Ας γνωρίσουμε την Μεγάλη Αρκάνα ή το Ταξείδι του Τρελλού!

Η Μεγάλη Αρκάνα αποτελείται από είκοσι δύο κάρτες, αριθμημένες από το Μηδέν έως το Είκοσι Ένα. Απαντά στην ερώτηση «Γιατί;» Συμβολίζει τα αίτια και τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε. Κάθε μία κάρτα έχει τον δικό της συμβολισμό, την δική της αλληγορική σημασία, το δικό της ψυχολογικό αρχέτυπο. Όταν οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα εμφανίζονται, τότε συνήθως έχουμε να κάνουμε με ένα «μοιραίο» γεγονός.

chaos riddler derek 1

Ο Τρελλός (0) συμβολίζει μεταφορικά το νέο ξεκίνημα στην ζωή. Το σύμβολό του είναι το δισάκι, το ραβδί και ο σκύλος. Τα πρώτα δύο τον χαρακτηρίζουν ως ταξειδευτή. Ο σκύλος συμβολίζει τα ένστικτα που έχει, τα οποία τον βοηθούν να αποφύγει τους κινδύνους. Έτσι, ο Τρελλός συμβολίζει τον αθώο, που ξεκινά το ταξείδι του ανυποψίαστος, ελεύθερος, χωρίς περιορισμούς, με μόνο σύμβουλο τα ένστικτά του. 

Ο Μάγος (Ι) συμβολίζει την δράση. Όποιος έχει την γνώση και την θέληση έχει την ικανότητα να κάνει μαγικά πράγματα στην ζωή του. Η κάρτα έχει να κάνει με νέα ξεκινήματα, νέες εμπειρίες και δημιουργικότητα. Ο νέος βρίσκεται καθισμένος κι έτοιμος μπροστά στα σύμβολα των στοιχείων που χρειάζεται να ενώσει ώστε να υπάρξει δημιουργία. Ο Μάγος είναι ο δάσκαλος και ο οδηγός που μας μαθαίνει πώς να αξιοποιήσουμε με θετικό τρόπο τις δυνατότητές μας, τα ταλέντα μας. 

Η Ιέρεια (ΙΙ) συμβολίζει την ικανότητά μας να εστιάσουμε το χάος του μυαλού μας για έναν σκοπό, την παθητικότητα, την μη-δράση. Είναι το αρχετυπικό πρότυπο του θηλυκού στοιχείου, η ισορροπία στην αρσενική ενέργεια του Μάγου. Εάν ο Μάγος είναι ο οδηγός προς την γνώση, η Ιέρεια την κατέχει, μόνο που είναι κεκαλυμμένη, κρυφή. Αυτή η γνώση συμβολίζεται από το κλειστό βιβλίο που κρατά. Για να την καταλάβεις πρέπει να αποστασιοποιηθείς για λίγο και να την νιώσεις. Μόνο τότε θα καταλάβεις τους συμβολισμούς και το νόημά τους. Μόνο τότε θα αποκτήσεις την Αυτογνωσία. 

Η Αυτοκράτειρα (ΙΙΙ) συμβολίζει την την γήινη πλευρά του θηλυκού αρχέτυπου. Είναι η μητέρα που μας φέρνει στον κόσμο, η ερωμένη που εγείρει τις αισθήσεις μας, η σύντροφος που φροντίζει και καλύπτει όλες μας τις ανάγκες. Συυμβολίζει επίσης την ισορροπία, την ανάπτυξη, την γονιμότητα, την χαρά που παίρνουμε από τις πράξεις μας.   

Ο Αυτοκράτωρ (ΙV) είναι το αρσενικό αρχετυπικό πρότυπο. Συμβολίζει την εξουσία από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Συμβολίζει επίσης την δομή που χρειαζόμαστε ώστε να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Στο σύνολό του, ο Αυτοκράτωρ, συμβολίζει την ανάγκη για, εσωτερικό έλεγχο, πειθαρχία, την θέληση να έχουμε τον έλεγχο του προσωπικού μας «βασιλείου», την ικανότητα για ανάλυση και λογική σκέψη. Πολλές φορές όμως μπορεί να γίνει ισχυρογνώμων, κριτικός και βίαιος.

Ο Ιερέας (V) συμβολίζει την στιγμή που όλοι μας εντασσόμαστε σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο, ασπαζόμαστε ένα σύστημα αξιών, μετέχουμε σε μία ομάδα. Η συμμετοχή μας σημαίνει αυτομάτως ότι αποδεχόμαστε τους κανόνες και υπακούμε σε αυτούς. 

Οι Εραστές (VI) συμβολίζουν τα πρώτα διλλήματα στην ζωή. Η επαφή μας με εκείνο που θεωρούμε αντίθετο μας οδηγεί στο να αμφισβητήσουμε και τέλος να δημιουργήσουμε τις προσωπικές μας πεποιθήσεις και ηθικές αξίες. Τότε μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε την δύναμη που έχουμε, κάνοντας τις δικές μας επιλογές!

Το Άρμα (VII) συμβολίζει την δύναμη της αυτοκυριαρχίας και της θελήσεως. Όπως ο ηνίοχος προσπαθεί να δαμάσει την δύναμη και την ιδιοσυγκρασία των δύο ίππων του, έτσι κι εμείς θα πρέπει να δαμάσουμε τις παρορμήσεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας ώστε να βγούμε νικητές. 

Η Δικαιοσύνη  (VIII) συμβολίζει την ανάγκη να σκεφτούμε προσεκτικά τις επιλογές μας. Η Δικαιοσύνη συμβολίζει το νόμο του αιτίου και του αιτιατού. Όλα θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία για να υπάρχει αρμονία. Κάθε τι που πράττουμε έχει αντίκτυπο τόσο σε εμάς όσο και στους άλλους. Για αυτό και η Δικαιοσύνη, αμερόληπτη, ευθεία, και αδυσώπητη, κρατά το ξίφος για να το πέμψει επί τας κεφαλάς ημών εάν βρισκόμαστε εν αδίκω, ενώ με τον ζυγό μας ανταμείβει εάν βρισκόμαστε εν δικαίω.   

Ο Ερημίτης (IX) συμβολίζει την ανάγκη να βρούμε τις δικές μας απαντήσεις. Για αυτό θεωρείται η κάρτα που κλείνει τον κύκλο των εξωτερικών ερεθισμάτων και εμπειριών. Για να μάθει κανείς την Αλήθεια θα πρέπει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Μόνο μέσα από την απομόνωση, την καρτερία και τις δυσκολίες μπορεί κάποιος να εισέλθει στον Κόσμο του Πνεύματος. 

Ο Τροχός της Τύχης (X) ξεκινά το δεύτερο μυητικό ταξείδι της Ταρώ. Όμως αυτό το ταξείδι πραγματοποιείται στον κόσμο της Ψυχής, για αυτό και η γνώση που αποκομίζει κανείς από αυτό διευρύνει το Πνεύμα. Είναι επίσης το Πεπρωμένο του Ανθρώπου. Στο κοσμικό επίπεδο συμβολίζει τις αλλαγές που συμβαίνουν, καλές ή κακές. 

Η Δύναμη (XI) συμβολίζει την ανάγκη να γαληνέψουμε και να οπλιστούμε με δύναμη ώστε να αντιμετωπίσουμε τον χειρότερο εχθρό μας, τον ίδιο μας τον εαυτό. Μιλάει επίσης για την ικανότητα που έχουμε να δαμάζουμε τα αρχέγονα ένστικτά μας και να τα μετατρέπουμε σε κάτι δημιουργικό.

Ο Κρεμασμένος (XII) συμβολίζει την ανάγκη να δούμε την ζωή μας από μία εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Μέσα από αυτήν την κάρτα βλέπουμε την αγωνία που προκαλεί ο πόνος, την πίστη για την υπέρτατη θυσία που αναλαμβάνουμε να κάνουμε, και την απελευθέρωση που μας δίνει η κατανόηση των λόγων της θυσίας. 

Ο Θάνατος (XIII) συμβολίζει το τέλος όλων εκείνων που θεωρούσαμε δεδομένα. Σίγουρα ο Θάνατος φέρνει θλίψη για κάτι που τελειώνει, για κάτι που δεν μπορείς να νικήσεις, όμως είναι και η μεταμόρφωση, αφού τίποτα πραγματικά δεν πεθαίνει, απλά αλλάζει μορφή. Μας προτείνει να αφήσουμε πίσω τον παλαιό μας εαυτό, να σταματήσουμε να κουβαλάμε τα βάρη του παρελθόντος και να αποδεχθούμε αυτό που μας προσφέρεται τώρα. Παράλληλα, μέσα από τον Θάνατο  αποδεχόμαστε τον φυσικό κύκλο των πραγμάτων. 

Η Εγκράτεια (XIV) συμβολίζει την στιγμή εκείνη που αντιλαμβανόμαστε την λέξη «μέτρο». Μέσα από την ανάμειξη του ενστίκτου και της νηφαλιότητας επέρχεται η ένωση της λογικής με το συναίσθημα, και τότε είναι που ανακαλύπτουμε την πραγματική ισορροπία.

Ακόμα και αν πιστεύουμε πως οι δοκιμασίες μας τελείωσαν και μάθαμε επί τέλους το μέτρο, έρχεται ο Διάβολος (XV) να μας προκαλέσει και να μας δελεάσει με όλα εκείνα που θέλουμε. 

Ο Πύργος (XVI) είναι εκείνη η στιγμή που ό,τι και αν έχουμε κτίσει, καταστρέφεται! Είναι η εκρηκτική αφύπνιση από την αδράνεια. 

Το Άστρο (XVII) συμβολίζει την ελευθερία που απολαμβάνουμε αφού ουσιαστικά πλέον δεν έχουμε τίποτα, και την ελπίδα που έρχεται για ένα καλύτερο αύριο. 

Η Σελήνη (XVIII) συμβολίζει την στιγμή εκείνη που το Εγώ μας βασανίζεται από τις φαντασιώσεις και τις φοβίες μας. 

Ο Ήλιος (XIX) συμβολίζει την στιγμή που αντιλαμβανόμαστε το τι έχουμε μάθει από τις εμπειρίες μας και ότι πλέον είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση. 

Η Κρίση (ΧΧ) συμβολίζει την στιγμή της αυτοκριτικής. Τα παθήματα έγιναν μαθήματα, οι λογαριασμοί έκλεισαν, και τώρα είναι η στιγμή να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας.

Ο Κόσμος (XXI) συμβολίζει την ολοκλήρωση του κύκλου. Εσωτερικά και εξωτερικά είμαστε έτοιμοι να βγούμε στον κόσμο. Πάνω από όλα, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πάντα είναι κύκλος στην ζωή και για κάθε τι που τελειώνει κάτι καινούργιο ξεκινά!


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan