Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ!

Από παλαιά υπήρξε η προσπάθεια διασύνδεσης των τροφών με πλανήτες και σημεία του Ζωδιακού. Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από τον αστρολόγο και βοτανολόγο Νίκολας Κόλπεπερ (1616-1654), ο οποίος χρησιμοποιούσε τις τροφές όπως και τα βότανα στις θεραπείες του και τα έργα του θεωρούνται αυθεντία στην Μεσαιωνική Ιατρική Αστρολογία.   

Οι τροφές φαίνεται να συνδέονται με ιδιότητες που σχετίζονται με την ποιότητα κάποιου από τους πλανήτες και επηρεάζονται από αυτούς. Επίσης μπορούμε να δούμε τα ζώδια με ποίον τρόπο προσεγγίζουν την τροφή, τις προτιμήσεις και τις συνήθειες της διατροφής τους.

Ο δεσμός που υπάρχει σε ανάμεσα σε ορισμένες τροφές και τους πλανήτες εδραιώθηκε μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Όπως οι πλανήτες έχουν ταξινομηθεί με τα χαρακτηριστικά τους, όπως θερμότητα, ξηρότητα, συστολή ή διαστολή, έτσι και οι τροφές παίρνουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των πλανητών που ανήκουν.

Για παράδειγμα, οι καυτερές πιπεριές ανήκουν στον Άρη, ενώ οι υγρές τροφές όπως τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια και τα πεπόνια ανήκουν στην Σελήνη. Κάποιες τροφές συνδέονται με πλανήτες λόγω της εμφάνισής τους. Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια λόγω του σχήματος και του χρώματος ανήκουν στον Ήλιο. Τα γλυκά φρούτα και γενικά οι γλυκές τροφές ανήκουν στην Αφροδίτη.


Τροφή και Στοιχεία

Τα ζώδια ανήκουν στα τέσσερα στοιχεία (Φωτιά, Γη, Αέρας, Νερό) και εκ τούτου έχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της τροφής.

Τα πύρινα ζώδια θεωρούν την τροφή ως καύσιμο για αυτό χρειάζονται τροφές που μαγειρεύονται και καταναλώνονται γρήγορα, πλούσιες όμως σε ενέργεια.

Τα γήινα ζώδια είναι καλοφαγάδες. Εκτιμούν την καλή κουζίνα και τους αρέσει περισσότερο να καταναλώνουν, παρά να παρασκευάζουν. Παρόλα αυτά, οι Ταύροι έχουν προδιάθεση να γίνουν καλοί μάγειρες.

Τα ζώδια του αέρα δεν ασχολούνται ιδιαιτέρως με την τροφή όσο με την διατροφή. Επειδή έχουν άλλες δουλειές να κάνουν, το μαγείρεμα δεν αποτελεί προτεραιότητα για εκείνους. Όμως προσέχουν πολύ την διατροφή τους, διότι θέλουν πάντα να διατηρούν την ευκινησία τους.

Τα ζώδια του Νερού είναι γεννημένοι μάγειροι, ειδικά οι Καρκίνοι. Τα ζώδια του Νερού λατρεύουν το φαγητό τόσο για την προσωπική τους απόλαυση (λατρεύουν τα γλυκά), όσο κυρίως για την παρασκευή τους. Μέσα από το φαγητό δείχνουν την αγάπη, την στοργή και την φροντίδα στους δικούς τους ανθρώπους, οπότε είναι σημαντικό για εκείνους να μαγειρεύουν.


Ζώδια και Κουζίνα

Στους Κριούς αρέσουν τα γρήγορα και εύκολα φαγητά. Αυτό συμβαίνει επειδή ασχολούνται με αρκετές δραστηριότητες και δεν έχουν χρόνο για πέταμα, για αυτό καταλήγουν να παραγγέλνουν φαγητό από εστιατόρια ταχυφαγίας. Όταν μαγειρεύουν, προτιμούν να φτιάχνουν πατάτες, ζυμαρικά και λευκές σάλτσες, και το αγαπημένο τους φαγητό, που είναι το σάντουϊτς. Έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα καυτερά φαγητά και φαγητά που παρασκευάζονται με φωτιά, όπως το φοντύ, τις παρασκευές “φλαμπε”, και βέβαια ότι έχει να κάνει με ψησταριά. Επειδή τρώνε γρήγορο φαγητό καταναλώνουν ποσότητες, για αυτό και θα πρέπει να προσέχουν τα λιπαρά φαγητά προκειμένου να μην πάρουν βάρος.


Οι Ταύροι είναι οι καλοφαγάδες του ζωδιακού. Είναι από εκείνους τους τύπους που μπορούν άνετα να φάνε πέντε διαφορετικά ορεκτικά, να πάρουν πλήρες κυρίως πιάτο με μεγάλη μερίδα, και τέλος να έχουν πάντα χώρο για ένα μεγάλο κομμάτι τούρτας. Επειδή το φαγητό τους αρέσει και το σκέφτονται συνέχεια, δημιουργούνται δύο μερίδες Ταύρων. Η πρώτη καταναλώνει. Έτσι έχουμε εκείνους τους Ταύρους, οι οποίοι στις εξόδους τους κανονίζουν πάντα να πηγαίνουν σε κάποιο εστιατόριο. Η δεύτερη παράγει. Είναι εκείνοι οι Ταύροι που μαγειρεύουν για τους φίλους τους ή γίνονται σεφ! Τους αρέσει όμως το απλό σπιτικό φαγητό και λόγω της συνήθειας που τους χαρακτηρίζει, επιλέγουν να φτιάχνουν συνέχεια πιάτα που τους αρέσουν.


Οι Δίδυμοι το μόνο του δεν σκέφτονται είναι η τροφή τους. Άλλωστε έχουν τόσα πράγματα να κάνουν που κυριολεκτικά ξεχνούν να φάνε. Αυτό βεβαίως κάνει κακό στο νευρικό τους σύστημα διότι προκειμένου να αναπληρώσουν την χαμένη τους ενέργεια καταφεύγουν στην λύση των γλυκών, του προχείρου φαγητού και του καφέ. Όταν μαγειρεύουν φτιάχνουν κάτι γρήγορο, διότι δεν θέλουν να χάνουν χρόνο από τις δραστηριότητές τους. Έχουν όμως την τρέλα να δοκιμάζουν διάφορα εθνικά φαγητά που δοκίμασαν ή που είδαν σε κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης. Σπανίως λείπουν από το τραπέζι τους τα αυγά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και το τυρί.


Για τους Καρκίνους το φαγητό δεν είναι απλά πρόσληψη τροφής αλλά είναι τέχνη, μεράκι, δημιουργία, αγάπη. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί επαγγελματίες μάγειροι προέρχονται από το ζώδιο του Καρκίνου ή έχουν έντονο το στοιχείο του Καρκίνου στο ωροσκόπιο τους. Λατρεύουν την προετοιμασία του φαγητού, από την αγορά των υλικών μέχρι την καθαυτό παρασκευή. Επειδή έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο από το κανονικό λογικό κι επόμενο είναι να προσφέρουν μεγάλες μερίδες φαγητού. Τους αρέσει κυρίως το σπιτικό φαγητό και οι παραδοσιακές συνταγές. Ποτέ, μα ποτέ, δεν θα πουν όχι σε γλυκό!


Οι Λέοντες αντλούν απόλαυση από το φαγητό τους για αυτό δεν αφήνουν ποτέ κάτι πάνω στο πιάτο τους και αποκλείεται να αφήσουν το γεύμα τους στην μέση. Το φαγητό επίσης είναι μέσο για διασκέδαση, είτε κάνοντας πάρτυ για τους φίλους τους είτε βγαίνοντας έξω σε κάποιο εστιατόριο. Μπορεί να μην ιδιαίτερα επιλεκτικοί σε αυτό που τρώνε, αλλά θα πάρουν τα καλύτερα και ακριβότερα υλικά για την παρασκευή του φαγητού τους. Τους αρέσουν υπερβολικά τα γλυκά σε βαθμό που τρώνε πριν και μετά το φαγητό. Τα σοκολατένια γλυκά είναι τα αγαπημένα τους αλλά ο πόθος τους είναι η λεμονόπιτα, είτε με μαρέγκα είτε σαν κέικ. Είναι του κρέατος, αλλά χωρίς πολλές σάλτσες. Προτιμούν να το συνοδεύουν με ρύζι ή κάτι αντίστοιχο. Σε αρκετούς Λέοντες είναι αποκρουστική η αίσθηση του γιαουρτιού και ορισμένων λευκών τυριών.


Οι Παρθένοι είναι εκείνοι που μπορούν να γράψουν τόμους ολόκληρους για το φαγητό και την προετοιμασία του καθώς αναγνωρίζουν την θρεπτική αξία των τροφών. Είναι υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφής και αποφεύγουν το πολύ κρέας στο διαιτολόγιό τους. Ψωνίζουν πάντα με γνώμονα τη σχέση κόστους-ποιότητας και απορρίπτουν τροφές που δεν ταιριάζουν στις προτιμήσεις τους. Είναι από εκείνους που διαβάζουν τα περιεχόμενα σε κάθε συσκευασία, οπότε είναι πολύ δύσκολο να ψωνίσει κάποιος άλλος για εκείνους. Παρόλα αυτά, είναι πολύ καλοί μάγειροι. Αγχώνονται υπερβολικά αν δεν τρώνε οι αγαπημένοι τους για αυτό και μαγειρεύουν συνέχεια. Δυστυχώς για τους αγαπημένους τους, επειδή οι Παρθένοι δεν θέλουν να βγαίνουν από την ρουτίνα τους, επαναλαμβάνουν τις ίδιες συνταγές σε βαθμό που το φαγητό καταντά ανιαρό. Είναι λάτρεις των αλμυρών γεύσεων.


Οι Ζυγοί, αν και είναι αέρινο ζώδιο, λατρεύουν το φαγητό. Όμως, δεν είναι τόσο της ποσότητας όσο της ποιότητας. Τους αρέσουν οι μικρές αλλά ποιοτικές μερίδες και αυτές που παρουσιάζονται με υψηλή αισθητική. Προτιμούν συνταγές με ελαφριά υλικά, κρεμώδη στην υφή, και με απαλές γεύσεις. Αγαπούν τα σουφλέ, τις μαρέγκες και τα αφράτα κέικ. Επειδή είναι αρκετά κοινωνικοί προσέχουν την εμφάνισή τους, το οποίο σημαίνει ότι μονίμως βρίσκονται υπό κάποιο καθεστώς διαίτης. Κι εδώ εμφανίζεται το «οξύμωρο» φαινόμενο. Επειδή είναι ζώδιο της ισορροπίας δεν αντέχουν την δίαιτα για μακρύ χρονικό διάστημα. Κατά διαστήματα παθαίνουν παράκρουση και καταλήγουν στο σουβλατζίδικο της περιοχής τους για διπλόπιτα γίγας!


Οι Σκορπιοί εκτιμούν τόσο το καλό φαγητό όσο και το ποτό. Είναι όμως ιδιαιτέρως δύσκολοι και απαιτητικοί. Είναι από εκείνα τα άτομα που θα ακολουθήσουν πιστά μία δίαιτα, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή. Μπορεί να είναι επί το πλείστον χορτοφάγοι, αλλά το φετίχ τους είναι το κρέας και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες Δεν υπάρχει περίπτωση να φάνε και να μην έχει το τραπέζι τους τουλάχιστον κρασί. Τα ιδανικά τους φαγητά είναι εκείνα που συνδυάζουν κρέας με αλκοόλ. Αγαπούν επίσης τις «κρυφές» γεύσεις, φαγητά που είναι σκεπαστά και εμπεριέχουν άλλες γεύσεις, όπως πίτες, κρέπες, ντόνατς, ή το παγωτό φλαμπέ. Λατρεύουν δε το σκόρδο!


Οι Τοξότες δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φαγητό τους. Για αυτούς η ώρα του φαγητού είναι μία αναγκαία στιγμή της ημέρας εκτός κι αν έχουν βγει έξω για φαγητό. Δεν δίνουν καμμία απολύτως σημασία στην εμφάνιση του φαγητού που τους σερβίρεται, αρκεί να έχουν κάτι να φάνε. Συνήθως τρώνε φυσιολογικές μερίδες, εκτός κι αν βγουν έξω, οπότε σε αυτήν την περίπτωση και τρώνε πολύ και πίνουν πολύ. Τους αρέσουν τα γεμιστά φαγητά, με τραγανή ή καλοψημένη υφή. Το πρόβλημα του Τοξότη είναι η επέκταση. Όσο ασκούνται μετριάζουν την πρόσληψη βάρους από τις υπερβολές στην διατροφή τους. Αν πάψουν όμως την άσκηση, τα κιλά μαζεύονται σε χρόνο ανύποπτο.         

 

Οι Αιγόκεροι, ως γήινο ζώδιο αλλά και της εγκράτειας λόγω του Κρόνου, είναι άνθρωποι που αγαπούν το φαγητό, αλλά με μέτρο. Εκτιμούν περισσότερο την ποιότητα παρά την ποσότητα. Μπορεί να φτιάχνουν μικρές μερίδες φαγητού, αλλά τα υλικά που διαλέγουν είναι εκλεκτά. Ακόμη και μία μακαρονάδα μπορεί να γίνει έργο τέχνης, καθώς θα επιλέξουν τα μακαρόνια να είναι μαγειρεμένα αλ ντέντε, το τυρί να είναι αυθεντική παρμεζάνα που θα τρίψουν μόνοι τους, και η σάλτσα από τις καλύτερες και φρεσκότερες ντομάτες. Το φαγητό για τους Αιγόκερους είναι κυρίως μέσο για την πραγματοποίηση των κοινωνικών και των επαγγελματικών τους επαφών. Σε προσωπικό επίπεδο, τους αρέσουν το ρυζόγαλο, οι τηγανίτες, ο χαλβάς.


Αν κάτι είναι σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει κάτι κοινό στο τι επιλέγουν οι Υδροχόοι για την τροφή τους ή τι είδους κουζίνα τους αρέσει. Κάθε Υδροχόος έχει τις δικές του προτιμήσεις και οι οποίες μπορεί να είναι συνταγές από περίεργες δίαιτες μέχρι τρελές ενώσεις εθνικών φαγητών (π.χ. να φτιάξουν παέγια με γουασάμπι). Τους αρέσει να τρώνε με φίλους σε μαγαζιά με εθνικά φαγητά, με τα χέρια ή χωρίς ιδιαίτερους κώδικες, όπως το να έχουν κλείσει από νωρίτερα τραπέζι. Τους αρέσουν οι αλμυρές γεύσεις, κυρίως αυτές που περιλαμβάνουν τυρί. Τα φαγητά τους είναι συνήθως ελαφριά.  


Οι Ιχθύες είναι απλοί άνθρωποι στο θέμα της τροφής τους. Προτιμούν την αγνή φυσική τροφή, για αυτό ψωνίζουν συνήθως από αγορές με βιολογικά προϊόντα. Προτιμούν την ελαφριά κουζίνα, αποτελούμενη από σούπες, λευκό κρέας, και θαλασσινά. Αγαπούν τις ξινές γεύσεις, για αυτό έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το λεμόνι. Τους αρέσουν οι χυμοί των φρούτων και το τσάι. Βέβαια, σε περιπτώσεις στεναχώριας, ξεχνούν τα πάντα και τρώνε τα πάντα και πίνουν πολύ. Τότε είναι η περίοδος που προσλαμβάνουν αρκετά κιλά. Επειδή έχουν ζωηρή φαντασία το φαγητό για εκείνους είναι ένας καμβάς που μπορούν να ζωγραφίσουν. Είναι ικανοί να δημιουργήσουν απίστευτες γεύσεις από ανόμοια υλικά και πραγματικά μοναδικές συνταγές.  


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan