου, 30η Μοίρα Ιχθύων (2015- 29° 34'), φύσεως Άρη-Ερμού (κατά Πτολεμαίο) ή Κρόνου (κατά Σιμμωνίτη) ή Ποσειδώνα σε τετράγωνο με τον Άρη ή τον Κρόνο. Θεωρείται υπερβολικά άτυχος. Σύμφωνα με την παράδοση φέρνει φόνους, αυτοκτονίες, πνιγμούς. Οι Άραβες τον ονόμασαν "Άνω Στόμιο". Σύμφωνα με αυτούς προκαλεί καταστροφές, ναυάγια, πλημμύρες, ατυχήματα σε ορυχεία, αεροπορικά ατυχήματα, ή οποιαδήποτε καταστροφή που μπορεί να φέρει το νερό. Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να δώσει πνευματική διαύγεια, αρκεί το άτομο να είναι έτοιμο να την δεχθεί. 


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan