Το άγχος είναι μία κατάσταση υπερέντασης κι εκνευρισμού, το οποίο εμφανίζεται όταν φοβόμαστε ότι οι προσδοκίες μας δεν θα πραγματοποιηθούν ή όταν η ίδια η πραγματικότητα τις διαψεύδει. Μπορείτε να συνεχίσετε το άρθρο βλέπωντας το βίντεο εδώ!


Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε κατάσταση που δεν μας αρέσει. Οι περισσότεροι έχουν άγχος για τις σχέσεις τους, ειδικά όταν βρίσκονται στο στάδιο της διαλύσεως. Οι γονείς νιώθουν άγχος για τα παιδιά τους, ειδικά όταν δεν έχουν τον έλεγχο επάνω τους. Επίσης, ένα ατύχημα, μία ασθένεια, η απώλεια ενός ατόμου, είναι μερικές από τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος.


Σε μία κοινωνία που δεν μπορεί να εκφράσει το άγχος της, διότι θεωρείται ως ασθένεια την οποία πρέπει να καταπολεμήσει με χάπια, ακόμη και τα πιο απλά πράγματα, όπως το να χάσεις το λεωφορείο, να χυθεί κατά λάθος ο καφές, ο γείτονας να έχει δυνατά την μουσική, η μητέρα σου να σε πιέζει να φας ακόμη κι αν έχει φθάσει εξήντα χρονών, είναι καταστάσεις που προκαλούν άγχος επειδή λειτουργούν συσσωρευτικά. Κάποια στιγμή φθάνουμε να νιώθουμε εξουθενωμένοι ακριβώς επειδή η συσσώρευση της χαμηλής έντασης έχει μετατραπεί σε άγχος.


Από εκεί και πέρα, η διαχείριση του άγχους διαφέρει από ζώδιο σε ζώδιο. Για το ένα ζώδιο η κατάσταση που ζει μπορεί να είναι ανυπόφορη, για το άλλο μπορεί να είναι το πεδίο στο οποίο μπορεί να διαπρέψει. Ο σταυρός ποιότητας είναι εκείνος που μας δείχνει σε ποίο βαθμό μπορεί το άγχος να ελεγχθεί. Είναι εντελώς διαφορετική η προσέγγιση του παρορμητικού σταυρού από εκείνη του σταθερού σταυρού ή του μεταβλητού.   


Η γνώση του γενέθλιου ωροσκοπίου μπορεί να βοηθήσει ώστε να ξέρουμε πότε μία περίοδος είναι ιδιαιτέρως αγχώδης αλλά και πότε αυτή τελειώνει. Επίσης, δείχνει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος και να χαλαρώσουμε από την ένταση.


Οι περίοδοι που πρέπει να προσεχθούν ιδιαιτέρως είναι όταν οι βαρείς πλανήτες (Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας) ακουμπάει κάποιον προσωπικό πλανήτη (Ήλιος, Σελήνη, Ερμής, Αφροδίτη, Άρης). Αγχώδεις περίοδοι είναι όταν ο Κρόνος επηρεάζει τα προσωπικά ωροσκόπια, διότι συμβαίνουν αλλαγές με την στέρηση αυτού που θέλει ο πλανήτης που επηρεάζεται. Όμως, η κυριότερη περίοδος που το άγχος κτυπά κόκκινο, είναι όταν ο Κρόνος κάνει την επιστροφή του στην γενέθλια θέση του. Αυτό συμβαίνει κάθε είκοσι εννέα χρόνια.   


ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

Οι Κριοί είναι ενεργητικοί και δυναμικοί. Αγαπούν την δράση, παίρνουν γρήγορες αποφάσεις, είναι ανυπόμονοι και μισούν την καθυστέρηση. Παρ’ ότι εκ πρώτης όψεως μπλέκουν σε καταστάσεις που φαίνονται αγχώδεις, εντούτοις βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους επειδή λατρεύουν τις προκλήσεις. Το άγχος ξεκινάει όταν οι συνθήκες ή άλλοι άνθρωποι γίνονται εμπόδια στην υλοποίηση των σχεδίων τους. Δεν αντέχουν να νιώθουν ότι η ζωή τους είναι στα χέρια κάποιου άλλου. Εκνευρίζονται επίσης αφάνταστα όταν επικρατεί γαλήνη ή όταν δεν κάνουν κάτι. Για αυτό άλλωστε μισούν αφάνταστα την απραξία.


Οι Ταύροι εκ φύσεως είναι πράοι και καλόβολοι. Δέχονται την ζωή τους όπως είναι και αποφεύγουν τις αγχώδεις καταστάσεις. Προσπαθούν να είναι ήρεμοι και να μην αντιδρούν σε οτιδήποτε. Η αντίδρασή τους έρχεται πάντα σε δεύτερο χρόνο και ήπια. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απρόσβλητοι στο άγχος. Επειδή δεν το αποβάλλουν εύκολα αρχίζουν και το συσσωρεύουν. Αγχώνονται σοβαρά όταν δεν έχουν χρήματα, όταν δεν έχουν ηρεμία στην ζωή τους, όταν υπάρξουν αλλαγές στα σχέδιά τους, όταν οι άλλοι είναι αναποφάσιστοι, όταν δεν τρώνε καλά, και όταν δεν έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Όταν πλέον αδυνατούν να το διαχειριστούν γίνονται απίστευτα βίαιοι.


Οι Δίδυμοι είναι εκ φύσεως νευρώδεις καθώς είναι μονίμως σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Ανταποκρίνονται άμεσα σε κάθε ερέθισμα, για αυτό τους είναι αδύνατο να χαλαρώσουν. Παρ’ όλα αυτά, εκνευρίζονται με την χαλάρωση. Δεν αντέχουν με τίποτα την απραξία, την καταπίεση και την έλλειψη ελεύθερης κίνησης. Η βαρετή ζωή δεν τους ταιριάζει. Θέλουν συνέχεια ποικιλία ερεθισμάτων και το καινούριο. Αν υπάρξει κάτι που μπορεί να τους αγχώσει, θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν. Όμως, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές πολύ καλύτερα από τους άλλους καθώς είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστοι.  


Οι Καρκίνοι είναι μονίμως αγχωμένοι επειδή ανησυχούν για τα πάντα, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα. Ακόμη και αν δεν συντρέχει κάτι στις ζωές τους, θα το επινοήσουν. Οι λόγοι για τους οποίους αναστατώνονται οι Καρκίνοι, είναι συνήθως συναισθηματικής φύσεως, είτε αφορούν τα δικά τους αισθήματα είτε των άλλων. Το κακό με εκείνους είναι πως είναι ευαίσθητοι δέκτες, και αντιλαμβάνονται αμέσως όταν κάτι συμβαίνει στο περιβάλλον τους. Για να νιώθουν καλά θέλουν να υπάρχει κίνηση στον αισθηματικό τομέα. Τί δεν μπορούν να αντέξουν με τίποτα; Μα να χρειαστεί να αποχωριστούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, π.χ. όταν φεύγουν τα παιδιά τους από το σπίτι ή όταν χάνουν τους γονείς τους.


Οι Λέοντες είναι άνθρωποι που θέλουν να είναι πλημμυρισμένοι από ανέσεις, διασκέδαση, έρωτα, δημιουργία, να νιώθουν ότι τους αγαπούν, ότι επιδοκιμάζονται, και ότι είναι το επίκεντρο της προσοχής του κόσμου. Όταν αυτά απουσιάζουν από την καθημερινή τους ζωή, τότε κυριεύονται από το άγχος. Το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι όταν νιώθουν ότι δεν τους αγαπούν. Αν μάλιστα τους λείπει η αγάπη, κινδυνεύουν κυριολεκτικά να ραγίσει η καρδιά τους, που σημαίνει ότι αποκτούν κυρίως καρδιακά προβλήματα. Δευτερευόντως έχουν προβλήματα με την πλάτη τους. Λόγω του ότι οι Λέοντες είναι σταθερό ζώδιο δεν μπορούν να αποβάλλουν εύκολα το άγχος τους. Από την άλλη, η θετική τους φύση, τους βοηθά ώστε να μην τα βλέπουν όλα μαύρα.   


Οι Παρθένοι ανησυχούν με το παραμικρό. Ο δραστήριος νους τους, τους βοηθά να προβλέπουν δυσκολίες ή πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν, για αυτό ανησυχούν για τα αποτελέσματα των γεγονότων και τις συνέπειες των πράξεων και των επιλογών τους. Ακόμη κι αν έχουν πάρει κάποια απόφαση ύστερα από μεγάλη περίσκεψη, θα αρχίσουν να ανησυχούν αν τελικά ήταν η σωστή ή αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα περίμεναν. Παρ’ ότι είναι αρκετά καλοί στον προγραμματισμό, αγχώνονται και αρρωσταίνουν επειδή είναι τελειοθήρες. Έχουν υψηλές προσδοκίες από τους εαυτούς τους, και κυριολεκτικά πελαγώνουν όταν δεν ανταποκρίνονται σε αυτές.


Εκ πρώτης όψεως οι Ζυγοί φαίνονται απρόσβλητοι στο άγχος, καθώς αγαπούν την ηρεμία, τις απολαύσεις, είναι καλόβολοι, και γενικά αποφεύγουν να ασχολούνται με οτιδήποτε μπορεί να χαλάσει την καλή τους διάθεση. Όμως, έχουν κι αυτοί την αδύναμη πλευρά τους, κι αυτή είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Αν δεν έχουν κάποιον άνθρωπο ή ερωτικό σύντροφο να μοιράζονται τις ζωές τους, ή αν έχουν προβλήματα, δυσκολίες, συγκρούσεις στις σχέσεις τους, αγχώνονται υπερβολικά. Η καθημερινή πηγή άγχους είναι για εκείνους η ανάγκη να πάρουν κάποια απόφαση. Στα διλήμματα κυριολεκτικά παγώνουν. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η απόλυτη ηρεμία τους αγχώνει. Τότε είναι που θα προκαλέσουν εντάσεις στον περιβάλλοντα χώρο τους.


Οι Σκορπιοί γεννιούνται και πεθαίνουν μέσα στο άγχος, καθώς το λατρεύουν και το μισούν ταυτόχρονα. Είναι άνθρωποι που απολαμβάνουν τις αγχώδεις καταστάσεις διότι λατρεύουν τις προκλήσεις και τον ανταγωνισμό. Ακριβώς επειδή ζουν με την κορτιζόλη (φυσική ορμόνη που παράγει ο οργανισμός όταν βρεθούμε σε κατάσταση άγχους) εθίζονται σε αυτήν. Για αυτό όταν δεν υπάρχει κάτι να τους αγχώνει, τότε το δημιουργούν μόνοι τους. Επειδή όμως είναι εστιασμένοι στα μεγάλα πράγματα, παθαίνουν παράκρουση με τα μικρά, π.χ. γιατί ο καφές τους έχει δύο κουταλιές ζάχαρη αντί για μία και μισή. Η μεγάλη τους πληγή, η οποία δεν κλείνει ποτέ, είναι η αδυναμία τους να ξεχάσουν το παρελθόν.


Οι Τοξότες είναι άνθρωποι που την λέξη άγχος την έχουν διαγράψει από το λεξιλόγιό τους. Είναι από την φύση τους αισιόδοξοι και ήρεμοι χαρακτήρες. Ακόμη και αν συμβεί κάτι άσχημο ή κάτι το οποίο μπορεί να τους αναστατώσει, πείθουν τους εαυτούς τους ότι ήταν κάτι παροδικό, ότι δεν πρόκειται να τους συμβεί ξανά, και ότι θα έχει αίσιο τέλος. Οι αλλαγές, ενώ για τον περισσότερο κόσμο είναι κάτι που προκαλεί άγχος, για εκείνους είναι κάτι το επιθυμητό και προσαρμόζονται με χαρακτηριστική ευκολία. Το άγχος το νιώθουν για πρώτη φορά όταν μεγαλώσουν, κοιτάξουν πίσω τους, και διαπιστώσουν ότι δεν εκπλήρωσαν τις επιθυμίες και τις προσδοκίες τους. Αν νιώσουν άγχος μέσα σε μία σχέση, συνεργασία ή φιλία, απλά φεύγουν.


Οι Αιγόκεροι είναι άνθρωποι που τους αρέσει να ζουν υπό πίεση. Το άγχος είναι το καύσιμο που χρησιμοποιούν ώστε να πετύχουν κάποιον στόχο, είτε τις φιλοδοξίες τους, είτε να δημιουργήσουν κάτι στις ζωές τους. Το πρόβλημα της αγχώδους συμπεριφοράς εμφανίζεται όταν έχουν ολοκληρώσει έναν στόχο αλλά δεν έχουν προχωρήσει στην έναρξη του επόμενου. Επίσης, άγχος εμφανίζουν όταν έχουν θέσει πολύ υψηλούς στόχους, τους οποίους όμως αδυνατούν να κατακτήσουν. Το άγχος τους, παίρνει την μορφή του ελέγχου, ειδικά όταν αισθανθούν ότι η οικονομική και η επαγγελματική τους ασφάλεια απειληθεί. Τότε, προκειμένου να μην χάσουν τον έλεγχο των καταστάσεων γίνονται καταπιεστικοί.


Οι Υδροχόοι μπορεί να φαίνονται ανεκτικοί, τρελλοί, χαρούμενοι, απρόβλεπτοι, και γενικά να δίνουν την εικόνα των ανθρώπων που είναι απρόσβλητοι στο άγχος, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Επειδή είναι αυτοί που είναι, πέφτουν μόνοι τους στην παγίδα της αντιφάσεως που που τους χαρακτηρίζει. Το πρόβλημά τους είναι οι αντικρουόμενες επιθυμίες που έχουν. Από την μία θέλουν τους φίλους, και από την άλλη θέλουν να είναι μόνοι. Θέλουν να είναι σε σχέση αλλά δεν μπορούν να περνούν το 100% του χρόνου τους με τον ή την σύντροφό τους. Πιστεύουν στην ελευθερία αλλά είναι απίστευτα καταπιεστικοί κι εξουσιαστικοί. Όλα αυτά τους παράγουν άγχος, το οποίο μπορούν να ξεπεράσουν μόνο όταν είναι ελεύθεροι να κινηθούν όπως θέλουν εκείνοι.


Οι Ιχθύες είναι άνθρωποι που το άγχος είναι κάτι το οποίο υπάρχει όταν κάποιος προσπαθήσει να τους θέσει σε ένα καθεστώς πειθαρχίας. Είναι άτομα που λειτουργούν με φαντασιώσεις, χάος, και ονειροπολήσεις. Τα καθημερινά προβλήματα, τα οποία είναι πηγή άγχους για τους περισσότερους από εμάς, για εκείνους δεν αποτελούν τόσο μεγάλο θέμα. Μία δραστηριότητα, ένα βιβλίο, κάτι πνευματικό, είναι ικανά να τους κάνουν να ξεχάσουν τα πάντα. Επειδή η ζωή για εκείνους είναι ρευστή, προσαρμόζονται στις αλλαγές με χαρακτηριστική ευκολία. Άλλωστε η αλλαγή είναι ένας νέος ρόλος που μπορούν να τον υποδυθούν με χαρακτηριστική ευκολία. Όμως, έχουν κι εκείνοι τις εξαιρέσεις στον κανόνα. Πρώτα από όλα, δεν αντέχουν την έλλειψη ευγένειας. Δεύτερον, δεν μπορούν να πουν «όχι», ιδιαίτερα σε άτομα που αγαπούν μεν, αλλά έχουν παράλογες απαιτήσεις δε.


Copyright © 2012-. Περί Αστρολογίας. Designed by Black Swan